fbpx

Kako je Šarec izdal slovenske davkoplačevalce: Denar za migrante in politiko je, za upokojence pa lahko kar hiralnica ali evtanazija

Na včerajšnji seji parlamentarnega odbora za finance so poslanci razpravljali o predlogu rebalansa državnega proračuna za leto 2019. V državnem zboru ga bodo potrjevali v sredo. Poslanske skupine iz vrst opozicijskih strank so vložile več predlogov za spremembe, poslanci vladajočih strank LMŠ, SD, SMC, DeSUS, SAB in Levica pa so vse predloge zavrnili.

Poslanci vladajočih strank so zavrnili tudi predlog, ki ga je na seji obrazložila poslanka Anja Bah Žibert, SDS pa je predlagala, da bi v proračun uvrstili 5 milijonov evrov, kar bi bilo po njihovih izračunih dovolj, da se oskrbnine v domovih za ostarele ne bi povečale. Te se dražijo predvsem zaradi višjih plač zaposlenih v javnem sektorju, kar je posledica dogovora med vlado Marjana Šarca in sindikati javnega sektorja. Vlada pa ta povišanja plač prevaljuje na uporabnike, v tem primeru na starostnike.

V SDS so predlagali, da bi višje plače zaposlenih v domovih za ostarele pokrili z davkoplačevalskim denarjem, iz državnega proračuna torej. Denar za to bi vzeli iz postavk Izvedba protokolarnih dogodkov (za 2 milijona evrov) in Migracije, mednarodna zaščita in integracija migrantov (3 milijone evrov).

Denar za migrante je, za lastne državljane pa ne

Anja Bah Žibert je v razpravi dejala: “Najprej poskrbimo za lastne državljanke in državljane. S tem amandmajem bomo ustavili dvigovanje oskrbnin v domovih za upokojence. To je strošek, ki je zaradi dviga plač padel na najbolj ranljivo skupino.”

Povedala je tudi, da starostniki zdaj dobivajo višje položnice za oskrbnino, kar ni tako majhen strošek. Marsikdo niti ne ve, ali bo lahko v domovih za ostarele bival še naprej. To dostikrat pomeni tudi strošek za njihove svojce, ki jim pomagajo.

Povedala je še: “Daleč smo prišli, da morajo starostniki preko peticij opozarjati na svoja stanja. Zato v SDS z amandmajem v višini 5 milijonov evrov, kar je po naših izračunih dovolj, da se domovi za ostarele oziroma oskrbnina ne bi dvignila na račun starostnikov, s tem omogočamo, da dejansko lahko bivajo v teh domovih naprej.”

Pojasnila je tudi, kje naj vzamejo denar in ga namenijo za starostnike. Stroški protokola RS se bodo v letu 2019 povečali za 10 milijonov evrov. Zato naj se tam zniža poraba in se 2 milijona evrov prerazporedi za starostnike. “Prav tako ne bo prav nič narobe, če nekoliko zmanjšamo postavko migracij,” je dejala in dodala, da verjetno ni nobenemu v interesu, da bi “ljudje, ki rabijo nujno pomoč in jim jo zagotavljamo v državi, živeli bolje od naših državljank in državljanov.”

Foto: STA

Predstavnik ministrstva za finance ji je odgovoril, da za predlagane prerazpreditve “ni podlage”, Bah Žibertova pa je temu oporekala. Poslanci iz vrst vladajočih strank so nato predlog soglasno zavrnili, kar je poslanka objavila tudi na Twitterju in to označila za veliko sramoto. Vladajoči poslanci so zavrnili tudi vse predloge na infrastrukturnem področju.

 

moja-dolenjska.si