fbpx

Kako rdeči člani društva proti korupciji obvladujejo slovenske medije ali Drago Kos ne spusti funkcije iz rok

Foto: STA

Mednarodna organizacija Transparency International se bori proti kopičenju denarja, sklepanju poslov pod mizo in korupciji, naša podružnica pa združuje predvsem prvorazredno rdečo elito.

Mednarodna neprofitna organizacija Transparency International se zavzema za boj proti korupciji. Na svoji spletni strani imajo zapisano, da spremljajo vse “od vasi v Indiji do koridorjev moči v Bruslju.” Ta mednarodna organizacija, ki je prisotna v več kot 100 državah po celem svetu, daje glas žrtvam in pričam korupcije. “Delamo skupaj z vladami, podjetji in državljani, da se odpravijo zlorabe moči, podkupovanja in posli pod mizo.” Zapisali so še, da ima njihova organizacija le eno vizijo, to je svet brez korupcije. “In to vizijo želimo spremeniti v realnost.”

Društvo za transparentnost, ki transparentnosti ne dovoljuje
Že nekaj let – društvo je bilo na Ajpes.si registrirano 2.3.2009, pa v Sloveniji obstaja tudi slovenska Transparency International, ki je sicer tesno povezana z društvom Integriteta Slovenije – celo tako, da je v tej isti slovenski organizaciji poln naslov Transparency International Slovenia – društvo Integriteta (na kratko: TI Slovenia). Še bolj zanimivo pa je to, da so v društvu na Ajpesu in Bizi.si spretno zakrili, kdo je ustanovitelj, saj te informacije, prav tako kot zgodovine izpisa, ni na voljo ter tako društvo za transparentnost le-te dejansko ne dovoljuje.

Društvo imelo lani za več kot 200 tisoč evrov prihodkov
Kot ena od ustanoviteljic je navedena le Simona Habič, ki je sicer bolj poznana kot novinarka na RTV Slovenija, tam pa je tudi članica sindikata. Habičeva sicer opravlja neplačano funkcijo predsednice Transparency International Slovenija, hkrati pa ima tudi svoje podjetje Iridis, inštitut za medijske komunikacije, Simona Habič s.p. Leta 2015 je imela po Ajpesu le 5309 sredstev, le nekaj več pa je bilo čistih prihodkov od prodaje. Poleg tega je v svojem registru interesov kot plačano delo omenila projektno delo po odobritvi upravnega odbora Društva Integriteta – Transparency International Slovenia, vendar pa to pomeni, če gre verjeti finančnim podatkom, ki jih je prijavila, ne zasluži niti letne minimalne plače. Mimogrede, Transparency International Slovenia – društvo Integriteta je za lani prijavilo kar 109.508 evrov sredstev, prihodki iz dejavnosti pa so skoraj še enkrat višji – kar 203.972 evrov! Ni slabo za “podružnico” neprofitne organizacije, kajne?

Vid Doria je sicer edini član upravnega odbora, ki je v tem društvu tudi redno zaposlen. Zanimivo je, da je kot neplačano funkcijo na Transparency International Slovenia navedel generalni sekretar tega društva, kot plačano pa “vodja zagovorništva, mladinski delavec in vodja projekta”. Zanimivo zato, ker mladinski delavec ni nobena splošno znana plačljiva funkcija, v nasprotju z generalnim sekretarjem.

Zgodovina TI Slovenia: združila sta se dve društvi
Transparency International Slovenia je bil registriran na naslovu Vožarski pot v Ljubljani 2.3.2009, Integriteta s polnim imenom Integriteta – društvo za etičnost javnega delovanja pa na Povšetovi v Ljubljani – datuma ustanovitve sicer ni na voljo, je pa bil njihov statut, ki mora biti sprejet v času odpiranja društva, sprejet 18.3.2010. Pod skupnim imenom, kot ga je moč najti danes, društvo obstaja od 18.4.2012.

Rdeča naveza
Je pa Požareport.si objavil, da je neformalni predsednik društva Integriteta Drago Kos. Omenjeni medij navaja, da je “Drago Kos Društvo Integriteta ustanovil 4. novembra 2008, vodenje društva je prevzela Simona Habič, poleg Sandre Blagojević, nekdanje uradnice Komisije za preprečevanje korupcije (je prav tako članica Društva Integriteta), še ena seksapilna Kosova sodelavka, čeprav v resnici društvo vodi Drago Kos.” V članku iz leta 2011 še navaja, da je bil takratni “podpredsednik društva nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek, sekretar pa uslužbenec Generalne policijske uprave Robert Šumi. Blagajničarka Kosovega društva je Renata Jutriša, funkcionarka Socialnih demokratov iz Radovljice; mimogrede, predsednik radovljiškega lokalnega odbor SD je generalni sekretar Pahorjevih Socialnih demokratov Uroš Jauševec. Nadzorni odbor Kosovega društva vodi Jurij Žurej, direktor Urada za intelektualno lastnino in eden glavnih avtorjev na nedavnem referendumu katastrofalno propadlega Šircinega zakona o RTV.” Da o teh rdečih povezavah ni ničesar zaslediti v mainstream medijih, čeprav so jih polni članki o tem društvu, je tako razumljivo tudi zato, ker je Kos poročen s Tjašo Slokar Kos, direktorico in odgovorno urednico informativnega programa na Pop tv.

Požar pa je razkril tudi imena med “navadnimi člani” tega društva, kot sta nekdanji novinar časnika Večer in eden od akterjev afere Patria Blaž Zgaga in Jurij Giacomelli, ki je bil takrat predsednik uprave časopisne hiše Delo, danes pa ga zasledimo “le” kot kolumnista na Siol.net. Ustanovni član društva Integriteta pa je tudi poslanec v Evropskem parlamentu, sicer vnuk Edvarda Kardelja, Igor Šoltes, pa čeprav je članstvo v tem društvu sprva Požarju zanikal, češ da je član le enega društva, in sicer Društva pravnikov Slovenije. Možno je sicer, da Šoltes nikoli ni bil član tega društva, je pa po Požarjevi raziskavi leta 2012 definitivno soustanovitelj. 

Zakaj dve spletni strani za isto društvo?
Čeprav je polno ime slovenskega društva, ki naj bi se borilo proti korupciji, Transparency International Slovenia – društvo Integriteta, pa obstajata za to eno društvo kar dve različni spletni strani. Prva je Transparency International Slovenia, drugo pa le za društvo Integriteta. Na slednji je sicer zapisan tudi Transperancy International Slovenia.

V to so potegnili tudi Milojko Kolar Celarc
Je pa to društvo tik pred podpisom pakta integritete z ministrstvom za zdravje v hotelu Union. Na svoji spletni strani so zapisali: “Evropska Komisija, Transparency International Slovenia in Ministrstvo za zdravje si z implementacijo Pakta integritete pri izvedbi projektov energetske obnove bolnišnic prizadevajo izboljšati upravljanje z javnimi sredstvi ter vključiti javnost v spremljanje porabe teh sredstev.” Pakt integritete je sicer sistemski pristop k javnemu naročanju in sklepanju poslov. Ob tem je popolnoma nerazumljivo, zakaj bi morala Milojka Kolar Celarc podpisati ta pakt, saj so vse javne ustanove zavezane k javnim naročilom ter izbiri najboljšega ponudnika na javnih razpisih po načelu dobrega gospodarja.

Ta podpis je le predstava za javnost
Nikakor ni naključje, da se ta dokument podpisuje ravno v tem času. Ministrica se je že zagovarjala na interpelaciji, očitki na delo ministrice so bili tudi v interpelaciji celotne vlade, z njenim delom pa niso zadovoljni niti pacienti niti stroka. Čeprav se je v oddaji na TV Slovenija predstavila kot borka proti korupciji v zdravstvu, kar je Janez Janša v oddaji Aktualno na Nova24TV označil kot posmeh zdravi pameti Slovencev, je očitno, da se je korupcija v zdravstvu v njenem mandatu še bolj razbohotila.

S tem podpisom želi ministrica verjetno le zamegliti dogajanje in  pod okriljem tega društva prevarati slovensko javnost, da bi polepšala klavrno podobo njenega ministrovanja. Za tak korak je imela čas že ves mandat, kar vodi to ministrstvo, vendar je njen položaj zaradi korupcije v zdravstvu, ki se je ne zna lotiti, predvsem pa zaradi stavke zdravnikov in vse daljših čakalnih dob, tačas najbolj šibek v tej vladi. Podpis je seveda le predstava za javnost, naivni sicer lahko mislijo, da je društvo Integriteta s strani vlade in ministrstva zlorabljeno, vendar bi prej verjeli, da zaradi kakšnih koristi pridno sodeluje v tej PR predstavi.

Ministrica podpisuje pakt, kjer je dovoljeno zaposliti še več strokovnjakov
Seveda pa se razlog, zakaj bo ministrstvo podpisalo ta pakt integritete, skriva v podrobnostih. “Nadzorniku je dovoljeno, da zaposli različne strokovnjake, izvedence za področje, ki ga zajema javno naročila ter hkrati pozorno spremlja vse faze postopka in izvajanje pogodbe ter opozarja pogodbenice o morebitnih nezakonitostih,” je obrazloženo, kaj pakt integritete točno pomeni. Torej namerava Cerarjeva ministrica za naročanje medicinskih pripomočkov in ostalega zaposliti še več ljudi, več ljudi pa pomeni predvsem manj preglednosti nad financami.

V obrazložitvi pakta integritete še piše: “V metodologiji paktov integritete pa ključno vlogo igra tudi javnost. Neodvisna organizacija, ki skrbi za nadzorovanje izbirnega postopka in izvršitev pogodbe, uporablja več načinov obveščanja in v večih primerih vključuje tudi javnost v postopek nadzorovanja.” In tudi zato pride novinarka Simona Habič kot predsednica te organizacije še kako prav…

Marjanca Scheicher