fbpx

Kako je Violeta Bulc v Iranu zavrgla zahodno civilizacijo in se prilagodila islamu

Violeta Bulc z iranskim ministrom za promet (Foto: Twitter)

Dvodnevnega obiska v Iranu se je poleg Mogherinijeve in sedmih drugih komisarjev udeležila tudi slovenska komisarka Violeta Bulc. Obe, Mogherinijeva in Bulčeva, sta – zaviti v naglavne rute – predstavljali Evropsko unijo. Strokovnjak za varnost Damir Črnčec je na Twitterju dejanje komentiral z besedami: “Adijo pamet!”

Medtem ko številne evropske države vse po vrsti ukinjajo burke zaradi spodkopavanja evropske kulture in varnosti, se evropski komisarji na obiskih v islamskih državah priklanjajo njihovi kulturi tako, da prevzemajo njihove navade. Med njimi sta najbolj izstopali visoka zunanja predstavnica Federica Mogherini ter slovenska komisarka za promet Violeta Bulc. Obe sta si na obisku v Iranu nadeli naglavno ruto, kot jih morajo v javnosti nositi ženske v Iranu. S tem sta poteptali temeljne evropske vrednote in dolgoleten boj za žensko emancipacijo v Evropi.

Z ruto na pogovore
Kot je Violeta Bulc zapisala na spletnem omrežju Facebook, se je z iranskim ministrom za promet pogovarjala o možnostih sodelovanja med EU in Iranom. “Prioriteta je letalska varnost, priložnosti pa so tudi na področju železniškega, pomorskega in cestnega prometa,” je zapisala ob fotografiji, na kateri se je fotografirala z iransko naglavno ruto.

Tako potujeta po Evropi Tayyip Erdogan in njegova žena Emine, ki je zavita v ruto. Fotografija je bila posneta na sprejemu pri belgijskemu kralju Filipu (foto: Twitter)

Tako potujeta po Evropi Recep Tayyip Erdogan in njegova žena Emine, ki ji še na misel ne pride, da bi svoja oblačila na obiskih v evropskih državah prilagodila Zahodu. Fotografija je bila posneta na sprejemu pri belgijskemu kralju Filipu in kraljici Mathilde (foto: Twitter).

Človekove pravice niso bile na dnevnem redu
Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je z močno delegacijo sedmih komisarjev obiskala Teheran z namenom krepitve sodelovanja po uveljavitvi sporazuma o iranskem jedrskem programu. V ospredju pogovorov sta bili tudi energija in trgovina, čeprav v Bruslju kot pomembne izpostavljajo tudi migracije, okolje in humanitarno pomoč.

Ženske nimajo nikakršnih pravic
Iranska vlada je še lansko leto sprejela več ukrepov, ki še bolj spodkopavajo pravice žensk. Z njimi jim je onemogočen dostop do kontracepcijskih sredstev in prostovoljne sterilizacije, ukrepi podpirajo nekaznovanost v primerih nasilja nad ženskami ter ženskam onemogočajo dostop na trg dela. Organizacija Human Rights Watch v svojem poročilu o človekovih pravicah za Iran navedla, da se je položaj žensk posebej poslabšal. To je v svojem zadnjem poročilu potrdil tudi Ahmad Šahid, posebni poročevalec Združenih narodov za Iran.

Nekoč so ženske lahko na plaži oblačile kopalke. Osebna svoboda je bila v 60-ih letih prejšnjega stoletja primerljiva zahodni (foto: Twitter).

Nekoč so ženske v Iranu lahko na plaži oblačile kopalke. Osebna svoboda je bila v 60-ih letih prejšnjega stoletja primerljiva zahodni (foto: Twitter).

Iran redno izvaja smrtno kazen med mladoletniki
Iran je teokratska država, kjer še vedno vsakoletno usmrtijo več sto ljudi. Po podatkih Amnesty International predstavlja Iran drugega največjega eksekutorja smrtnih kazni na svetu, saj so v letu 2014 usmrtili 289 ljudi, neuradna številka pa naj bi bila še mnogo višja, saj so informacije o smrtni kazni pogosto zavite v skrivnost.

Poročilo prav tako kaže, da je Iran med leti 2005 in 2015 izvedel kar 73 usmrtitev mladoletnih prestopnikov. Po podatkih OZN pa je trenutno na smrt obsojenih še najmanj 160 mladoletnih prestopnikov.

M. P.