fbpx

Koliko je še bobovnikov na javni RTV?

Slavko Bobovnik (Foto: STA)

Slavko Bobovnik je dolgoletni novinar in nekdanji voditelj informativnih oddaj na javni Radioteleviziji Slovenija, gledalci se ga najbolj spominjajo po vodenju Odmevov in tudi po izraziti pristranskosti, ki je sicer ob njegovem odhodu v pokoj pred nekaj leti niti sodelavci niti novinarska društva, ki so mu pela hvalnice, niso želela priznati. Bobovnik se je sicer v zadnjih mesecih s svojimi izrazito primitivnimi tviti razgalil sam; besednjak na ravni osebnih žalitev, uperjenih zlasti proti raziskovalnemu novinarju Bojanu Požarju, je pokvaril sliko o uglajenem gospodu, ki si jo je ob nekritičnem spremljanju njegovih nastopov v Odmevih ustvaril marsikateri gledalec. Da Bobovnik rad kritizira druge novinarje in jih primitivno obtožuje, da so lubrikanti in ližejo podplate politikom, piše danes Požareport. Da pri teh obtožbah očitno izhaja iz svojega aktivističnega dela na RTV,  pa je manj znana zgodba.

Ko je Ljerka Bizilj, nekdanja direktorica Televizije Slovenija, na začetku tega meseca gostovala v novi oddaji Razkrito na Novi24TV, je bil marsikdo presenečen, kako odkrito je spregovorila o novinarskem aktivizmu zlasti na javni RTV. Da so stvari ušle izpod kontrole, da mediji od prvega dne bijejo bitko proti vladi Janeza Janše, da je več kot 90 odstotkov novinarjev izrazito svetovno nazorsko levo usmerjenih in zato tudi izrazito pristranskih, so trditve, ki iz ust Biziljeve zvenijo še toliko bolj alarmantno. Trenutne novinarske strukture na javni televiziji namreč tega niti slučajno ne nameravajo priznati.

Ko je pred nekaj leti v novinarski pokoj odkorakal Slavko Bobovnik, so mu novinarska društva pela hvalnice, za študente novinarstva na fakulteti za družbene vede je bil vzornik in ultimativni prototip odločnega novinarja in voditelja. Žal je Bobovnik s svojimi čivki v pokoju dokazal, da je bil vse prej kot to. Proti vladi in desnici uperjena retorika razkriva njegovo jasno politično opredeljenost. Požareport denimo danes piše o Bobovnikovi novinarski karieri, ki je bila znotraj RTV venomer zaščitena, čeprav je pogosto odigral vlogo novinarskega aktivista za lastne potrebe.

Novinarka in urednica Ljerka Bizilj (Foto: Nova24TV)

Če je Biziljeva v oddaji Razkrito priznala, da danes številni novinarji in novinarke svojo službo vidijo kot odskočno desko za dobro plačano službo v PR-ju ali celo direktni politiki, je Bobovnik lep primer, kako skozi svoj novinarski aktivizem lahko poskrbiš tudi za dobro plačano službo svojih družinskih članov. Požarepot piše, kako je Bobovnik med vlado Boruta Pahorja na TV Slovenija z lažnimi podatki hvalil Pahorjevo – kasneje sicer na referendumu padlo – pokojninsko reformo, bržkone zato, ker je tedanji minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik, nosilec predloga pokojninske reforme, v svojem ministrskem kabinetu “na zaupanje” zaposlil Andraža Bobovnika, starejšega sina Slavka Bobovnika. Zanimivo, časopis Dnevnik mu je leta 2012 očital celo to, da je “lizal” podplate tedanjemu ministru Andreju Vizjaku v drugi Janševi vladi – njegov sin je bil namreč kratek čas tudi šef kabineta na ministrstvu za delo.

Da Požareport o Bobovniku piše izrazito kritično, sicer ni nobena skrivnost, Bojan Požar je z nekdanjim novinarjem RTV na Twitterju že mesece v sporu. Njuna debata je šla tako daleč, da se je Bobovnik, ki naj bi bil uglajen gospod, javno norčeval iz Požarjeve govorne napake.

Vprašanje je, koliko je še bobovnikov na javni RTV, ki se bodo v vsej svoji aktivistični veličini razkrili v trenutku, ko prestopijo tako željeni prag v plačano politično službo. Primeri iz preteklosti so zgovorni; Tanja Fajon v stranki SD, Nuša Baranja v stranki LMŠ, Viky Twrdy pri Veselu na računskem sodišču, če naštejemo samo tri. Opazen je celo trend popolne odkritosti; v zadnjem poldrugem letu dni so se zlasti na javni RTV zapletli v popolno vojno z vlado Janeza Janše, v kateri novinarji kar tekmujejo v tem, kdo bo odigral pomembnejšo vlogo pri padcu te vlade oz. zmagi levice na naslednjih državnozborskih volitvah. Če jim to uspe, bodo seveda dobili tudi nagrado.

Kdo bo dobil “bobovnika” za najbolje opravljeno delo, pa bo treba počakati še kakšne pol leta, do volitev. Opazujmo.

T. F.