Kljub izboljšanju položaja delavcev pod to vlado, sindikalna leva elita vzpodbuja protivladne proteste! Jasno je, zakaj!

Slovenski sindikalisti (Foto: STA)

Pet sindikalnih central je že pred dnevi napovedalo, da podpirajo današnje proteste oziroma da se jih nameravajo udeležiti. Ni pa jasno za kaj naj bi se na protestih sploh zavzemali, saj se je do sedaj izkazalo, da so proti paketu davčnih zakonov, ki bi delavcem povečali plače, prav tako pa se jim nič ne mudi s podpisom dogovora, ki bi med drugim omogočil, da bi javni uslužbeni uveljavljali višje pravice že pri obračunu plač in stroškov za mesec junij. Le kaj bodo upokojenci in sindikalisti danes počeli na levičarskih protestih, če se je njihov položaj pod to vlado bistveno izboljšal?

Vlada je na včerajšnji seji sprejela predlog dogovora s sindikati javnega sektorja o odpravi varčevalnih ukrepov v zvezi s povračili stroškov in drugimi prejemki javnih uslužbencev, zamiku izplačilnega dneva plače pri proračunskih uporabnikih ter letošnjem regresu za letni dopust. Podpis je bil predviden že danes – nekateri sindikati so po navedbah ministrstva za javno upravo dogovor tudi že podpisali, nekateri pa so potrdili prisotnost na podpisu, ki je predviden ob 14. uri. Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je včeraj na novinarski konferenci, na kateri so predstavili nekatere odločitve vlade, poudaril, da dogovor javnim uslužbencem prinaša odpravo nekaterih preostalih varčevalnih ukrepov, višji regres za letni dopust, hkrati pa odpravlja dve zelo pomembni administrativni oviri. Med pomembnejšimi rešitvami iz dogovora je izpostavil dvig višine letnega regresa. A nekaterim sindikatom se s podpisom dogovora očitno prav nič ne mudi – namesto, da bi se zavzemali za pravice javnih uslužbencev oziroma delavcev, bodo raje na protestih zastopali svoje politične interese. .

Danes se bojda politkolesarjem pridružuje tudi sindikalna leva elita. Za vse, ki nasedajo pozivom tem raznaševalcem virusa: Jerkičeva zasluži 8400 evrov plus 1200 evrov kot državna svetnica, Branimir Štrukelj 5600 evrov plus 1200 evrov kot državni svetnik in dodatno služi še v nadzornih svetih,” je na Twitterju poslanka Anja Bah Žibert komentirala politično motivacijo Lidije Jerkič in Branimirja Štruklja – ki protestov v resnici prav gotovo ne jemljeta kot sredstvo boja za pravice sindikatov, ki jih zastopata, pač pa so njuni razlogi zgolj politični. “Bistvo. So pa proti povečanju plač delavcem,” je pritrdil predsednik vlade Janez Janša.

Po poročanju STA sindikati javnega sektorja v večini danes ne nameravajo podpisovati dogovora o odpravi nekaterih varčevalnih ukrepov, zamiku izplačilnega dneva ter letošnjem regresu. Predlagajo podpis v prihodnjem tednu, skupaj s povezanimi aneksi h kolektivnim pogodbam. Predloge teh so namreč prejeli šele v četrtek in se želijo najprej do njih opredeliti. Med pomembnejšimi rešitvami iz dogovora je torej dvig višine letnega regresa, kot pomembno spremembo v skladu s predlogi strateškega sveta za debirokratizacijo pa je minister izpostavil tudi spremembe pri povračilu stroškov prevoza na delo in z dela. Na desetine javnih uslužbencev je namreč obremenjenih s preverjanjem, ali je ob uri njihovega prihoda na delo ali odhoda z dela na voljo javni prevoz ali ne, sedaj pa so sistem poenostavili.

Za pridobitev pravice do jubilejne nagrade se bo upoštevala tudi delovna doba pri koncesionarjih, ki opravljajo dejavnost v mreži javne službe. Spremembe so tudi pri usklajevanju zneskov, kjer je doslej veljalo, da se višina regresa za prehrano usklajuje vsakih šest mesecev z rastjo cen prehrambenih izdelkov. Med drugim pa se dvigujejo tudi nagrade dijakom in študentom za obvezno opravljanje prakse.

V DZ je paket davčnih zakonov, ki bo omogočil dodatno zvišanje plač – a sindikati so proti
Želja vladne strani je, da do podpisov dogovorov in aneksa h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti pride čim prej, s čimer bo omogočena uveljavitev aneksov in s tem višjih pravic za javne uslužbence že pri obračunu plač in stroškov za mesec junij, so še pojasnili na ministrstvu. Večer je včeraj poročal, da so podporo dogovoru napovedali v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja (KSJS), ki ga vodi Branimir Štrukelj, vendar pa je danes za STA Štrukelj pojasnil, da je KSJS predlagala, da se tako dogovor kot aneksi podpišejo skupaj v sredo ali četrtek prihodnjih teden. “Do zdaj smo dogovore in anekse vedno podpisovali hkrati,” je dejal Štrukelj in pojasnil, da tokrat v nasprotju z dosedanjo prakso vladna stran predlaga podpis dogovora danes, aneksov pa prihodnji teden. Da bi se časovno čim lažje uskladili in bi imela tudi sindikalna stran dovolj časa, da vsebino aneksov preveri na sindikalnih centralah, pa bodo podpisi dogovora in aneksov potekali še nekaj naslednjih dni, in sicer predvidoma do srede. Želja vladne strani je, da do podpisov dogovorov in aneksa h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti pride čim prej, s čimer bo omogočena uveljavitev aneksov in s tem višjih pravic za javne uslužbence že pri obračunu plač in stroškov za mesec junij, so še pojasnili na ministrstvu. “Kljub epidemiji smo z blažilnimi ukrepi v letu 2020 ohranili delovna mesta in blaginjo Slovenk in Slovencev ter državljanov. Plače so se povečale za skoraj 6 odstotokov in pokojnine za blizu 4 odstotke. V DZ je paket davčnih zakonov, ki bo omogočil dodatno zvišanje plač. Toda sindikati so proti,” je opozoril premier, poleg tega pa tudi nič ne kaže na to, da bi bilo v interesu sindikatov, da se višje pravice za javne uslužbence uveljavi že pri obračunu plač in stroškov za mesec junij. V čigavem interesu torej delujejo?

Sara Bertoncelj