fbpx

Klemenčiču se slabo piše

Goran Klemenčič (foto: STA).

Poslanci SDS in NSi so zahtevali izredno sejo DZ, na kateri bodo razpravljali o ravnanju pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča zlasti v času njegovega vodenja KPK. Kolegij predsednika DZ je odločil, da bo seja potekala v sredo, dogovorili pa so se tudi o pripravi sklica redne decembrske seje DZ, ki bo potekala 14. decembra.

V zahtevi za sklic izredne seje DZ so poslanci opozicijskih SDS in NSi predlagali sklep, naj DZ na podlagi Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije pri Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) zahteva uvedbo postopka zaradi suma korupcije in kršitve integritete javnega sektorja zoper Klemenčiča.

DZ bo obravnaval tudi predlog dopolnitve Zakona za uravnoteženje javnih financ
Kolegij je odločil tudi, da bo DZ po nujnem postopku obravnaval vladni predlog dopolnitve Zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF), po katerem bi se za leti 2016 in 2017 zvišala meja za vstop v tretji, 41-odstotni dohodninski razred. Vlada hkrati predlaga ohranitev četrtega, 50-odstotnega dohodninskega razreda.

Za nujni postopek se je kolegij odločil tudi v primeru vladnega predloga spremembe novele Zakona o varstvu okolja, po katerem bi se obstoječa ureditev opravljanja dimnikarske službe podaljšala do konca leta 2016. DZ naj bi zakonski predlog sprejel še letos, v nasprotnem primeru bodo dimnikarske storitve po novem letu v celoti prepuščene trgu.

Predlog ZL bodo obravnavali po skrajšanem postopku
Za skrajšani postopek se je kolegij odločil tudi v primeru vladnega predlog novele Zakona o vračanju protipravno odstranjenih predmetov kulturne dediščine in predloga spremembe Zakona o dohodnini, pod katerega se je podpisala poslanska skupina ZL. Vladni predlog novele prinaša zagotovitev popolne skladnosti z evropsko direktivo, zakonski predlog opozicijske ZL pa ohranja 50-odstotno obdavčitev najvišjih plač.

N. K., STA