Kulturna ministrica v soočenju z Gregorčičem nerodno priznala, da bodo RTV politizirali

Datum:

“Na ministrstvu smo pristojni za interpretacijo in bomo pomagali pri tem, na kakšen način bo zakon o RTV stopil v veljavo …” je dejala Asta Vrečko na N1 v intervjuju s Petrom Gregorčičem, predsednikom zdaj nekdanjega programskega sveta RTV. Ministrica je nehote povedala preveč, potem pa to zanikala. In to ne le enkrat. Novi zakon o RTV je namreč stopil v veljavo, kulturna ministrica pa je med drugim v oddaji poudarila, kako ponosna je na omenjeni zakon, “ki se je skladal z namero te vlade”, v kar pa ne dvomimo. Saga zakona o RTVS pa se ne zaključuje, saj je bil zakon poslan v presojo ustavnemu sodišču.

“Zelo zanimivo soočenje. Razen da ministrica @AstaVrecko vsako svojo drugo besedo popravlja za nazaj, tako da ni jasno, ali je pravilno tisto, kar smo slišali in je ministrica povedala, ali tisto, kar je potem trdila, da dva stavka pred tem ni povedala,” je zapisal na Twitterju Uroš Urbanija, direktor TVS, po oddaji na N1, kjer sta bila gosta Asta Vrečko, kulturna ministrica, in Peter Gregorčič, predsednik zdaj nekdanjega programskega sveta RTV, ki je bil vidno nad povprečjem znanja ministrice. Medtem ko je Gregorčič zelo jasno obrazložil, zakaj je zahteval ustavno presojo zakona in kaj se je vlagateljem zdelo sporno, so gledalci od ministrice dobili bore malo, saj se je zapletala že pri osnovah, povedala pa tudi nekaj preveč.

Peter Gregorčič je skozi celotno oddajo zelo jasno obrazložil svoje razloge za ustavno presojo in ob ministrici se je zdel precej na višjem nivoju znanja. Ministrica pa se je po drugi strani odrezala kot osnovnošolka, ki niti osnov ne pozna. Vsak, ki je gledal intervju, lahko potrdi. Ne le da se je izgubljala v svojih (predolgih stavkih), povedala je kdaj tudi kaj preveč, to pa je med drugim opazil tudi polsnaec SDS Andrej Hoivik, ki je ob posnetku zapisal: “Izsek, ko predsednik PS @RTV_Slovenija izve, da bo @mk_gov_si pomagalo pri interpretaciji postopka imenovanja novega Sveta RTV.  Ključna je #depolitizacija,” je šaljivo zapisal in piko dodal z zadnjo ključno besedo “depolitizacija”. Da je to ključnega pomena, je ministrica v oddaji večkrat poudarila, s svojo izjavo pa demantirala prav definicijo depolitizacije, češ da bo ministrstvo “pomagalo” pri interpretaciji in pri vstopanju zakona v veljavo.

To ni bila edina izjava, ki je “ni tako mislila”
Ena od takih izjav je bila tudi ta: “To, da se mi sedaj pogovarjamo o tem, o mnenju predsednika programskega sveta, o njegovem mandatu in tako naprej, to so vse neki manevri, ki dajejo možnost v medijih pojasnjevati svoje mnenje in nestrinjanje, to so vse zavlačevalni manevri,” je dejala Asta Vrečko. Ministrica je s tem priznala, da jo moti, da se o mnenjih in nestrinanjih sploh razpravlja, torej je zanjo že to napačno, da Gregorčič javno izjavlja svoje mnenje in stališča, o čemer jo je tudi vprašal, če jo je prav razumel in da če jo je, je to zaskrbljujoče. Seveda je bila njena trditev zelo jasna, kljub temu pa se je potegnila nazaj in zanikala, češ da ni tako mislila.

Politika je ta zakon posvojila, saj se je skladal z namero te vlade,” je bila prav tako izjava ministrice, s katero je jasno priznala, da je načrtno želela “preobraziti” RTV v skladu s svojo ideologijo. “Zelo zanimivo soočenje. Razen da ministrica @AstaVrecko vsako svojo drugo besedo popravlja za nazaj, tako da ni jasno, ali je pravilno tisto, kar smo slišali in je ministrica povedala, ali tisto, kar je potem trdila, da dva stavka pred tem ni povedala,” je zapisal na Twitterju Uroš Urbanija, sledili pa so številni ostali, ki so opazili ministričine zdrse. Foto: Twitter

S tem, ko je novi zakon o RTV stopil v veljavo, so prenehali mandati članov programskega in nadzornega sveta, mandat nanju vezanih odborov ter mandat generalnega direktorja RTVS, direktorja radia in direktorja televizije. Člani programskega in nadzornega sveta bodo do ustanovitve enotnega sveta RTVS nadaljevali svoje delo, vodstveni funkcionarji pa bodo opravljali tekoče posle kot vršilci dolžnosti. Pobudnik ustavne presoje zakona o RTVS Peter Gregorčič je med razlogi za presojo ustavnosti zakona navedel, da je šla vladajoča politika predaleč in da je z zakonom nedopustno posegla v mandate članov in članic programskega in nadzornega sveta, generalnega direktorja, direktorja radia in direktorja televizije. “Grobo je posegla tudi v samo avtonomijo RTVS in to je po našem mnenju nedopustno,” je pojasnil Gregorčič. Poudaril je, da so se za ustavno presojo zakona odločili tudi na podlagi nekaterih sodb Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) in sodišča Evropske unije. Med drugim pa je navedel tudi primer poljske radiotelevizije. “Ko so na Poljskem z zakonom posegli v mandate vodstva, je tamkajšnje ustavno sodišče zakon razglasilo za neustavnega,” je dejal Gregorčič.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

FIDES: Golob nam je dvakrat grozil!

V sindikatu zdravnikov Fides so se odzvali na današnjo...

[Video] Strokovnjak opozarja: “Najusodneje pri kanalu C0 je, da se sploh gradi”

Najusodneje pri kanalu C0 je, "da se sploh gradi"....

Trump pridobiva prednost v ključnih bojiščnih državah

Novembra bodo v ZDA volili predsednika in trenutno vse...

Oblast bi za 10 odstotkov višje cene elektrike, da bi se paneli bolje prodajali?!

Včasih za kakšno državo pravijo, da ji vlada mafija,...