fbpx

Bruselj ugotavlja neskladnost proračuna z evropskimi pravili, vlada Mira Cerarja pa nezakonito nadaljuje s sprejemanjem

DZ RS (foto: sta).

Poslanci SDS in nepovezana poslanka Alenka Bratušek so zahtevali pisno mnenje Vlade RS, če so izpolnjeni vsi zakonski pogoji za sprejem proračuna, ker je očitno, da niso. Predsednik DZ je hotel peljati postopek razprave in sprejemanja proračuna tako, da bi zaobšel zahtevo po mnenju fiskalnega sveta glede obeh proračunov. Poslanci SDS se temu upirajo, ker ne želijo glasovati o fiktivnem proračunu – saj niso predvideni viri za plače javnih uslužbencev za leto 2018, kar znaša okrog 300 milijonov evrov.

Vlada je pripravila tudi predlog zakona, ki bi urejal plače v javnem sektorju, a opozicija pravi, da za obravnavo ni primeren. Zakon naj bi onemogočal sprostitev varčevalnih ukrepov za javni sektor, a ker je neusklajen s sindikati, je odbor DZ  za notranje zadeve sklenil, da ni primeren za nadaljnjo obravnavo, vlada pa želi vseeno obravnavati razpravo.

Poslanci SDS hočejo najprej razpravljati o ukrepih na področju plač, šele nato bi nadaljevali z razpravo o proračunu za 2017 in 2018, tako je poslanec SDS Jože Tanko predlagal spremembo zaporedja obravnave. Andrej Šircelj je poudaril, da je takšno ravnanje nezakonito, saj koaliciji manjkajo ocena fiskalnega sveta in tudi druga pisna mnenja, predvsem pa sredstva za plače javnih uslužbencev za 2018.

Tudi poslanec SDS Anže Logar je komentiral, da hoče predsednik DZ nadaljevati razpravo brez ustreznih dokumentov, prav tako je dejal, da hoče Brglez uvesti nezakonito parlamentarno prakso. Brglezu je dokazal, da proračun brez dokumentov ne sme biti sprejet, čeprav želi Brglez to vse zaobiti, da bi nadaljevali razpravo.

Poslanska skupina SDS (foto: STA)

Poslanska skupina SDS (Foto: STA)

Tudi nepovezana poslanka Alenka Bratušek je želela izvedeti, če je prej že kakšna vlada ravnala tako, da je potekalo glasovanje o nepopolnem proračunskem paketu, in se temu upira, da ne bi takšen način  v DZ postal nekakšna nova praksa Cerarjeve vlade in drugih vlad, ki bodo še sledile.

Politico navaja, da Slovenija spada skupaj z Italijo, Ciprom, Španijo, Portugalsko, Belgijo, Finsko in Latvija med države, kjer obstaja veliko tveganje neskladnosti proračuna  z Evropskimi pravili o državnih proračunih. Med uspešnejše sodijo  Irska, Francija, Avstrija, Latvija, Malta, medtem ko Nemčija, Estonija, Nizozemska, Slovaška in Luksemburg sodijo med države, ki imajo popolnoma skladne proračune z evropskimi predpisi. Torej smo uvrščeni v najslabšo skupino EU držav. 

Tomaž Lisec trdi, da sta proračuna za 2017 in 2018 fiktivna. Še Računsko sodišče ni moglo podati poročila zaradi neurejenega poročila o državnih financah in premoženju. Manjkajo dokumenti fiskalnega sveta, ker ga vlada ni ustanovila.

Marijan Pojbič: če bi vlada hotela, bi lahko napravila konec ropanju državnega denarja
Marijan Pojbič iz SDS je kritičen do vlade Mira Cerarja, ker bodo zvišali plače v javni upravi, nimajo pa sredstev za pokojnine, vojsko in nova delovna mesta. Povedal je, da bi vlada z dvotretjinsko večino lahko sprejela učinkovito zakonodajo, ki bi uredila razmere na področju finančne kriminalitete, saj je celo blokirana preiskava ‘bančnih roparjev’. Vladi je svetoval, naj življenjski standard državljanov preverijo na obrobju države, kjer ljudje zelo težko živijo.
Marijan Pojbič (foto: sta).

Marijan Pojbič (foto: sta).

Matjaž Gantar: zdravstvo bo terjalo več financ, ki niso predvidene
Matjaž Gantar je izrazil zaskrbljenost, ker se za 2 prihodnji leti predvidevajo višji prispevki v ZZZS, nič pa ni predvidenih financ za deficite v bolnišnicah, za nove specializante, ki jih zdravstvo potrebuje in jih bodo zaposlili – zgolj povečanje prispevkov za zdravstvo tega denarja ne bo moglo priskrbeti.

A. B.