fbpx

Kdo je kriv, da kar 50 tisoč volivcev ni dobilo obvestil o referendumu o 2. tiru?

Foto: iStock

Kar 50 tisoč volilnih upravičencev še vedno ni prejelo obvestil o nedeljskem referendumu o pregrešno dragem drugem tiru. Kje se je zalomilo, izvajalci ne vedo, so nam pa v Državni volilni komisiji priznali, da do takšnih zamud, v takšnem obsegu, še ni prišlo. Vsi preostali volilni upravičenci pa naj bi vabilo prejeli še danes.

Direktor DVK Dušan Vučko nam je pojasnil, da del obvestil za nedeljski referendum enostavno ni prišel do volivcev. Zakaj je do tega prišlo še ugotavljajo, več pa bo znanega po kriznem sestanku, ki ga imajo z izvajalci jutri, v četrtek. V proces z obvestili so vpleteni: Ministrstvo za notranje zadeve, Geodetska uprava, Pošta Slovenije, Cetis (za tisk) in nazadnje DVK.

Priznal je sicer, da se težave z obvestili vedno pojavijo, vendar še nikoli do zdaj v takšnem obsegu. Kot so po podatkih Pošte Slovenije ugotovili na včerajšnji seji DVK, je bilo še v torek, torej včeraj, na pošti še vedno 50 tisoč obvestil, ki bodo danes dana v prenos in naj bi jih poštarji dostavili volivcem. Šlo je za območja: del Ljubljane, dvojezično območje Koper in dvojezično območje v Murski Soboti, to je širša regija Lendave, je pojasnil Vučko.

Za predsedniške volitve bo drugače?
“Naš cilj je bil, da volivci prejmejo obvestila najkasneje v ponedeljek, v torek pa je bilo še sprejemljivo,” je dejal Vučko in dodal, da je zdaj prioriteta, da ugotovijo, kje se je zataknilo, stvari optimizirati in tako preprečiti, da bi se kaj podobnega ponovilo še pri predsedniških volitvah.

Sicer pa so na seji DVK prišli do sklepa, da čeprav je prišlo do zamud, kar ni dobro, pa hkrati ni bil kršen noben zakon, saj zakonsko gledano naj ne bi šlo za zamudo, ker rok za obveščanje ni določen. Ugotovili so še, da pri obveščanju ne gre za vabilo, pač pa je to zgolj obvestilo, ki volivca primarno obvešča o tem, da je dan glasovanja 24. 9. in kje je njegovo volišče. Pri tem pa se ne nanaša na predčasno glasovanje. “Ta sklep smo sprejeli, hkrati pa smo se dogovorili, da stvari optimiziramo in si vzamemo več časa za tisk in distribucijo,” je še povedal Vučko.

Ne glede na vse pa direktor DVK poudarja, da problematika v povezavi z dostavljanjem obvestil ni nova in bi bilo morda pametno v prihodnje razmisliti, ali je volivce še treba pisno obveščati o tem, saj gre tudi za visoke stroške.

B. O.