fbpx

Priča: Tako laže minister Erjavec

Foto: STA

Milan Balažic s poročilom KPK dokazuje, da je minister Erjavec ves čas dajal napotke za njegovo delovanje na slovenskem veleposlaništvu v Avstraliji ter tako lagal in zavajal javnost. Pod enakimi očitki se je znašla tudi Alenka Bratušek. Balažic podpira interpelacijo in zahteva odstop Erjavca, a pričakuje, da ga bo Cerar ponovno zaščitil. 

Potem ko sta NSi in SDS zoper ministra Karla Erjavca vložili interpelacijo, se na zunanjega ministra zgrinja nov plaz obtožb. Tokrat se je skupaj z bivšo predsednico vlade Alenko Bratušek znašel pod očitki zavajanja javnosti in prikrivanja dejstev.

Poročilo KPK: Balažicev odpoklic je bil neupravičen
Poročilo KPK dokazuje, da je bil Milan Balažic z mesta veleposanika Avstralije odpoklican neupravičeno in nezakonito. Spomnimo, Balažic je bil odpoklican, saj je pri odprtju konzulata v Melbournu sedel in večerjal za isto mizo kot obsojeni pedofil Nicholas Oman. Balažic je to dejanje takrat opravičil z dejstvom, da je navodila za komunikacijo z Omanom dobil iz kabineta predsednice vlade in s strani zunanjega ministra. Omenjena sta to takrat strogo zanikala ter označila za smešno in neresno, Erjavec pa je sprožil njegov odpoklic.

Erjavec lagal: Res je dajal napotke veleposlaniku
Kot s poročilom KPK sedaj dokazuje Balažic, pa sta tako Alenka Bratušek kot Karel Erjavec ves ta čas res dajala napotke za komunikacijo z Nicholasom Omanom. Obstaja namreč e-korespondenca med Balažicem in uslužbencem kabineta predsednice vlade tudi glede darila Omanu. Erjavec in Bratuškova sta tako zavajala javnost in lagala.

”Podpiram opozicijo v Državnem zboru, ki je proti ministru Erjavcu sprožila postopek interpelacije, k podpori interpelacije pa pozivam tudi poslance koalicije, ki želijo Sloveniji dobro. Interpelacija bo Sloveniji pokazala, kdo dejansko ščiti interese slovenske države in njenih državljanov,” je dejal Milan Balažic.

”Erjavec in Bratuškova naj odstopita”
Čeprav so dokument KPK in obtožbe zoper Erjavca, kot zagotavlja Balažic, popolnoma ločeni od vseh očitkov NSi in SDS, Balažic interpretacijo podpira. Od ministra Karla Erjavca zaheva takojšen in nepreklicen odstop z mesta ministra za zunanje zadeve oziroma predsednika vlade Mira Cerarja poziva, da ga razreši. Odstop z mesta poslanke zahteva tudi od Alenke Bratušek.

”Cerar bo zopet deloval proti svoji etičnosti in zaščitil ministra”
”Celotno dogajanje glede mojega odpoklica in afere ‘tajna diplomacija’ sta Erjavec in Bratuškova izrabila v politične namene za potrebe predvolilne kampanje. Z razkritjem tega dokumenta želim pokazati, na kakšen način deluje naš zunanji minister in kakšnih načinov se poslužuje za doseganje svojih političnih ciljev,” 
je bil oster Balažic in dodal, da odstopa Erjavca ne pričakuje, saj bo predsednik vlade Miro Cerar spet deloval proti svojim etičnim vrednotam in ministra zaščitil.

Štefanec: Erjavec in Bratuškova v zadevi Balažic nista ravnala koruptivno
A kmalu po izjavi Balažica se je že oglasil predsednik protikorupcijske komisije Boris Štefanec in vse skupaj zanikal. Dejal je, da nekdanja premierka in Erjavec nista kršila Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Štefanec je po poročanju STA potrdil, da so v KPK videli Balažičev dokument in da dejansko vsebuje določene dele odločbe. A je šef KPK poudaril, da Balažičev dokument vsebuje iztrgane stavke oz. odstavke iz odločbe. Štefanec dokumenta ni želel komentirati, saj da ga ne pozna v podrobnosti.

M. G.