fbpx

Koliko premoženja v resnici skriva minister Klemenčič?

Goran Klemenčič (Foto: STA).

Nina Zidar Klemenčič, žena ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča in odvetnica je za zastopanje propadle Faktor banke prejela 887.971,28 evrov. Žena ministra služi še marsikje drugje. Kot smo izvedeli se ukvarja tudi s preprodajo konj.

Koliko zasluži z rejo in prodajo konj od ministra nismo uspeli izvedeti. Za lažjo predstavo naj povemo, da lahko plemenski konj stane 100 tisoč evrov in več. Veliko zasluži tudi našega davkoplačevalskega denarja. V času odkar je njen mož minister, je prejela iz javnega sektorja (po podatkih KPK) 241.105,62 evrov plačil. Gre za ogromne zneske, ki si ga povprečen državljan niti predstavljati ne more. Medtem pa se njen mož nekdanji predsednik komisije za preprečevanje korupcije in danes minister za pravosodje bori proti korupciji.

Goran Klemenčič je javnosti je postal znan kot državni sekretar propadle političarke Katarine Kresal, ki ni opazil preplačanega najema poslovne stavbe Jurija Pogačarja, čeprav ji bil za to zadolžen. Med medijske zvezde pa ga je izstrelilo nezakonito poročilo KPK, ki ga je Gregor Virant zlorabil, da je lahko zrušil 2. Janševo vlado. Za nagrado je ga je najbolj etični predsednik vlade Miro Cerar vzel za ministra, kjer nadaljuje z svojim bojem zoper korupcijo in klientelizem, ker ima s tem ogromno lastnih izkušenj. Nedavno je predlagal, da bi morali vsi visoki funkcionarji javno razkriti vse svoje premoženje. Gre za odličen predlog, ki ga je sicer že pred leti predlagala SDS, vendar takrat ni bil sprejet. Takšen ukrep je nedvomno koristen, saj dejansko zmanjšuje možnost korupcije najvišjih politikov.

Kje in zakaj Klemenčič skriva svoje premoženje?
Ker smo bili tudi mi navdušeni nad tem predlogom in ker smo prepričani, da minister Klemenčič ni navadno gobezdalo, ampak je človek dejanj, smo ga prosili, da nam razkrije njegovo in ženino premoženje ter njune dohodke v zadnjih treh letih. Za ženine podatke smo prosili, ker ni treba biti strokovnjak za boj proti korupciji, da bi vedeli, da se korupcija z lahkoto skrije pri ljubljeni osebi.

A glej ga zlomka. Minister nam navkljub njegovi načelnosti željenih podatkov ni razkril. Nasprotno njegov tiskovni predstavnik Boštjan Lajovic (nekoč je delal pri prvorazrednem predsedniku RS Danilu Turku in tako uspešno komuniciral z javnostmi, da je Turk gladko izgubil volitve) nam je poslal nesramen in aroganten odgovor, ki ga navajamo v celoti:

“Specificirajte, kaj konkretno želite. Minister o svojem premoženju redno poroča pristojnim organom, večkrat je podatke posredoval tudi medijem. V času, ko je predsedoval KPK, so bili javno objavljeni na spletni strani komisije. Podatke torej lahko dobite že na  “google.com” ali “google.si”.”

Ko tudi Google pove, da na ministrstvu lažejo
Pa smo uporabili nasvet in vtipkali v Google iskalni niz “premoženje Gorana Klemenčiča” in namesto njegovega premoženjskega stanja našli vrsto člankov, ki govorijo o dvomu o pošteno pridobljenem premoženju, s čemer se je tudi ukvarjala komisija v državnem zboru.

Koliko je zaslužil v zadnjih treh letih in kakšno je njegovo premoženjsko stanje nismo uspeli izvedeti. Tega nismo ugotovili niti za njegovo ženo. Zato smo ga prosili, da naj nas nikar ne muči z Googlom, ampak naj nam kar sam pošlje te podatke. Konec koncev bi bil tako z zgled vsem ostalim, ki niso tako pošteni, kot je on in njihove žene ne služijo ogromne denarje od države in bank, ki jih saniramo davkoplačevalci.

Več kot očitno pa je, da Minister in njegova žena nimata čiste vesti. Zakaj bi se sicer Klemenčič širokoustil s predlogi o razkrivanju premoženja, medtem ko ga sam skriva. In več kot očitno ima veliko za skriti.

Andrej Žitnik