fbpx

Kakšen zgled je študentom profesor, ki krši zakone in ogroža zdravje celotne družbe?

Rok Lampe (Foto: Fb)

Med torkovimi protestniki v Mariboru se je nahajal tudi profesor prava dr. Rok Lampe. Gre za nekdanjega kandidata za poslanca na listi Jankovićeve Pozitivne Slovenije.

V torek je na podlagi 39. člena Zakona o nalezljivih bolezni pričel veljati ukrep, na podlagi katerega je razglašeno omejevanje gibanja med 21.00 in 6.00 uro zjutraj, predvsem z razlogom, da se prepreči večerno druženje, ki v zadnjem času najbolj omogoča širjenje novega koronavirusa.

Toda kljub temu se je na dan pričetka veljave v Mariboru zbrala manjša skupina ljudi, ki je kljubovala ukrepom. K sreči je bilo v sredo teh manj, saj vse več ljudi prihaja do spoznanja, da ogrožanje zdravja in hkratno nasprotovanje ukrepom ni pametno.

Poskusil je s politiko v Jankovićevi PS
Med torkovimi protestniki so kamere POP TV ujele profesorja prava dr. Roka Lampeta, enega glavnih nasprotnikov ukrepov in nošenja zaščitnih mask. Zdravstveni inšpektor ga je oglobil s 1200 evri kazni, Lampe pa je dejal, da bo kazen ter ukrepe pravno izpodbijal. Toda Lampe ni zgolj samo profesor prava, temveč se je pred državnozborskimi volitvami leta 2011 preizkusil tudi v politiki, ko je kandidiral za poslanca Jankovićeve Pozitivne Slovenije, vendar ni bil izvoljen. V zadnjem času pa je polnil naslovnice, ko je spisal in vložil ustavno pritožbo na sodbo vrhovnega sodišča zoper domobranskega generala Leona Rupnika.

Rok Lampe med policijskim postopkom. (Foto: Posnetek zaslona/24ur)

Pri tem je zelo zanimivo, kako profesor prava vidi nekdanje komunistične procese po 2. svetovni vojni. Mnenja je, da se ti primerjajo lahko z Nürnberškim procesom proti nacistom in da so bili pri obeh spoštovani enaki pravni standardi. Res je nenavadno, da pravni strokovnjak, takratno povojno sodstvo vojaške hunte, kjer se je množično kršilo človekove pravice, primerja z najvišjimi standardi sojenja v Nürnberških procesih proti nacistom. Njegov Facebook profil pokaže, da je ljubezen do partizanstva močnejša od prava.

Fotografija osebe Dr. Rok Lampe - avtor.

Sara Kovač