fbpx

Konflikt interesov: Necenzurirano – RTV

Novinar Primož Cirman ima reden dostop do informativnih oddaj RTV - tam dela njegova žena Petra Bezjak Cirman.

“Si predstavljate, da se trije novinarji odločijo in vas 14 let maltretirajo. Pri tem svojem delu ne izbirajo sredstev in za doseganje cilja jim je laž eno glavnih orodij. Najprej so mi ti trije novinarji to počeli pri časopisni hiši Dnevnik, nato pri TS media in sedaj to počno na spletnem portalu www.necenzurirano.si” je na svoji spletni strani zapisal mag. Ivan Simčič. Ravno zaradi teh njihovih aktivnosti  jim je Simič v preteklosti, vsakokrat ko so se ga lotili, namenil več različnih člankov.

Konkretno so to trije novinarji družbe Providentia d.o.o. oziroma spletnega portala www.necenzurirano.si, in sicer Primož Cirman, Vesna Vuković in Tomaž Modic.

Tudi včeraj,  9. 11. 2021, so se odločili, da bodo o njem spisali članek o konfliktu interesov, ne da bi prej preverili zakonodajo s tega področja. Na Furs so poslali spodaj navedena vprašanja, pod katera se je podpisal novinar Tomaž Modic. Vprašanja so bila zastavljena Fursu in mag. Ivanu Simiču osebno. Za objavo se je, kot pravi, odločil zaradi tega, ker bodo vprašanja in odgovori prav gotovo zanimali javnost in ker ni nobene potrebe, da bi čakali na njihovo objavo na portalu necenzurirano.si.

Njihova vprašanja, na katera je Simič odgovoril, se glasijo: 

Spoštovani, pošiljamo vam naslednja vprašanja za pristojne na Finančni upravi RS (Furs) in njenega direktorja Ivana Simiča. Zanima nas:

Koliko strank davčno svetovalnega podjetja Simič & Partnerji je bilo v obdobju od 1. junija 2021 do danes udeleženih v postopkih pred Fursom? Katere so te stranke? Za kakšne postopke konkretno gre?
Na vprašanja, ki zadevajo konkretne davčne zavezance, žal ne moremo odgovoriti zaradi varovanja davčne tajnosti. V skladu z Zakonom o davčnem postopku kot davčna tajnost veljajo vsa dejstva, okoliščine, podatki, odločitve in drugi dokumenti, ki zadevajo posameznega zavezanca za davek.

Ali se je Ivan Simič izločil iz procesa odločanja oziroma kako je poskrbel za to, da ne obstaja niti najmanjši dvom v zakonitost in neodvisnost vodenja teh postopkov?
Na podlagi Zakona o Finančni upravi RS, Zakona o davčnem postopku in Zakona o splošnem upravnem postopku kateri koli generalni direktor FURS (ne samo Ivan Simič) ne sme sodelovati v procesu odločanja konkretnih davčnih zadev. Generalni direktor Fursa torej ni vključen v postopke odmere ali nadzora niti jih ne vodi.

Koliko strank davčno svetovalnega podjetja Simič & Partnerji je bilo v obdobju od 13. marca 2020 do danes udeleženih v postopkih pred Fursom?
Glejte odgovor na prvo vprašanje.

Kdo so člani franšizne skupine Simič & Partnerji?
https://simic-partnerji.si/skupina/

Koliko strank franšizne skupine Simič & Partnerji je bilo v obdobju od 1. junija 2021 do danes udeleženih v postopkih pred Fursom? Katere so te stranke? Za kakšne postopke konkretno gre?
Glejte odgovor na prvo vprašanje.

Ali se je Ivan Simič izločil iz procesa odločanja oziroma kako je poskrbel za to, da ni niti najmanjšega dvoma v zakonitost in neodvisnost vodenja teh postopkov?
Glejte odgovor na drugo vprašanje.

Za odgovore, ki jih potrebujemo čim prej, se zahvaljujemo.

Necenzurirano skuša ustvariti dvom o zakonitosti Simičevega delovanja
S prej navedenimi vprašanji skušajo novinarji ustvariti dvom v zakonitost Simičevega delovanja, čeprav tega ni in tudi ni možno, da do tega pride, kar je tudi navedeno med zgornjimi odgovori. “Žalostno je, da novinarji z dolgoletnimi izkušnjami ne razumejo, da se generalni direktor, v mojem primeru v. d. generalnega direktorja, ki vodim ustanovo z več kot 3.600 zaposlenimi, ne morem ukvarjati s temi zadevami. Vodenje Fursa je veliko več. Samo za primerjavo bom povzel podatke iz letnega poročila Fursa za leto 2020,” je dejal Simič.

V letu 2020 je Furs opravil:

– več kot 4.000 inšpekcijskih pregledov na področju davkov,
– okoli 100 inšpekcijskih pregledov v preiskavah,
– 380 postopkov nadzora nad igrami na srečo,
– več kot 39.000 postopkov nadzora s strani mobilnih oddelkov in
– več kot 41.000 kontrol uvoznih carinskih deklaracij

Konflikt interesov: Necenzurirano – RTV
Če že želimo govoriti o konfliktu interesov, potem izpostavimo večkratno nastopanje novinarja Primoža Cirmana na RTV Slovenija, kjer je njegova soproga, novinarka Petra Bizjak Cirman, predsednica Sveta delavcev RTV Slovenija. A mislite, da bi Primož Cirman imel toliko nastopov na RTV Slovenija, če njegova soproga ne bi zasedala tako visokega položaja, je dejal Simič.

“Prav tako se lahko vsakodnevno sprašujemo o konfliktu interesa v primeru zakonskih parov, ko je na primer soproga državna tožilka, soprog pa odvetnik (ali obratno), ali pa je soproga sodnica in soprog odvetnik (ali obratno). Ravno zaradi tovrstnih situacij obstajajo pravila o tem, kdaj govorimo o konfliktu interesa in kaj je potrebno storiti, da do njega ne pride.”

Anita Gužvič