fbpx

Kaninska žičnica: 28 ljudi ujetih zaradi strele

Foto: boveckanin

Zaposleni v družbi Sončni Kanin so našli napako, zaradi katere je v nedeljo prišlo do zaustavitve krožno-kabinske žičnice na Kanin in reševalne akcije potnikov, ki so obtičali v kabinah. Kriva je bila napaka na krmiljenju, ki jo je po prvih ugotovitvah povzročil udar strele, so danes sporočili iz družbe.

Krožno-kabinska žičnica v nedeljo zaradi te okvare ni obratovala, danes pa po odpravi napake na krmilnem računalniku testirajo vse sisteme s polno linijo kabin. Predvidoma v torek pa bo žičnica znova obratovala po običajnem voznem redu. Krožno-kabinska žičnica na Kanin se je v nedeljo pet minut čez osmo ustavila, v kabinah med postajama A in B pa je ostalo ujetih 28 ljudi. Dobrih deset minut so se zaposleni trudili, da bi odpravili napako, ker pa jim to ni uspelo, so za pomoč prosili reševalne službe.

V reševanju je sodelovalo 56 reševalcev iz vrst gasilcev, gorskih in jamarskih reševalcev s skupno 21 vozili. Vse potnike so na izhodiščno postajo A prepeljali še pred poldnevom, so še sporočili iz družbe Sončni Kanin.

Ob 9.25 se je začelo reševanje ujetih potnikov iz kabin. Z dvema ekipama so do 10.42 rešili osem potnikov. Ker je do tedaj vzdrževalna ekipa Sončnega Kanina delno odpravila okvaro, so s pomožnim motorjem zagnali žičnico in preostale potnike prepeljali do postaje B.

Žičnico na Kanin so po temeljiti obnovi, potrebni zaradi okvare izpred več let, znova zagnali lani jeseni, tako da je v minuli zimi delovalo tudi smučišče. Več kot od zimske so si obetali od poletne sezone. Samo v juniju naj bi med obratovanjem ob koncih tedna prepeljali okrog 1.600 gostov.

J. F, STA