fbpx

Koalicija in večina opozicije za zavrnitev razpisa referenduma glede zakona o obrambi

Foto: STA

Sklicujoč se na spremembe ustave iz četa 2013, kjer je zapisano, da se referenduma ne sme razpisati o zakonih o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države in varnosti, v DZ pripravljajo predlog za zavrnitev razpisa referenduma glede Zakona o obrambi. Predlogu se obeta široka podpora v DZ. Radio Študent je pričel z zbiranjem podpisov za referendum.

Predlog, ki ga pripravlja koalicija, bi onemogočil izvedbo referenduma glede sprememb Zakona o obrambi. Gre za to, da je v spremembah ustave iz leta 2013 med drugim zapisano, da se referenduma ne sme razpisati o zakonih o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države, varnosti ali odprave posledic naravnih nesreč. Medtem je Radio Študent že pričel zbirati potrebnih 40.000 podpisov za razpis referenduma.

Obeta se podpora predlogu, proti so v ZL
Predlog zakona, s katerim bi prepovedali razpis referenduma, bodo v koaliciji dali v podpis vsem poslanskim skupinam. Svojo podporo predlogu so že napovedali v vseh opozicijskih strankah, v skupini nepovezanih poslanecev in NSi. V SDS se bodo do predloga opredelili do večera, ko bo na to temo tudi seja odbora za obrambo. Proti so zaenkrat le poslanci Združene levice, saj menijo, da je nedpousten samo referendum o človekovih pravicah.

M. G., STA