[VIDEO] Koga briga slovensko podeželje?

Foto: STA

V nedavni oddaji Tema dneva smo spregovorlili o vladni politiki regionalnega razvoja. Kot je znano, je Vlada Republike Slovenije pred kratkim obiskala osrednjeslovensko regijo in z Mestno občino Ljubljana podpisala dogovor o medsebojnem sodelovanju v višini 300 milijonov evrov.

Če bo dogovor med vlado in Ljubljano držal, mora vlada z rebalansom proračuna za leto 2017 denar vzeti nekje drugje, in sicer verjetno iz istega resorja, ker denarja za investicije ni – če pa ga bo, gre za škandal, ker je vlada podpisala dogovor, ki je nezakonit.

Obljube vlade so nekorektne glede na ostale regije
Uvodoma je poslanec Zvonko Lah poudaril, da se z načinom in vsebino omenjenega dogovora ne strinja: »Obljube vlade so nekorektne glede na ostale regije, ki imajo večje razvojne potrebe kot osrednjeslovenska. Vemo, da so v Ljubljani skoncentrirane javne službe in gospodarstvo, Mestna občina Ljubljana pa ima več prihodkov kot primerne porabe, zato bi s tem denarjem marsikaj zgradila,« je bil kritičen nekdanji župan Mirne Peči in sedanji poslanec SDS.

"Takšen način je nekorekten do ostalih občin v Sloveniji saj s tem razmejujemo in priviligiramo Ljubljano. Postavlja se vprašanje ali so te obljube realne ali gre za politično všečnost«, se sprašuje župan občine Brežic Ivan Molan.

“Takšen način je nekorekten do ostalih občin v Sloveniji, saj s tem razmejujemo in priviligiramo Ljubljano. Postavlja se vprašanje, ali so te obljube realne ali gre za politično všečnost,« se sprašuje župan Občine Brežice Ivan Molan.

Cerar obljublja s figo v žepu
»Poteza je zelo dobra. MOL predstavlja osrednjo slovensko regijo in z vlado se je potrebno uskladiti, saj občina gospodari z prostorom. Sprejeti je potrebno tudi kakšne akte, saj tudi država ne more dobiti gradbenega dovoljenja. Pozdravljam sodelovanje med občino in državo,« je Zvonko Lah spregovoril o vladni politiki skladnega regionalnega razvoja, ter dodal: “Ne razumem pa predsednika vlade Mira Cerarja, kako lahko podpisuje in obljublja nekaj, kar ni pokrito s proračunom RS in ni v načrtu razvojnih programov za naslednja leta.”

»Ne razumem pa predsednika vlade Mira Cerarja, kako lahko podpisuje in obljublja nekaj kar ni pokrito z proračunom RS in v načrtu razvojnih programov za naslednja leta. V teh tristo milijonov so navedeni projekti, ki so skoraj končani, nekaj takih, ki imajo zagotovljena kohezijska sredstva iz prejšnjega mandata. Problem je nekaj infrastrukturnih  projektov brez kritja.« pravi  Zvonko Lah poslanec SDS

»V teh tristo milijonih so navedeni projekti, ki so skoraj končani, in nekaj takih, ki imajo zagotovljena kohezijska sredstva iz prejšnjega mandata. Problem je nekaj infrastrukturnih  projektov brez kritja,« pravi poslanec Zvonko Lah.

Centralizacija mesta Ljubljana
Večina županov se z načinom in vsebino omenjenega dogovora ne strinja. Ali so obljube vlade nekorektne glede na ostale regije, ki imajo večje potrebe kot osrednjeslovenska? »Predsednik vlade bi moral zagotoviti enakost med vsemi – tako pred zakonom kot tudi med občinami. Zakaj ne podpiše enak dogovor in potrdi projekte z gorenjsko razvojno agencijo, pa četudi je podpisnik Občina Kranj? Takega dogovora pa z našo občino zagotovo ne bo,« pravi Marko Mravlja, župan občine Naklo, ki si želi, da bi vlada tudi njihove projekte enako obravnavala, a je opaziti centralizacijo mesta Ljubljana.

 »Tisto, kar Ljubljana želi – tisto dobi.« in zaradi te privilegiranosti se občine počutijo zapostavljene," pravi Marko Mravlja župan občine Naklo.

»Tisto, kar Ljubljana želi – tisto dobi, in zaradi te privilegiranosti se občine počutijo zapostavljene,” pravi Marko Mravlja, župan občine Naklo.

Regionalnega razvoja ni, ker ni denarja
V načrtu razvojnih programov, sprejetem do leta 2020, vlada namreč sredstev za izgradnjo objektov, ki jih je obljubila Mestni občini Ljubljana, ni zagotovila. »Gre za absolutno nenormalno centralizacijo države. Vlada bo očitno vsa investicijska sredstva porabila v centru države, na podeželju, kjer že tako ni strategije regionalnega razvoja, pa bo očitno pobirala samo davke,« je dejal poslanec Lah.

Pet minut iz mesta boš pa do kolen v blatu
Zaradi vsega navedenega je politika vlade nepoštena in neresna. »Prepričan sem, da bodo občine iz osrednjeslovenske regije držale predsednika vlade za besedo. Samo kje bo vzel denar, če ga nikjer ni?« se je na koncu še vprašal poslanec SDS. Vlada namreč obljublja nekaj, česar nima ne v svojem proračunu in ne v načrtu razvojnih programov.

»V Ljubljani bo zgrajen center za ravnanje z odpadki take velikosti, da bo lahko sprejel eno tretjino vseh odpadkov v Sloveniji. Verjetno se bodo ustavile izgradnje teh centrov na Dolenjskem, Primorskem, Gorenjskem, ker naj bi te odpadke vozili v Ljubljano. Takso za odlaganje odpadkov pa bodo občine plačevale Ljubljani, torej tam, kjer je odlagališče. In postavlja se vprašanje –kakšne bodo zaradi tega položnice na Gorenjskem? Za Primorsko bo ceneje, da odpelje odpadke v Italijo kot pa prevoz do Ljubljane,« je bil jasen poslanec Zvonko Lah.

Izogibanje politični odgovornosti
»Nenavadno je, da se občinam zmanjšujejo sredstva za socialo in nevladne organizacije in se moramo odpovedati celo investicijam. Vladna investicija MOL-u je nekorektna, ker gre večina tega denarja za prostorske stiske vladnih uslužbencev. Država ponovno širi javno upravo in centralizira Ljubljano. Ostale kraje pa siromaši,« je opozoril Ivan Molan, župan Občine Brežice.

»Če bi želeli ojačati podeželje, bi morali začeti z ustanavljanjem pokrajin. Vlada in center države pa se tega bojita. Če pokrajin ni, potem ni nobene politične odgovornosti. In to pogrešamo,« je dejal Zvonko Lah.

Nič več črpanja sredstev EU
Črpanje evropskih sredstev pa je pri občinah na točki nič. Kot pravi Marko Mravlja, tudi Občina Naklo –čeprav je bilo črpanje v prejšnjem mandatu zelo uspešno – danes nima iz tega naslova nobenih sredstev. Veliko je bilo zgrajenega. S premajhnim občinskim proračunom se veliko projektov niti ne dokonča. »Mi nimamo pločnikov in javne razsvetljave, kot ima Ljubljana,« pravi, in dodaja: »Zmanjševanje povprečnine, ki je ta trenutek 522 evrov in povečevanje zakonskih obveznosti, pa pridemo do gospoda Viranta, ko je pred leti omenjal ukintev občin. Veliko občin ima težave z likvidnostjo. Gre za tiho politiko ukinjanja občin.«

»Na naslednjih volitvah se zna zgoditi, da v kakšnih občinah ne bo kandidata za župana,« je prepričan Zvonko Lah.

»Na naslednjih volitvah se zna zgoditi, da v kakšnih občinah ne bo kandidata za župana,« je prepričan Zvonko Lah.

Župan Brežic Ivan Molan meni, da regionalnega razvoja ni več. Država ne ve, kaj bi z regijami, saj ne želi prenesti denarja iz Ljubljane na ostale regije. »Zaradi tega se ostali upravičeno počutimo kot drugorazredni državljani. Ljubljančani pa se ne zavedajo, da bo s tem mesto postalo še večji transportni žep,« dodaja.

K nam hodi spat minister pa to nič ne pomaga
»Čeprav je vloga predsednika države Boruta Pahorja, ki je kar dvakrat obiskal Občino Naklo, pa je v primerjavi s funkcijo ministra precej drugačna in teh, ki bi morali po službeni dolžnosti obiskati Naklo – niti državnega sekretarja niti ministra – še ni bilo,« je povedal Marko Mravlja. »Lahko se pa pohvalim, da minister sedanje vlade, gospod Erjavec – vsak dan prespi pri nas,« nakar mu je Zvonko Lah nagajivo odgovoril: »Boste imel pa penzije!«

V Sloveniji vlada diktatura birokratov

»Za vsak projekt potrebujemo dovoljenje Ljubljane. Kako naj uradnik v Ljubljani ve kaj vse potrebuje občina Naklo,« je izpostavil birokratizem Marko Mravlja .

»Za vsak projekt potrebujemo dovoljenje Ljubljane. Kako naj uradnik v Ljubljani ve, kaj vse potrebuje občina Naklo,« je problematičnost birokratizma izpostavil Marko Mravlja .

»Že nekaj časa opozarjam, da imamo diktaturo birokratov. Niti državni sekretar ali minister tega ne moreta prebiti, ker smo prenormirani. Imamo okoli 800 zakonov in 17.000 podzakonskih aktov. Največji problem so ti podzakonski akti, uredbe in pravilniki, ki jih sprejemajo vlade in posamezni ministri. Uradniki se zaščitijo s temi podzakonskimi akti in zato je nemogoče kaj narediti,« je dejal Zvonko Lah. Na veliko napak opozarjajo tudi poslanci.

Če bi bil vedež, ne bi bil revež
»Večina še vedno misli, da se denar ne porazporeja pravilno, vendar denarja ni. Denarja ni več. Nimamo več denarja,« je jasno opozoril Zvonko Lah.

Ogromno dela nas čaka. Problemov je veliko. Če se bomo želeli razvijati v koraku z ostalimi, potem se bo Slovenija kot država morala ponovno graditi – od spodaj navzgor. “Za zgled nam morajo biti veliki in uspešni,” je opozoril župan občine Naklo Marko Mravlja. »Pri nas se v zadnjih letih o rešitvah iz krize pogovarjamo, kot se pogovarjata gluh in slep. Pri pogovorih z vlado je bilo tako, da se nismo niti slišal niti videli. Tudi v parlamentu ni posluha za dialog. Sam – kot župan pa moram prisluhniti vsakemu občanu. Vsak ima svoje težave in vsak ima svoje poglede in če to upoštevamo, potem lahko zelo hitro napredujemo. Težave se rešijo, če je volja – te pa ni,” je zaključil Mravlja.

Sofija Pika Simič

 • Peter

  300 miljončkov za Zokita, no.

  Kakšno leto o zdaj njem ne bomo slišali, se bo mastil na ta raćun.
  To je pa tud neki vreden, de?

  • tinta

   Tako barabinske vlade pa še ne.

 • Rožle

  A ma Cmero po tanovem tut kakšno farmacevtko…?

  • Peter

   Za ta dnar jih dobiš še pa še.

 • Peter

  Zdej bo pa pustavu en most za dva miljona, drug bo zginl po raznih družinskih firmah, lublanćanini pa bojo še naprej mantral Sejjresdkradeampakjevelikzalublanonaredu, Sejjresdkradeampakjevelikzalublanonaredu, Sejjresdkradeampakjevelikzalublanonaredu, no.
  Butn butn butn.

  • pajot

   In ljubljančanini še kar butajo.

  • Beli Sneg

   A ti misliš tiste iz ButnSkale?

  • Lord H.

   Vzemite se skupaj, in ponovno postavite bodečo žico okoli bolane Ljubljane, saj ste v številčni večini. S tem boste lokalizirali kar nekaj problemov. In to vam pišem kot bivši Ljubljančan, ki v Jankovićevi greznici ni več zdržal.

 • ljubinica

  Koga briga slovensko podeželje?
  ***********
  Te vlade gotovo ne briga. Volivci SMC so uslužbenci javnega sektorja. Teh je pa največ v LJ.
  Zato LJ dobi 300 milijonov …. Tako si levaki z davkoplačevalskim denarjem kupujejo volitve ….

  • tinta

   Najbolj zapufana in zapravljalska občina dobi za NAGRADO NAJVEČ.

  • slosin

   Zakaj samo podeželje? Njih boli qrac za celo SLO….

   • Nova24TV Mod 2

    Prostaškost #off. [*penis]

 • rubec

  Kaj, a janković je že zunaj? A niti toliko ni vreden da bi kak medij to objavil???

  • Peter

   Ah, sej veš, kašni so te desni mediji, raj ne napišejo nč kukr d bi kej dobrga o levih napisal, no.

 • tarantela

  Moj predlog: Vlada, ministri in parlament naj pustijo podeželje čist pr gmah, ampak res do konca pr gmah. Ni treba pošiljat nobenga gnarja, nobene pomoči, AMPAK! Tudi ne nobenih položnic, davčnih blagajn in vseh molznih strojev, ki jih obešate na podeželje. Za prmej, da se bo razcvetelo veliko bolje, kot sedaj ko tako neznansko skrbite zanj! Za primer: včasih so na podeželju cvetela kulturnoprosvetna društva, država ni prispevala niti ficka, pa vendar so društva imela pevske, folklorne tamburaške ji še neznansko veliko zanimivih prireditev, vključno z veselicami. Vse so sami financirali in vsi so bili zadovoljni. Danes pa kot žandarji stojijo dacarji za vsakim vogalom, da ja ne bi kakšno društvo imelo kje neobdavčenih prostovoljnih prispevkov. Ta država naj gre čimprej v maloro in čeprav skoraj ne zaidem v cerkev, dam za mašo, da to državo čimprej vzame vrag!

 • slosin

  Včasih Beograd, sedaj Ljubljana…..

 • avtohtoni neandartalec

  Treba je enkart na ravnost povedati, naše podeželje,ki zajema večino ozemlja države, je popolnoma zavožena, slepa ulica, nikoli se ne bo razvilo,ker je rtam normalno življenje nemogoče. Vsak cent zapravljen za rovte je stran vržen denar, kar je za investirat,lahko z lahkoto financira tistih par velikih kmetij in turističnih centrov, od njih mora denar še v mesta, ne obratno.
  Ljubljana je vsako leto večja ciganija, tako zahojeni smo bili nazadnje pred 30 leti, čas je za župana in korporacije, ki zmorejo vsaj sodobno, napredno vizijo, brez te je res čudno, da lahko opravičijo take milijonske investicije, razen če ne mislijo posodobiti represijo in preventivo.

  • Unikatna

   Kdo je kriv, da se ne razvije in da je takšno stanje? Država je uničila kmetijstvo!! Kaj mislijo, da hrana raste v trgovinah?! Uničujejo njive in polja, da se gradijo trgovine!! Sram nas je lahko, da se sami ne moremo samooskrbeti z hrano in smo že odvisni od uvoza!!

   • avtohtoni neandartalec

    Kje je država uničila kmetijstvo, v skalah mogoče?
    Država pravkar uničuje pragozd, ker na golosekih ne bo več nič zadrževalo prsti, se bo ta posušila, prah bo odplaknilo v dolino, za gozdovi pa bo ostala gola skala, na kateri ne zraste nič!
    Naš kmet vmes poje dve kravi, preden vzredi eno.

 • Poštenje velja

  JU , ČEFURJI IN PRISELJENCI SO GIBALO PROKLETE ZLOVENIJE

  • avtohtoni neandartalec

   Vsako leto se iz Slovenije odseli 20.000 Slovencev in priseli 15.000 Hrvatov, bosancev in Albancev.

   • Stajerka

    to ne drži……več se jih priseli kot odseli, torej so številke ravno obratne…….žal

    • avtohtoni neandartalec

     Sem bral članek predvčerajšnjim na MMC, lažejo oni ali pa ti. Med balkanskimi migracijami je vsako leto 1.000 otrok, perdvsemiz Albanije, dve leti se učijo osnov Slovenščine, zato vsako leto rabimo vse več učiteljev, ki znajo Hrvaško, bosansko in Albansko.

   • Poštenje velja

    To je zlovenska multi kulturnost. Rešitve za to vukojebino ni več, žal

    • avtohtoni neandartalec

     Kakšna multikultirnost, Kosovo je Srbija, ti se valijo iz Albanije, gre izključno za tri velike nekdanje balkanske nacistične zaveznice, nihče drug ne migrira k nam. NIhče!

     Slovenci smo bili od nekdaj podalpska bosna, narod potomcev Hrvatov in Srbov, po novem bomo pa še narod Albancev, o moj Bog…

 • avtohtoni neandartalec

  Na podeželju naj raje uredijo oskrbo s pitno vodo in namakalne sisteme, otroci obolevajo,starejšim odpovedujejo organi, ker pijejo okuženo gnojšnico, v kateri plava ogromno težkih kovin, te se absorbirajo v živčevju, kar povzroča vnetja in paralize.
  Kar je še bolj noro, z gnojšnico polivajo tavnike, vendar je rastline ne porabijo, gnoj prebavijo ščurki, ker te zalege nihče ne zatira, prenesejo viruse in bakterije v življenjsko okollje kmetov, posledice so številne infekcije in kronične bolezni.

  • Stajerka

   na kmetih gnojnica…..v prestolnici pa očitno na polno tolče ZIKA LUBLANIA…..

   • avtohtoni neandartalec

    Gnojnico prebavljajo ščurki, ne rastline, te zrastejo iz ogljika v zraku in sončne svetlobe.

    • tarantela

     pol pa den seme solate na okensko polico in Ti bo zrasla zelenjava za vse leto. Veliko pridelka ti želim!

     • avtohtoni neandartalec

      Brez problema, oglej si par prispevkov o hidroponiki.
      Pa tudi sicer ne jem veliko solate, raje imam tisto, kar je solato.

     • tarantela

      Ampak tam dajejo v vodo razna gnojila, ti bi pa samo od sonca in ogljika iz zraka gojil solato.

     • avtohtoni neandartalec

      Ne izključno, ampak dejansko so rastline kakšnih 97% iz vode in ogljika, organska snov nastane s pomočjo sončne svetlobe, le par procentov so minerali iz zemlje.
      Prst potebujejo zato, da se primejo korenine, ki iz nje srkajo vlago.

     • tarantela

      Najbrž nastane organska snov iz Tvojih blestečih misli, s pomočjo sončne svetlobe seveda. Danes spet neznansko blestiš, skoraj kot Einstein, bi rekla, še več, že skoraj nevarno na meji. Vsekakor pazi nase!

     • ZiZi

      POLŽE :-)

 • Stajerka

  PODN…..od podna……DOVOLJ je CENTRALIZACIJE!!!!!
  TAKOJ uvest pokrajine, ukinit 70% občin in državni proračun razdelit po ključu prebivalstva v pokrajini!!!
  Pika, amen, konec debate!!!

  • avtohtoni neandartalec

   Pokrajine pomenijo konec Slovenije, ki je itak velika kot ena malo večja mestna državica.

   • Stajerka

    aja…..Bog NE daj 8 pokrajin, lahko pa prebavimo 220 občin????
    saj se hecaš, a nje???

    • avtohtoni neandartalec

     Kakšnih občin, to so vaški centri, ne pa občine, vladajo jim kmečke mafije, ne pa neke strokovne in moralne avtoritete. Slovenija je Ljubljana, z okolico.
     Delitev na pokrajine pomeni razdor različnih Slovenskih plemen, v nekaj letih bi se vsi začeli povezovati samo še z razvitejšimi sosednjimi državami, mi nismo in nikoli ne bomo nobena Nemčija ali Italija,ki sta dejansko zveza različnih pokrajin,njihova velika mesta so dejansko prestolnice nekdnajih relativno neodvisnih kraljestev.

     • Stajerka

      občine imamo, pa ne glede na to kako jih imenuješ……in teh 220 občin JE DRAŽJIH, kot bi bilo 8 pokrajin…….
      LJUBLJANA NI SLOVENIJA IN NIKOLI NE BO, sploh na nataliteto, kulturo in zavednost…….

     • avtohtoni neandartalec

      Občine ukinit in iz njih narditi krajevne skupnosti, 8 občin bi bilo vrh dovolj.
      Slovenija se deli na štiri pokrajine, na Slovenijo, okupirano Hrvaško Istro, okupirano Tržaško primorje in okupirano koroško.

     • Stajerka

      hehehe…..nisi resn…….

     • avtohtoni neandartalec

      Zakaj, v tujini imajo tako urejeno in odlično deluje, na primer v Avstriji ali v Italiji, s katerima se neposredno želimo primerjati.
      6 občin bi bilo dovolj.

     • Anton

      zakaja se sploh meniš znjim, saj vidiš da provocira

     • avtohtoni neandartalec

      A ti si res prvič pomislil na to?

    • tarantela

     ma dons je spet razcepljena osebnost.

 • Stajerka

  še en fiasko teflonastega Karla in levakov……..nafto v Bosni so že našli????

  Ko je nekdanji veleposlanik v Avstraliji Milan Balažic julija 2014 razkril, zakaj je bil odpoklican, ga je čez dober mesec dni doletela kazenska ovadba zaradi domnevne izdaje tajnih podatkov. Tožilstvo v Novi Gorici je pred dnevi zavrglo ovadbo zoper Balažica.

 • Unikatna

  Župani ostalih regij združite se! Pokažite, da se ne strinjate z centralizacijo z nepokorščino!! Ne odlivati davka državi! Če je kolač, naj bo za vse ali nikogar!!

  • avtohtoni neandartalec

   Jaz centralizacijo celo zahtevam, Slovenija bi morala takoj pozidati predmestja treh največjih centrov ter vanje preseliti večino ruralnega prebivalstva. Z izjemo krajev kot so Brežice, ker ne bomo Hrvatom zidali industrijske cone, da bi nas lahko ekonomsko podjarmili in počasi okupirali.

   • Unikatna

    Daj no…vse gre za Ljubljano…zame sploh ni več slovensko mesto…fuj ;)

    • avtohtoni neandartalec

     Saj nobeno velemesto ni, tamje vedno najbolj multi kulti,ampak pokaži mi v Ljubljani še koga drugega razen Srbe, Hrvate, bosance in Albance, z izjemo peščice tujih študentov,ki itak pobegnejo pred koncem študija.

     Pa če smo fašistična država, dajte si že to enkrat dopovedat, mi ne moremo doma živeti, kaj šele tujci.

     • Unikatna

      Tujcem je lepo pri nas…

   • janez zorman

    Najbolj škodljiv je metilni alkohol, ki se tvori pri žganjekuhi – bolj na začetku. Ta je že veliko ljudem navrtal luknje v gornji del glave.

    • tarantela

     natančen zadetek!

    • avtohtoni neandartalec

     Šmarnico so z zakonom prepovedali že pred leti, čeprav se še vedno pije. Danes jo je povsod nadomestil isto zanič cviček, zato se pa vsem meša.

 • janez zorman

  Ali Zoki še ni iz blata zlezel ? Hudič je, ko ti propadejo vsi donatorji (beri: velike gradbene firme) in se moraš potem sam znajti; seveda, če ne gre drugače pa na račun zapostavljenih regij !

  • avtohtoni neandartalec

   Zapostavljenih regij, kjer so vsi samo dvigovali denar na obližnji poslovalnici nacionalne banke, polagal pa ni nihče.

   • janez zorman

    Spet si ga pihnil. Zoki ga je dvignil kar iz NLB – “nepovratna sredstva” (preko 100 miljončkov) za Stožiške nedokončane katakombe. Vračamo ga vsi – dokapitalizacija bank. Reveži po Pomurju, Halozah, Dolenjski, si pa drago izposojajo denar pri bankah, da lahko naredijo osnovno infrastrukturo !

    • avtohtoni neandartalec

     Nedvomno, pa še marsikaj, ampak v Ljubjani je skoncentrirano na kupu več sto tisoč ljudi, ekonomija ni prelaganje evrov iz Nemčije na Ciper ampak neprestano kroženje, vsakič, ko denar izmenjajo roke, se mu vrednost poveča, zato je ekonomija v mestih praviloma vedno neprimerno hitrejša.
     Ampak ne gre samo za to, izrojeni smo, ja vidiš, da pri nas nihče ne more preživeti gol v divjini, brez mest umremo.

     • Steiermark

      izrojen si ti – ne spadaš v civilizirano Slovenijo, ker si še vedno oz. vedno bolj jugoneandertalec – vidiš, kaj naredijo geni

    • Steiermark

     Pa ne samo to, tudi na žrtve te jugospake mafijskega kalibra radi pozabljajo, nihče se ne spominja več človeških žrtev, kot tistega privatnika, ki je za to spako delal, s svojimi delavci, potem pa tako kot veliko drugih, za to ni prejel plačila in ni mogel plačati svojih delavcev, zaradi česar se je on sramoval in ni mogel prenesti, tako da se je raje pokončal! To delajo te jugospake, mafijskega kalibra, s poštenjaki, v Sloveniji – ki nikoli ni bila njihova “najintimnejša opcija” ampak in kvečjemu jugosrbija, pod katero so hoteli še naprej podjarmljati Slovenijo…..

  • tarantela

   Po moje je v zaporu tudi gospa, ki je vodila Vegrad, morala priložiti kaj v donacijo, da so sploh smeli v Ljubljani zidati.

 • dob

  Komi čakam, da bom slišal Jankovića recitirati: Tito – partija – omladina – marica!

  • avtohtoni neandartalec

   Nihče ne bo pretepal Ljubljančanov!

 • pajot

  prosim vas,čim manjkrat objavite slike teh dveh kreatur. Imam slab želodec.

 • Franjo Trojner

  Dosti mi je vase in samo v Ljubljano zagledane centralistične vlade. Dosti uradnikov, ki tam v beli Ljubljani vehementno odločajo o vsem in vsakomur! Dozorel je čas za uzakonitev regijske oblasti, neposredno od ljudi izvoljeni poslanci in deželni glavar so garant, da se prekine za to kupčkanje v Ljubljani in razbitje centralizma, pa tudi garant za bolj enakomeren razvoj celotne Slovenije, hkrati pa tudi garant za oblast, ki bo upoštevala voljo ljudstva in bo do svojega ljudstva tudi prijazna in odgovorna. Šele uzakonitev deželnih vlad-glavarjev bo dejansko pomenilo ljudovladio, to kar imamo sedaj ni več za nikamor. Samo poglejte kako pod to centralistično vase in v Ljubljano zagledano vlado hira celotna Štajerska, Koroška, Prekmurje in Dolenjska. Na Štajerskem hara brezposelnost, novih delivnih mest ni na vidiku, zato mladi in malo manj mladi odhajajo v tujino-obmejni pas se prazni, a ta vlada razen, da je močno obdavčila delovne migrante ne počne prav nič, da bi se stanje izboljšalo, še tisti denar, ki ga je Štajerski namenila Bratuškova ta vlada

 • Franjo Trojner

  Dosti mi je vase in samo v Ljubljano zagledane centralistične vlade. Dosti uradnikov, ki tam v beli Ljubljani vehementno odločajo o vsem in vsakomur! Dozorel je čas za uzakonitev regijske oblasti, neposredno od ljudi izvoljeni poslanci in deželni glavar so garant, da se prekine za to kupčkanje v Ljubljani in razbitje centralizma, pa tudi garant za bolj enakomeren razvoj celotne Slovenije, hkrati pa tudi garant za oblast, ki bo upoštevala voljo ljudstva in bo do svojega ljudstva tudi prijazna in odgovorna. Šele uzakonitev deželnih vlad-glavarjev bo dejansko pomenilo ljudovladio, to kar imamo sedaj ni več za nikamor. Samo poglejte kako pod to centralistično vase in v Ljubljano zagledano vlado hira celotna Štajerska, Koroška, Prekmurje in Dolenjska. Na Štajerskem hara brezposelnost, novih delivnih mest ni na vidiku, zato mladi in malo manj mladi odhajajo v tujino-obmejni pas se prazni, a ta vlada razen, da je močno obdavčila delovne migrante ne počne prav nič, da bi se stanje izboljšalo, še tisti denar, ki ga je Štajerski namenila Bratuškova ta vlada zadržuje, ukrepi te Cerarjeve vlade praviloma nikoli ne sežejo preko Trojan, kako težko. je v Prekmurju se ve in koliko pomenijo Prekmurci vladi se vidi tudi po tem, da so jim hitro cesto prodali za avtocesto, Koroška o avtocesti lahko samo sanja, predno bodo v vladi začeli razmišljati, da so tudi Korošci potrebni kakšne sodobne cestne povezave jim bodo to prej Avstrjici dol potegnili in temu naša centralna oblast pravi enakomeren regionalni razvoj? Dost mamo brezsramnega centralizma, vstani Štajerska, Koroška in Prekmurje, povejmo tem v Ljubljani, da imamo dovolj tekanja po prav vsak štempl v Ljubljano in zahtevajmo, uzakonimo deželno oblast, deželna vlada, glavar in neposredno izvoljeni deželni poslanci so porok za razcvet regij! Kdo bolj, kot deželni glavar sam bolje ve kaj je za X regijo, v tem primeru Štajersko in Štajerce dobro in kaj ne? Kaj še čakamo? Uzakonimo deželno oblast, ki je edini porok za decentralizacijo Slovenije in edini porok za bolj enakomeren razvoj regij, hkrati pa edini garant za boljše življenje prebivalstva in hitrejši razvoj na vseh podroćjih. Uzakonjena deželna oblast je tudi garant, da bodo poslanci v zveznem parlamentu ( ni nujno, da je ta v Ljubljani )dejansko delovali za ljudi, ki so jih tja poslali in ne, kot sedaj, ko jih takoj , ko pridejo v Ljubljano pograbi birokratski strankarski mlin in hipoma pozabijo na pidročje kjer so bili izvoljeni. Kot vidim in slišim, vsaj tu na Štajerskem koncu ni več daleč dan, ko bo deželna vlada, deželni glavar in deželni poslanci realnost postala. Do takrat pa, prebudite še se ostali, pogum velja!

 • Steiermark

  Koga zanima slovensko podežeje ? jugočefurskih podtaknjencev pravgotovo ne, ker je preveč “slovensko”…..

 • MEFISTO

  Naj se ve, kdo je drugi mož Slovenije za Kučanom.

  To ni Cerar, ki bo prej ali slej žrtvovan, temveč vodž Janković.

 • MEFISTO

  Z Ljubljano je pa takole:

  “V centru huj, okoli centra pa fuj.!”.

 • Osti jarej

  ….vse scentralizirati v glavno/na mesta…ostali pa z volovsko (vsak naj si misli svoje o tej vpregi) vprego po razritem makadamu iz časa marije terezije….to je globalni načrt,ne samo mafiyastanski

  • avtohtoni neandartalec

   Jaz predlagam, da začnejo propadli gradbinci takoj odstranjevati asfaltne prevleke iz podeželja, s kosi naj utrdijobrežine vaških potokov,ostalo pa bomo navozili v Piransko uvalo,kjer bomo tako dolgo zidali otok, dokler ne bo segel do teritorialnih voda. Ceste na podeželju pa bomo enkrat na leto, na novo povlekli kar z buldožerji, ki se bodo peljali gor in dol ter tako zravnali šuder. Z novim avdijem inBMWjem pa potem res ne bo šlo več, mogoče s starim mercedesom, ki so bili praktično neuničljivi in golfom dvojko, sicer bodo kmečki avto leta terenci, s pogonom na vse štiri.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!