fbpx

Kandidat za zdravstvenega ministra Poklukar uspešno prestal zaslišanje na pristojnem odboru

Predstavitev kandidata za ministra za zdravje Janeza Poklukarja pred odborom DZ za zdravstvo. (Foto: STA)

Kandidat za ministra za zdravje Janez Poklukar, ki je danes dobil zeleno luč pristojnega odbora DZ, ne pričakuje kakšnih zapletov v torek, ko bodo poslanci predvidoma glasovali o njegovem imenovanju. Prvi ukrepi na ministrstvu bodo usmerjeni v obvladovanje epidemije covida-19 in zagotavljanje dostopnosti do zdravstvenih storitev, je povedal za STA. Poleg tega je izpostavil, da na nekatere reformne zakone čakamo že leta, celo desetletja. “To je cilj,” je dejal.

Kandidat za zdravstvenega ministra Janez Poklukar je v izjavi za STA po glasovanju odbora DZ za zdravstvo ocenil, da glede na današnje zaslišanje in oceno odbora, da je njegova kandidatura za ministra za zdravje ustrezna, tudi v torek večjih zapletov glede njegovega imenovanja ne bi smelo biti.

Ekipo, s katero namerava priti na ministrstvo, še sestavlja, je dodal. “Cilj je pridobiti čim bolj kompetentne ljudi v zdravstvu, ki so v zadnjih letih imeli pomembno vlogo. Z nekaterimi smo praktično že dogovorjeni, z nekaterimi se še dogovarjamo,” je povedal. O imenih danes še ni želel govoriti, saj je “prezgodaj razkrivati lahko v napeti politični situaciji problem“. Na vprašanje, ali namerava obdržati sedanji državni sekretarki na ministrstvu za zdravje, pa je dejal, da se je tudi ob prihodu na čelo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana sestal z zaposlenimi in jim dal možnost, da se izkažejo na svojih pozicijah. “Enako bom ravnal na ministrstvu za zdravje z izhodiščnim dejstvom, da je najprej treba ministrstvo sistemizirati, da bo operativno in da bo nadgrajeno z vidika opravljanja svojih nalog, za katere je posvečeno,” je povedal.

Prednostna naloga: spopad z epidemijo in reforma zdravstva
Prednostnimi nalogami, ki se jih bo lotil na ministrstvu, pa je izpostavil obvladovanje in reševanje epidemije, saj se moramo kljub temu, da je v zadnjih dneh epidemija na vajetih, zavedati groženj, ki obstajajo. “Dejstvo je, da prebivalstvo še ni dovolj precepljeno. Nevarnost prihaja tudi iz držav, kjer imajo razširjeno južnoafriško in angleško različico novega koronavirusa,” je opozoril. Zato bodo cilji povezani z zagotavljanjem zadostnih kapacitet v zdravstvu in usmerjanjem vse družbe v pravo smer.

Foto: STA

Poleg tega bo prednostna naloga obvladovanje čakalnih vrst in zagotavljanje dostopnosti do zdravstvenih storitev. “Moramo se zavedati, da je epidemija zagotovo pustila pri tem posledice,” je dejal.

Na vprašanje, ali bo do konca mandata imel dovolj časa, da skozi zakonodajni postopek spravi predloge zakonov, ki jih je omenil na zaslišanju pred odborom, pa je dejal, da je glavno pravilo: “Nikoli ne reci nikoli.” “Delali bomo v tej luči, vemo da na nekatere reformne zakone čakamo že leta, celo desetletja. To je cilj. Za katerega bo največja pripravljenost, pa bomo ocenili v naslednjih dneh in potem šli korak za korakom in o tem tudi obvestili javnost,” je še povedal za STA.

Sara Kovač