fbpx

Kakšne goste vabi RTV: Ob aferi Janković povabili upokojenega tožilca Pintarja, ki je komentiral predolge kazenske postopke – sam pa je preganjal zadevo Hypo, ki že skoraj pol desetletja ni zaključena?!

Tožilec Stanislav Pintar.

V včerajšnji oddaji Tarča so se lotili razmerij na sodišču in tožilstvu v primeru več kazenskih ovadb proti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviču, ki se ne premaknejo nikamor že pet let. Nastopil je tudi upokojeni državni tožilec Stanislav Pintar, ki je sodeloval v kolesju tožilstva vse svojo poklicno življenje. Tožilec je povedal veliko kritičnih besed na račun slovenskih pravnih strokovnjakov, ki z velikim veseljem na sodiščih branijo obtožence v postopkih. Pintarja pa je, kot kaže, zapustil lastni spomin, saj je sodeloval pri sramotnem procesu v primeru Hypo banke. “Gledam TarcaRTVSLO  in ‘upokojenega tožilca’ g. Pintarja, ki komentira (pre)dolge kazenske postopke. Naj pojasni, zakaj zadeva Hypo, ki jo je preganjal ravno on (in jo na polovici zapustil, pa ni šel v pokoj), še vedno ni zaključena? Krivi pa smo seveda (vedno) odvetniki … ” se je kritično odzval odvetnik Blaž Kovačič Mlinar.

Slovenska nacionalna televizija je po dolgih letih dobila dovoljenje, da se lotijo župana Ljubljane Zorana Jankovića. V prejšnji oddaji so razkrili več nepravilnosti v zadevi Stožice, tokrat pa so se skupaj z novinarskimi kolegi s portala Pod črto lotili temeljnega problema, zakaj se kot že nič kolikokrat zadeve na sodiščih ne premaknejo nikamor. Med bolj kritičnimi sogovorniki se je izpostavil upokojeni državni tožilec Stanislav Pintar, ki je med drugim obsodil velenjsko gradbeno baronico Hildo Tovšak. Vendar Pintar sam ni nedolžen, saj je v mnogih primerih tudi njegovo delo zatajilo. Najbolj sramotno je zatajil v primeru banke Hypo, ki je bila med glavnimi bančnimi igralci pred desetimi leti. V letošnjem letu je dobila afera epilog z oprostitvijo  in rehabilitacijo znanega poslovneža Jožeta Anderliča, še enega izmed pripadnikov prvorazredne slovenske elite, ki so vedno nedotakljivi. “Gledam @TarcaRTVSLO in ‘upokojenega tožilca’ g. Pintarja, ki komentira (pre)dolge kazenske postopke. Naj pojasni, zakaj zadeva #Hypo, ki jo je preganjal ravno on (in jo na polovici zapustil, pa ni šel v pokoj), še vedno ni zaključena? Krivi pa smo seveda (vedno) odvetniki. ZKP in KZ-1 sta evropsko primerljiva in stalno spreminjanje zakonov ne bo ničesar spremenilo. Treba je narediti cost-benefit analizo in skoncentrirati vire na zadevah, kjer je povzročena škoda/pridobljena korist največja,” zaključuje svoj tvit odvetnik Blaž Kovačič Mlinar.

Upokojeni državni tožilec Stanislav Pintar se je posul z besedami in si čistil dušo ter kritično govoril, kaj bi se moralo vse spremeniti. Več ali manj so bile besede podobne tistim, ki jih slišimo takrat, ko se morata tožilstvo in sodišče posuti z lastnim pepelom. “Postopki se vlečejo samo pri določenih osebah, ki imajo veliko denarja in vpliva. Zakaj naš pravosodni sistem poklekne že na nivoju županov, odvetnikov, notarjev, poslancev. Zakaj ni tako pri drugih, malih ljudeh, pri tistih državljanih, spoštujočih zakonov? Zakaj so ljudje v enakih postopkih, za ista dejanja različno tretirani? Veste, to ima svoje vzroke. Najprej v slabih in nekonsistentnih pravnih rešitvah, kjer se zakoni oblikujejo kot sračja gnezda, elementi vseh pravnih vetrov. Nesprejemljive interpretacije prava na najvišjih političnih instancah, personah. Glede na to in prakso, da imajo pravico le obtoženci in odvetniki, ostali vsi pa so nepomembni, je v bistvu kolateralna škoda v sodnih procesih. Procesi so namenjeni sami sebi. Jaz mislim, da to izraža globoko nespoštovanje temeljnih pravnih načel, enakosti pred zakonom.

Stanislav Pintar (vir Tarča)

Stanislav Pintar (vir Tarča)

Zdaj pametuje, a je hudo zamočil v razvpiti zadevi Hypo
Stanislav Pintar se je obregnil še ob delo eminentnih pravnih strokovnjakov, ki velikokrat za odličen honorar nastopajo v prid obtoženih. “To je angažiranje eminentnih profesorjev prava, da prihajajo na sodišče in kot priče interpretirajo pravo v korist obtoženih,” je še povedal Pintar. Vendar ima Stanislav Pintar veliko črno piko in sramoten madež v aferi Hypo, ki je začetku tega desetletja pretresla slovenski prostor. Spomnimo se, kako so avstrijski lastniki skupaj z varnostniki vkorakali in odvzeli vsa pooblastila takratnim vodilnim kadrom v banki. Banka Hypo je bila močna banka levičarskega odvetniškega omrežja, kjer je imel največji vpliv odvetnik Miro Senica. Na zatožni klopi so se znašli Anton Romih, Božidar Špan, Andrej Potočnik in Andrej Oblak, in sicer zaradi nepremičninskih poslov, s katerimi so banko oškodovali za 22 milijonov evrov. Tudi tukaj so se obtoženci, med njimi Božidar Špan, poslužili zdravstvenih mehanizmov in opravičil. Zaradi teh mehanizmov grozi, da se bo postopek Španu pričel ponovno. Vendar je za največ zgražanja v celotni zadevi poskrbela sodna rehabilitacija znanega poslovneža in velika prijatelja Mire Senice, Jožeta Anderliča, ki so ga oprali vseh kaznivih dejanj v omenjeni zadevi. Lepo govorečemu upokojenemu državnemu tožilcu Stanislavu Pintarju pa le svetujemo, naj naprej počisti pred svojimi tožilskimi zadevami, ki jih je grdo “zamočil”, ter potem modruje, kako bi se moralo vse spremeniti v našem pravnem sistemu.

Samo Samec