fbpx

Novinarka RTV Polona Fijavž zavaja javnost: Trdi, da Nemci ustanavljajo državni investicijski sklad in uvajajo protekcionistično gospodarsko politiko, v resnici pa gre za povsem drug razlog …

Polona Fijavž. (Foto: Fb)

Nemška dopisnica RTV Slovenija je na Twitterju demonstrirala, kako izgleda zavajanje RTV Slovenija v praksi. Tako je na Twitterju pisala, kako Nemčija ustanavlja državni investicijski sklad, katerega naloga bo preprečiti prevzeme večjih nemških podjetij, medtem ko v resnici problem predstavljajo samo podjetja izven EU, natančneje – Kitajci. Mediji s tovrstnimi manipulacijami še dodatno utrjujejo državno lastništvo v podjetjih. 

“Nemška vlada ustanavlja državni investicijski sklad, naloga katerega bo želi preprečiti tuje prevzeme večjih nemških podjetij. Protekcionizem torej. Oni že vedo, zakaj,” je na Twitterju zapisala dopisnica RTV Slovenija za Nemčijo Polona Fijavž.

En kratek tvit razkrije, kako so na državni televiziji pripravljeni zamolčati določena dejstva, ki se ne ujemajo z zgodbo, ki jo želijo servirati javnosti. Na to je opozoril tudi naš kolumnist Mitja Iršič, ki je pisanje Fijavževe označil za “hudo zavajajoče, ideološko in tendenciozno za nekoga, ki ga plačujemo, da objektivno poroča”. Ob tem je Iršič dodal, da bodo omenjene omejitve za investitorje izven EU, “za obrambo pred Kitajsko. Za razliko od domačih nacional-interesnikov, ki bi izrinili prav vse tuje investitorje in celo povsem blokirali privatizacijo”.

Nemški minister za gospodarstvo ostro proti Kitajcem
Kot smo poročali že pred slabim letom dni, je nemška kanclerka Angela Merkel, ko je bila prisiljena prepustiti ministrstvo za finance socialdemokratom, da bi ponovno vzpostavila ravnovesje, na mesto ministra za gospodarstvo in energijo imenovala svojega tesnega svetovalca Petra Altmaierja. Ko je Altmaier zasedel položaj, je postalo jasno, da bodo prioritete njegove resorja razvoj robotike in umetne inteligence, reševanje trgovinskih konfliktov ter omejevanje kitajskih investicij v Nemčiji.

Nemška kanclerka Angela Merkel in minister za gospodarstvo Peter Altmaier (Foto: Twitter)

Nemčiji ne hodijo v nos povezovanja in prevzemi evropskih podjetij, narobe jim hodijo kitajski prevzemi nemških podjetij. S tem namenom je Altmaier predstavil predlog, po katerem, kot poroča Financial Times, bi oblikovali državni sklad, ki bi preprečeval tujim vlagateljem prevzem nemških podjetij, če ne bi bilo nikogar drugega, ki bi bil pripravljen kupiti podjetje. Altmaierjeva motivacija za to naj bi bil kitajski prevzem nemškega robotskega giganta Kuka v letu 2016. Še dodatno so te strahove okrepili načrti, ki jih je razkril predsednik Xi Jinping, da Kitajsko v roku desetih let spremeni v visokotehnološko velesilo na področju industrije.

V bodoče bo oblast v Berlinu lahko blokirala kakršnekoli prodaje v “občutljivih industrijah”, v katere bodo vpletena podjetja izven EU, ki bodo želela pridobiti več kot 10-odstotni delež v nemških podjetjih. Še posebej naj bi pazili na obrambni in energetski sektor. Iz tega razloga je nemška vlada že lanskega julija državni banki KfW naložila nakup 20-odstotnega deleža v podjetju 50Hertz, ki upravlja z visokonapetostnimi omrežji, da bi preprečila prevzem s strani kitajskih investitorjev. Po drugi strani nimajo Nemci nikakršnih težav z združitvijo izdelovalcev vlakov nemškega Siemensa in francoskega Alstoma.

Kot je jasno razvidno, je nemški načrt poskrbeti za močno EU in s tem močno Nemčijo. Namen Nemcev tako ni, kot to slika Fijavževa, vsa podjetja obdržati v državni lasti, temveč preprečiti krepitev Kitajske na račun nemškega gospodarstva. Iz tega razloga so se po poročanju Bloomberga že decembra srečali predstavniki 18 držav EU, ki so se strinjali o potrebi po krepitvi EU-bloka z namenom, da bi ostali globalno konkurenčni. A to Fijavževe ne zanima, to se namreč ne ujema s tistim, kar prodaja.

Ivan Šokić