fbpx

[VIDEO] Koga briga slovensko podeželje?

Foto: STA

V nedavni oddaji Tema dneva smo spregovorlili o vladni politiki regionalnega razvoja. Kot je znano, je Vlada Republike Slovenije pred kratkim obiskala osrednjeslovensko regijo in z Mestno občino Ljubljana podpisala dogovor o medsebojnem sodelovanju v višini 300 milijonov evrov.

Če bo dogovor med vlado in Ljubljano držal, mora vlada z rebalansom proračuna za leto 2017 denar vzeti nekje drugje, in sicer verjetno iz istega resorja, ker denarja za investicije ni – če pa ga bo, gre za škandal, ker je vlada podpisala dogovor, ki je nezakonit.

Obljube vlade so nekorektne glede na ostale regije
Uvodoma je poslanec Zvonko Lah poudaril, da se z načinom in vsebino omenjenega dogovora ne strinja: »Obljube vlade so nekorektne glede na ostale regije, ki imajo večje razvojne potrebe kot osrednjeslovenska. Vemo, da so v Ljubljani skoncentrirane javne službe in gospodarstvo, Mestna občina Ljubljana pa ima več prihodkov kot primerne porabe, zato bi s tem denarjem marsikaj zgradila,« je bil kritičen nekdanji župan Mirne Peči in sedanji poslanec SDS.

"Takšen način je nekorekten do ostalih občin v Sloveniji saj s tem razmejujemo in priviligiramo Ljubljano. Postavlja se vprašanje ali so te obljube realne ali gre za politično všečnost«, se sprašuje župan občine Brežic Ivan Molan.

“Takšen način je nekorekten do ostalih občin v Sloveniji, saj s tem razmejujemo in priviligiramo Ljubljano. Postavlja se vprašanje, ali so te obljube realne ali gre za politično všečnost,« se sprašuje župan Občine Brežice Ivan Molan.

Cerar obljublja s figo v žepu
»Poteza je zelo dobra. MOL predstavlja osrednjo slovensko regijo in z vlado se je potrebno uskladiti, saj občina gospodari z prostorom. Sprejeti je potrebno tudi kakšne akte, saj tudi država ne more dobiti gradbenega dovoljenja. Pozdravljam sodelovanje med občino in državo,« je Zvonko Lah spregovoril o vladni politiki skladnega regionalnega razvoja, ter dodal: “Ne razumem pa predsednika vlade Mira Cerarja, kako lahko podpisuje in obljublja nekaj, kar ni pokrito s proračunom RS in ni v načrtu razvojnih programov za naslednja leta.”

»Ne razumem pa predsednika vlade Mira Cerarja, kako lahko podpisuje in obljublja nekaj kar ni pokrito z proračunom RS in v načrtu razvojnih programov za naslednja leta. V teh tristo milijonov so navedeni projekti, ki so skoraj končani, nekaj takih, ki imajo zagotovljena kohezijska sredstva iz prejšnjega mandata. Problem je nekaj infrastrukturnih  projektov brez kritja.« pravi  Zvonko Lah poslanec SDS

»V teh tristo milijonih so navedeni projekti, ki so skoraj končani, in nekaj takih, ki imajo zagotovljena kohezijska sredstva iz prejšnjega mandata. Problem je nekaj infrastrukturnih  projektov brez kritja,« pravi poslanec Zvonko Lah.

Centralizacija mesta Ljubljana
Večina županov se z načinom in vsebino omenjenega dogovora ne strinja. Ali so obljube vlade nekorektne glede na ostale regije, ki imajo večje potrebe kot osrednjeslovenska? »Predsednik vlade bi moral zagotoviti enakost med vsemi – tako pred zakonom kot tudi med občinami. Zakaj ne podpiše enak dogovor in potrdi projekte z gorenjsko razvojno agencijo, pa četudi je podpisnik Občina Kranj? Takega dogovora pa z našo občino zagotovo ne bo,« pravi Marko Mravlja, župan občine Naklo, ki si želi, da bi vlada tudi njihove projekte enako obravnavala, a je opaziti centralizacijo mesta Ljubljana.

 »Tisto, kar Ljubljana želi – tisto dobi.« in zaradi te privilegiranosti se občine počutijo zapostavljene," pravi Marko Mravlja župan občine Naklo.

»Tisto, kar Ljubljana želi – tisto dobi, in zaradi te privilegiranosti se občine počutijo zapostavljene,” pravi Marko Mravlja, župan občine Naklo.

Regionalnega razvoja ni, ker ni denarja
V načrtu razvojnih programov, sprejetem do leta 2020, vlada namreč sredstev za izgradnjo objektov, ki jih je obljubila Mestni občini Ljubljana, ni zagotovila. »Gre za absolutno nenormalno centralizacijo države. Vlada bo očitno vsa investicijska sredstva porabila v centru države, na podeželju, kjer že tako ni strategije regionalnega razvoja, pa bo očitno pobirala samo davke,« je dejal poslanec Lah.

Pet minut iz mesta boš pa do kolen v blatu
Zaradi vsega navedenega je politika vlade nepoštena in neresna. »Prepričan sem, da bodo občine iz osrednjeslovenske regije držale predsednika vlade za besedo. Samo kje bo vzel denar, če ga nikjer ni?« se je na koncu še vprašal poslanec SDS. Vlada namreč obljublja nekaj, česar nima ne v svojem proračunu in ne v načrtu razvojnih programov.

»V Ljubljani bo zgrajen center za ravnanje z odpadki take velikosti, da bo lahko sprejel eno tretjino vseh odpadkov v Sloveniji. Verjetno se bodo ustavile izgradnje teh centrov na Dolenjskem, Primorskem, Gorenjskem, ker naj bi te odpadke vozili v Ljubljano. Takso za odlaganje odpadkov pa bodo občine plačevale Ljubljani, torej tam, kjer je odlagališče. In postavlja se vprašanje –kakšne bodo zaradi tega položnice na Gorenjskem? Za Primorsko bo ceneje, da odpelje odpadke v Italijo kot pa prevoz do Ljubljane,« je bil jasen poslanec Zvonko Lah. 

Izogibanje politični odgovornosti
»Nenavadno je, da se občinam zmanjšujejo sredstva za socialo in nevladne organizacije in se moramo odpovedati celo investicijam. Vladna investicija MOL-u je nekorektna, ker gre večina tega denarja za prostorske stiske vladnih uslužbencev. Država ponovno širi javno upravo in centralizira Ljubljano. Ostale kraje pa siromaši,« je opozoril Ivan Molan, župan Občine Brežice.

»Če bi želeli ojačati podeželje, bi morali začeti z ustanavljanjem pokrajin. Vlada in center države pa se tega bojita. Če pokrajin ni, potem ni nobene politične odgovornosti. In to pogrešamo,« je dejal Zvonko Lah.

Nič več črpanja sredstev EU
Črpanje evropskih sredstev pa je pri občinah na točki nič. Kot pravi Marko Mravlja, tudi Občina Naklo –čeprav je bilo črpanje v prejšnjem mandatu zelo uspešno – danes nima iz tega naslova nobenih sredstev. Veliko je bilo zgrajenega. S premajhnim občinskim proračunom se veliko projektov niti ne dokonča. »Mi nimamo pločnikov in javne razsvetljave, kot ima Ljubljana,« pravi, in dodaja: »Zmanjševanje povprečnine, ki je ta trenutek 522 evrov in povečevanje zakonskih obveznosti, pa pridemo do gospoda Viranta, ko je pred leti omenjal ukintev občin. Veliko občin ima težave z likvidnostjo. Gre za tiho politiko ukinjanja občin.«

»Na naslednjih volitvah se zna zgoditi, da v kakšnih občinah ne bo kandidata za župana,« je prepričan Zvonko Lah.

»Na naslednjih volitvah se zna zgoditi, da v kakšnih občinah ne bo kandidata za župana,« je prepričan Zvonko Lah.

Župan Brežic Ivan Molan meni, da regionalnega razvoja ni več. Država ne ve, kaj bi z regijami, saj ne želi prenesti denarja iz Ljubljane na ostale regije. »Zaradi tega se ostali upravičeno počutimo kot drugorazredni državljani. Ljubljančani pa se ne zavedajo, da bo s tem mesto postalo še večji transportni žep,« dodaja.

K nam hodi spat minister pa to nič ne pomaga
»Čeprav je vloga predsednika države Boruta Pahorja, ki je kar dvakrat obiskal Občino Naklo, pa je v primerjavi s funkcijo ministra precej drugačna in teh, ki bi morali po službeni dolžnosti obiskati Naklo – niti državnega sekretarja niti ministra – še ni bilo,« je povedal Marko Mravlja. »Lahko se pa pohvalim, da minister sedanje vlade, gospod Erjavec – vsak dan prespi pri nas,« nakar mu je Zvonko Lah nagajivo odgovoril: »Boste imel pa penzije!«

V Sloveniji vlada diktatura birokratov

»Za vsak projekt potrebujemo dovoljenje Ljubljane. Kako naj uradnik v Ljubljani ve kaj vse potrebuje občina Naklo,« je izpostavil birokratizem Marko Mravlja .

»Za vsak projekt potrebujemo dovoljenje Ljubljane. Kako naj uradnik v Ljubljani ve, kaj vse potrebuje občina Naklo,« je problematičnost birokratizma izpostavil Marko Mravlja .

»Že nekaj časa opozarjam, da imamo diktaturo birokratov. Niti državni sekretar ali minister tega ne moreta prebiti, ker smo prenormirani. Imamo okoli 800 zakonov in 17.000 podzakonskih aktov. Največji problem so ti podzakonski akti, uredbe in pravilniki, ki jih sprejemajo vlade in posamezni ministri. Uradniki se zaščitijo s temi podzakonskimi akti in zato je nemogoče kaj narediti,« je dejal Zvonko Lah. Na veliko napak opozarjajo tudi poslanci.

Če bi bil vedež, ne bi bil revež
»Večina še vedno misli, da se denar ne porazporeja pravilno, vendar denarja ni. Denarja ni več. Nimamo več denarja,« je jasno opozoril Zvonko Lah.

Ogromno dela nas čaka. Problemov je veliko. Če se bomo želeli razvijati v koraku z ostalimi, potem se bo Slovenija kot država morala ponovno graditi – od spodaj navzgor. “Za zgled nam morajo biti veliki in uspešni,” je opozoril župan občine Naklo Marko Mravlja. »Pri nas se v zadnjih letih o rešitvah iz krize pogovarjamo, kot se pogovarjata gluh in slep. Pri pogovorih z vlado je bilo tako, da se nismo niti slišal niti videli. Tudi v parlamentu ni posluha za dialog. Sam – kot župan pa moram prisluhniti vsakemu občanu. Vsak ima svoje težave in vsak ima svoje poglede in če to upoštevamo, potem lahko zelo hitro napredujemo. Težave se rešijo, če je volja – te pa ni,” je zaključil Mravlja.

Sofija Pika Simič