Kakšna neenotnost na skrajni levici: Kongres za zaprtimi vrati, pa še prekinjen

Luka Mesec (foto: STA)

Kongres Iniciative za demokratični socializem (IDS), ki se je sestal v Krškem, so zaradi nesklepčnosti prekinili, po statutu pa bo svet stranke moral razpisati datum za nov kongres. Ker niso bili sklepčni, tudi niso glasovali o usmeritvi IDS in nadaljevanju sodelovanja v koaliciji ZL.

Za sklepčnost kongresa je po statutu IDS potrebna prisotnost najmanj tretjine članov iniciative. Koliko članov štejejo, niso pojasnili, so pa v začetku kongresa ocenili, da jih je v Krškem prisotnih okoli 280.

Zaradi nesklepčnosti so razpravo, ki je danes potekala za zaprtimi vrati, prekinili. Tako tudi niso volili novih organov stranke, med drugim sveta, ki bi moral v prihodnjih tednih izvoliti tudi novega koordinatorja. Najvidnejši obraz ZL Luka Mesec je napovedal, da se bo za ta položaj potegoval še enkrat.

Neenotnost tudi glede drugih vprašanj
Mesec se zavzema tudi za združitev partneric ZL – poleg IDS tudi Trs, DSD in 4. skupina – v eno stranko. A ne le v ZL, tudi v IDS o tem niso enotni, saj bi nekateri raje videli, da se IDS na prihodnje volitve poda samostojno.

Mesec je v dopoldanskem nagovoru članstva sicer pozval k letu tovarištva, povezovanja, napredka. Po njegovem mnenju so kot politična sila pokazali, da so socialistična alternativa in da je demokratični socializem prihodnost.

B. O., STA