fbpx

Kaos v blejskih hotelih pred začetkom poletne sezone: Državno podjetje zaposlovalo na črno, FURS ukrepal šele po anonimni prijavi, delavci zaradi neurejenih razmer grozijo s stavko!

Hotel Park je bil prizorišče burnega četrtkovega sestanka med sindikatom delavcev in francoskim podizvajalcem. Foto: Bled.

Kaj se dogaja v blejskih hotelih? Na Nova24TV smo izvedeli, da zaposlenih podizvajalci podjetja Sava Hoteli ne plačujejo redno, jim ne izplačujejo regresa, prehrane in prevoza, zaradi česar so nekateri že na robu obupa in napovedujejo stavko, če se razmere ne bodo v kratkem uredile. Vse to le nekaj tednov pred začetkom poletne sezone, kar bi lahko ogrozilo blejski turizem. V četrtek popoldne je v hotelu Park ob blejski promenadi potekal tudi sestanek med zaposlenimi in francoskim podjetjem, ki kot podizvajalec skrbi za hotelsko osebje. Skupnega jezika še niso našli.

Zbralo se je vsaj 50 večinoma delavk, sobaric, snažilk in natakaric, ki so vodstvu predstavile svoje težave, s katerimi se soočajo; številne se komajda prebijajo iz mesec v mesec, zato se tudi bojijo stopiti pred novinarske kamere, čeprav so najprej napovedale, da bodo o svojih težavah spregovorile za našo televizijo. A ker se bojijo, da bi jih odpustili, so po koncu sestanka želele ostati anonimne in so nam nekaj informacij zaupale le ob ugasnjenih kamerah.

“Premalo nas je, to je glavni problem,” nam je povedala ena izmed delavk, ki razmere v blejskih hotelih, ki so v lasti državnega podjetja Sava Hoteli opisuje kot kaotično. Delajo se nadure, dodatnega plačila ni. Delavke so nam potrdile, da številne niso dobile ne malice, ne prevoza za več mesecev, a so delodajalci iz francoskega podjetja obljubili, da bodo dolgove za nazaj v kratkem poravnali. S tem so pred začetkom poletne sezone vsaj delno pomirili ogorčene zaposlene.

Bo zaradi neurejenih razmer ogrožena blejska turistična sezona? Foto: Bled.

Marca odkrili več na črno zaposlenih, izdane so bile kazni
Sicer pa so nam na FURS že potrdili, da trenutne težave v Sava Hoteli še zdaleč niso nove. Uradne osebe mobilnega oddelka Finančnega urada Kranj so namreč dne 19. 3. 2018 na območju Bleda, skupaj s Policijo, opravljale finančni nadzor, ki je zajemal tudi področje nadzora nad delom in zaposlovanjem na črno po Zakonu o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC-1). Zoper kršitelje je bil uveden postopek o prekršku. Zanimivo je, da se je FURS preiskave lotil na podlagi anonimne prijave in da država, v tem primeru vlada Mira Cerarja, pred tem nikoli ni ukrepala, čeprav obstaja sum, da je za nepravilnosti v blejskih hotelih vedela.

Seveda nas je zanimalo, ali so na FURS seznanjeni tudi s kakršnimi koli drugimi nepravilnostmi v državni družbi Sava Hoteli. Zanimivo je namreč, da iz evidence protikorupcijske komisije Erar izhaja, da je Finančna uprava v zadnjih letih najemala storitve državne družbe Sava Hoteli, skupaj v vrednosti nekaj čez 20 tisoč evrov. Zato smo na FURS poslali še dodatna novinarska vprašanja, na katerih odgovore še nismo dobili.

FURS najemal prostore v blejskih hotelih
Zanimalo nas je, ali so bili hoteli družbe Sava Turizem za konference in simpozije, denimo za najem konferenčne dvorane in opreme za sestanek kluba generalnih direktorjev finančnih uprav, izbrani na podlagi primerjave z več ponudbami (v tem primeru prosimo za predračune vseh ponudb, med katerimi ste izbirali), ali na podlagi kakšnih drugih kriterijev.

Zgodbo bomo še naprej raziskovali in o tem poročali v prihodnjih dneh.

L. S.