fbpx

Kdo je pritiskal na odgovorno urednico STA Barbaro Štrukelj?

Odgovorna urednica Slovenske tiskovne agencije Barbara Štrukelj. (Foto: STA)

Nadzorniki Slovenske tiskovne agencije so ugotovili, da se nad odgovorno urednico Barbaro Štrukelj niso dogajali politični pritiski in da se zagotavlja njena novinarska ter uredniška neodvisnost. Kdo je torej pritiskal nanjo, saj se je pojavila med podpisniki 22 odgovornih urednikov? STA namreč odgovorov še ni dostavila.

Konec oktobra je 22 urednikov večjih slovenskih medijev v javnost poslalo pismo, kjer so se zavezali, da ne bodo klonili pod pritiski ter spreminjali resnicoljubne in javnosti zavezane drže. Sporočilo je bilo torej jasno: na nas politično pritiskajo.

Dogajanje je zaskrbelo tudi pristojne na vladnem Uradu za komuniciranje (UKOM), zato so na direktorja STA Bojana Veselinoviča poslali dopis, kjer so začudeno ugotovili, da jih o vsakotedenskih pritiskih nad urednico niso obvestili. “Še bolj pa smo presenečeni, da odgovorne urednice niste že ob prvem tovrstnem pritisku ustrezno zaščitili. Od direktorja agencije bi namreč pričakovali, da se ji ob kakršnihkoli pritiskih pomaga tako v pravnem smislu kot tudi javno. Glede na dopis ugotavljamo, da je odgovorna urednica prepuščena sama sebi in se je morala povezati z nekaterimi drugimi odgovornimi uredniki, da je dobila ustrezno podporo,” so zapisali.

Barbara Štrukelj in Bojan Veselinovič (Foto: STA)

Hkrati so na vladnem uradu zapisali, da bi moral direktor v primeru, da bi se pritiski izkazali za resnične, zaščititi urednico Štrukljevo, sicer bi grobo kršil svoje delovne obveznosti. “V kolikor pa se ti pritiski niso izvajali in se je odgovorna urednica podpisala pod izjavo, ki evidentno ne drži, pa nas zanima, kaj boste naredili, da boste zaščitili ime in kredibilnost Slovenske tiskovne agencije?

 

Ukom zato zaproša STA za naslednje podatke:

– kdaj se je izvedel pritisk na odgovorno urednico ali kateregakoli novinarja Slovenske tiskovne agencije (po datumih),
– kdo vse je izvedel pritisk na odgovorno urednico ali kateregakoli novinarja Slovenske tiskovne agencije (poimenski seznam),
– kaj vse se je zahtevalo od odgovorne urednice ali kateregakoli novinarja Slovenske tiskovne agencije (seznam zahtev),
– kopijo vseh uradnih dopisov, iz katerih je razvidno nesprejemljivo ravnanje posameznih vladnih predstavnikov.

 

A z Ukoma so za portal Siol sporočili, da kljub večkratnim prošnjam, odgovora na dopis niso prejeli, posredovan jim je bil le dopis s sklepom nadzornega sveta (NS) STA, pod katerim je podpisan Veselinovič. Ta v nasprotju s pismom, pod katerim je bila podpisana odgovorna urednica STA, ugotavlja, da sta “celotnemu uredništvu in odgovorni urednici zagotovljeni avtonomnost in neodvisnost pri opravljanju novinarskega dela in zastopanju stališč v zvezi s tem v javnosti“.

Sara Kovač