fbpx

Kordiš: Ljudje s skrajno desnim svetovnim nazorom slabše opravljajo tudi strokovni del svojega poslanstva

Miha Kordiš (Foto: STA)

“Zavzemam se za demilitarizacijo. Slovenija ni vojaško ogrožena in vojske ne potrebuje. Te vire bi lahko bolje porabili tam, kjer smo dejansko ogroženi: pri zdravstvu, skrbstvu starejših, stanovanjski in socialni varnosti. Bi pa kljub demilitarizaciji ohranil jedra, ki lahko usposobijo državljanke in državljane za splošni ljudski odpor, če bi res do česarkoli prišlo,” je za Siol komentiral tovariš Miha Kordiš, ki bi, če bi zmagal na predsedniških volitvah, postal tudi vrhovni poveljnik slovenskih obrambnih sil.

“Kot predsednik republike leta 2022 moram vzeti v obzir, da vojsko vseeno imamo in da smo člani pakta Nato. Na vojaškem področju bi bila zato moja prva prioriteta, da se vojska vrne iz tujine v domovino. Naši vojaki so v tujini zaradi tujih interesov, ki z obrambo naših državljanov nimajo nič skupnega. Mandat slovenske vojske pa je, da zaščiti domovino. In Slovenije ne ogrožajo vojne v tujini, temveč stiske doma. Braniti se moramo pred posledicami podnebnih sprememb, recimo. Poglejte le letošnje leto. Poleti požari, zadnje tedne poplave,” je v intervjuju za Siol komentiral kandidat za predsednika in poslanec Levice Miha Kordiš.

Po mnenju tovariša Kordiša mesto ustavnega sodnika ne ločuje strokovnosti od svetovnega nazora. Da funkcijo ustavnega sodnika dobro opravljaš, moraš po njegovih besedah razumeti in poznati svet, družbo okoli sebe. “Glede na izkušnje v tej državi bom rekel, da ljudje s skrajno desnim svetovnim nazorom slabše opravljajo tudi strokovni del svojega poslanstva. Poglejte samo šarado z Igorjem Pirkovičem in Urošem Urbanijo na RTV, pa tudi z desnimi ustavnimi sodniki. Da niti ne začnemo s strankarsko lojalnostjo čez vse,” je podal svojo oceno, da “desno” usmerjeni posamezniki niso primerni za ustavne sodnike. Desno usmerjeni v tem primeru seveda pomenijo vsi tisti, ki ne pripadajo levici in ki delo opravljajo po svoji vesti, karseda strokovno. Glede na to, da predsednik Republike imenuje ustavne sodnike, si lahko predstavljamo, kakšno sestavo bi imeli, če bi predsedoval Kordiš – še tistih treh ločenih mnenj ne bi nihče napisal.

Radikalni poslanec Levice Miha Kordiš z majico jugoslovanskega diktatorja Tita. (Foto: STA)

“Borut Pahor je molčal, jaz bom govoril. Vsakič, ko bo potreba, da se zaščiti ljudi. Ne zanima me protokol, ampak teža predsednika države v javnosti, s katero lahko pokaže na prave prioritete. Da se bomo kot družba začeli resno ukvarjati s podnebnim zlomom, delavskimi plačami, stanovanjsko politiko in skrbjo za starejše,” je Kordiš pojasnil, po čem bi se razlikoval od sedanjega predsednika Boruta Pahorja. Povedal je tudi, da ne bi nikoli ravnal kot Pahor, ki se je z italijanskim predsednikom poklonil spominu na žrtve Titovih komunistov. “Ne bi tega naredil. Odločen ne. Ne bi se šel revizije zgodovine in rehabilitacije fašizma pod krinko sprave, po čemer me želite povprašati. Ne le pri nas, tudi v Italiji je tradicija antifašizma močna, in le na njej lahko gradimo bratstvo med narodi,” je zatrdil predsedniški kandidat Levice, ki mu je med predsedniki najbližje Josip Broz Tito. Pri Milanu Kučanu pa mu je všeč, da “v času družbene krize, ko se v družbi vzpenja skrajna desnica, ne ostaja tiho” – čeprav je v pokoju, tako je povedal za 24ur.

“V Ukrajini ne poteka vojna med Rusijo in Ukrajino, temveč spopad med Putinovim militarizmom in zahodnim imperializmom. Ukrajina ima to smolo, da se je znašla vmes,” je za Siol še povedal Kordiš. Ponovno je bil tudi kritičen do podjetnika Iva Boscarola, ki po Kordiševem mnenju bogastvo izkorišča, da si kupuje javno podobo svetnika, prek katere lobira, nasprotuje pravični obdavčitvi bogatih in kapitala, zagovarja zasebne šole in poziva ljudi, da z vilami in sekirami branijo bogataše pred poštenimi davki. “Problem vidim tudi v tem, da bi družbena solidarnost postala odvisna od volje peščice ljudi. Zelo lepe stvari lahko beremo o gospodu Boscarolu v medijih − kako npr. zdaj financira iz svojega žepa zdravstveni dom. Če bi imeli poštene davke, bi ta zdravstveni dom že zdavnaj stal,” je še pojasnil Kordiš.

Sara Kovač