fbpx

Kaj se gredo na RTV? Tako je novinarka Polona Balantič pela hvalnico diktatorju Titu in požela zgražanje gledalcev

“Če so nekateri na RTV še s popkovino povezani z nekdanjo Jugoslavijo in z njenim nedemokratičnim režimom, ki ga je poosebljal Josip Broz Tito, je to sicer njihova pravica, ki pa se začne in konča zunaj javnih nastopov prek javne televizije. Žal pa je takšno vsiljevanje v maniri pranja možganov način delovanja javne televizije (ponovitev koncerta iz Stožic, dokumentarec o Titovih mestih, nošenje pionirskih obeležij v oddaji Slovenski pozdrav),” so o neprimernem in nedostojnem obnašanju nacionalne televizije, ki jo plačujemo vsa gospodinjstva, zapisali v društvu MORiS.

Nacionalna televizija si je v času “rdečih praznikov” spet privoščila profesionalni zdrs, nevreden sodobnih demokratičnih televizij. Po številnih prispevkih, kot so koncert v Stožicah, Titova mesta in nošenje pionirskih obeležij v oddaji Slovenski pozdrav, je novinarka Polona Balantič v petkovi večerni oddaji Osmi dan, 25. maja, dejala: “In ker je bil današnji dan nekoč Dan mladosti, se še enkrat spomnimo Tita, predvsem zaradi njegove samozavesti, zaradi katere je Jugoslavija bila, seveda ne zgolj zato, viden akter mednarodne politike. Vsi mi bi potrebovali pogumno držo, kakršno je Tito demonstriral že med vojno, ko je denimo Churchillu, ki mu niso bile povšeči njegove samostojne poteze, skorajda zabrusil: Tudi Churchill mene vpraša, kdaj naj potuje in kam?”

V društvu MORiS so bili nad besedami novinarke osupli, saj nas je je opominjala, da bi vsi potrebovali Titovo držo, kakršno je ta demonstriral že med vojno. “Če so nekateri na RTV še s popkovino povezani z nekdanjo Jugoslavijo in z njenim nedemokratičnim režimom, ki ga je poosebljal Josip Broz Tito, je to sicer njihova pravica, ki pa se začne in konča zunaj javnih nastopov prek javne televizije. Žal pa je takšno vsiljevanje v maniri pranja možganov način delovanja javne televizije (ponovitev koncerta iz Stožic, dokumentarec o Titovih mestih, nošenje pionirskih obeležij v oddaji Slovenski pozdrav),” so zapisali v društvu MORiS, v katerem imajo ničelno toleranco do vseh totalitarnih režimov in njihovih simbolov, še posebej do jugoslovanskega titoizma, ki je odgovoren za poboje, trpljenje in ustrahovanje dela slovenskega naroda. “Je to nova politika TV Slovenija?,” sprašujejo in zahtevajo pojasnila vodstva RTV Slovenija.

Gre za nevaren precedens in kršenje načel novinarske etike
V MORiS-u še posebno poudarjajo, da to niso vrednote, za katere so se zavzemali ob nastanku svobodne in demokratične Slovenije, zato je bilo mnogo gledalcev osebno prizadetih, svojci pobitih, politični zaporniki in mnogi oropani mladosti ter dostojanstva pa so v petek doživeli popoln šok. Ogorčeni so tudi v društvu MORiS, saj so tovrstni ideološki napotki nevaren precedens, če se do njega ne bi opredelili. Nacionalni televiziji zato očitajo kršenje načel novinarske etike in poklicnih meril ter enostavno vrednotenje zgodovine brez kritične distance, poleg tega pa gre še za pozivanje gledalcev, da temu sledijo.

V društvu, ki je veliko prispevalo k nastanku samostojne Slovenije, zato zahtevajo, da se generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc, predsednik programskega sveta Miran Zupanič, direktorica Ljerka Bizilj in varuhinja pravic gledalcev Ilinka Todorovski na naslednji seji programskega sveta RTV Slovenija opredelijo do tega vprašanja, ki ga zahtevajo gledalci.

C. Š.