fbpx

Kako resne so razmere: Če se epidemija ne prične umirjati, bomo imeli čez 11 dni dvakrat več okuženih!

Direktor NIJZ Milan Krek (Foto: STA)

Epidemiološke razmere zadnjih nekaj dni se hitro poslabšujejo. Razmere so resne, napovedi pa ostajajo črnoglede. Za danes popoldan je zato sklican sestanek članov vlade s svetovalno skupino Ministrstva za zdravje RS, na katerem se bo vlada seznanila s trenutnimi razmerami in sprejela odločitve, kako postopati naprej, je na današnji vladni konferenci opozorila govorka vlade za covid-19 Maja Bratuša. 

Včeraj je bilo opravljenih 2.634 PCR-testov in pa 6.930 hitrih antigenskih testov. S PCR-testi je bilo včeraj potrjenih 1.136 novih okužb. Delež pozitivnih PCR-testov pa je včeraj znašal 43,1 odstotka. Skupaj se danes v naših bolnišnicah zaradi covid-19 zdravi 634 oseb, od tega 158 na oddelkih intenzivne terapije, kar pomeni, da smo blizu številkam, ki za naš zdravstveni sistem več niso vzdržne.

Evropa gre v nov val
Na današnji vladni novinarski konferenci je direktor NIJZ dr. Milan Krek pojasnil, da število okuženih v Evropi narašča. Slika se zelo slabša v vzhodnem delu EU. Med te države spada tudi Slovenija. “Evropa gre očitno v nov val. Tudi napovedi niso dobre.” 23 držav članic EU ima namreč povečano število okuženih. To po besedah Kreka predstavlja dokaz, da je virus zelo zapleten in da o njem še vedno veliko ne vemo.

Vir: Twitter Vlada RS

Reprodukcijsko število R je 1 ali več v kar 23 državah. “To pomeni, da se tam razvijajo epidemične razmere.” Po besedah Kreka lahko pričakujemo, da se bo število okuženih v EU še naprej povečevalo. Tudi v sosednjih državah se razmere slabšajo. Izjemo predstavlja le Italija. Direktor NIJZ je priznal, da jih visoke številke novo okuženih v Sloveniji presenečajo. “Imamo težko epidemiološko situacijo. Ukrepanje je nujno potrebno tudi na lokalnem nivoju,” poudarja.

Če se epidemija ne prične umirjati, bomo imeli čez 11 dni dvakrat več okuženih
V luči strmega porasta števila okuženih v zadnjih 14 dnevih na 100 tisoč prebivalcev je med drugim Krek pojasnil, da se je največji delež ljudi, ki so jih anketirali, okužil v družini. Sledijo okužbe na delovnem mestu ter v vzgoji in izobraževanju. “Imamo eksponentno rast okužb, kar pomeni, da bomo imeli čez 11 dni dvakrat več okuženih, v kolikor se epidemija ne bo začela umirjati. Med pozitivnimi, ki jih odkrijemo, potrebuje bolnišnično oskrbo okoli 5 odstotkov. Delež oseb med hospitaliziranimi, ki so premeščeni v intenzivno terapijo, pa je 27,5-odstoten,” je pojasnil.

“Cepimo se, da bomo zmanjšali umrljivost. Cepiva je dovolj in lahko zaščitimo ljudi, da ne bi prišlo do hudih zapletov in nepotrebnih smrti,” je pozval Krek. Vnovič beležimo presežne smrti. “To ne bi bilo potrebno, glede na to, da imamo možnosti cepljenja,” je poudaril. Trend sprejemanja v bolnišnice se ne zmanjšuje, je opozoril in dodal, da moramo storiti vse, da ne pridemo do točke, ko prostih postelj ne bo več in zdravstvo ne bo več zmoglo.

Vir: Twitter Vlada RS

Slovenija je med slabše precepljenimi državami v Evropi. Študije po besedah Kreka kažejo, da je cepljenje zelo pomembno in je to ena velika dobrina, ki jo imamo. “Cepljenje je trenutno najboljša zaščita pred okužbo in težkim potekom okužbe,” je bil jasen.

Vir: Vlada RS

Veliko več ljudi mora delati od doma
Krek je na novinarski konferenci pojasnil, kaj je tisto, kar je potrebno storiti, da bo bolje in navedel naslednje: veliko več nas mora delati od doma, organizacijo zabav opustimo za nekaj časa (samo v skladu z navodili PCT), naj se ne ponareja QR-kod, cepljenje s tretjim odmerkov v ostareli populaciji, dosledno upoštevanje PCT v lokalih in restavracijah, dosleden nadzor nad PCT, nošnja mask v notranjih in zunanjih prostorih, ko je to potrebno. Po besedah Kreka je nujno potrebno ostati doma, ko dobimo simptome respiratornega obolenja in poklicati zdravnika. Ostati je potrebno v izolaciji in 10-dnevni karanteni ter se dosledno držati pravil.

Nina Žoher