fbpx

Slovenija tudi danes z novimi okužbami: Beležimo dve novi okužbi, v bolnišnici se zdravi osem bolnikov!

Koronavirus (Foto: epa)

Vlada Republike Slovenije je preko Twitterja sporočila, da smo v četrtek zaznali dve novi okužbi z novim koronavirusom, kar pomeni, da skupaj beležimo že kar 1513 okužb. V luči novih okužb Ministrstvo za zdravje poziva državljane k odgovornemu obnašanju: Skupaj poskrbimo, da bo novih okužb čim manj in da bo to poletje varno. Ne pozabite na preventivnih 5: razdalja, higiena kašlja in rok, razkuževanje in uporaba maske. Vsak od nas pripomore k zajezitvi okužb.” 

V četrtek so opravili 902 testa in zabeležili dve novi okužbi. Okužbi sta bili po poročanju STA potrjeni v Ljubljani in Kopru. V bolnišnici trenutno zdravijo osem okuženih bolnikov, eden potrebuje intenzivno nego. Doslej so iz bolnišnic odpustili 294 bolnikov s Covidom-19, navaja vlada.

V četrtek nismo beležili nove smrtne žrtve, kar pomeni, da je doslej novi koronavirus zahteval skupaj 109 življenj. Med 1513 pozitivnimi je bilo več žensk kot moških. Okužilo se je namreč 838 žensk in 675 moških.

Ker je bilo v zadnjih dneh opaziti večje število okužb, je vlada v želji kar najbolj zmanjšati nevarnost in možnost vnosa virusa iz tujine zaostrila nekatere ukrepe pri prehodu meje, ki so pričeli veljati opolnoči. Na rdeči listi držav, za katere veljajo omejitve za vstop v državo zaradi poslabšanih epidemioloških razmer, so po novem znašle Srbija, Kosovo, Bosna in Hercegovina, Kosovo in Srbija. Za vstop iz teh držav bo od sedaj naprej obvezna karantena. Za vstop v Slovenijo iz teh držav bo potrebno aktualno potrdilo o negativnem testu na okužbo z novim koronavirusom, ki bo moralo biti izdano znotraj Evropske unije in ne bo starejše od treh dni, poroča STA.

Slovenskim državljanom se odsvetuje potovanja v te države, je poudaril vladni govorec Jelko Kacin. Tudi za slovenske državljane bo namreč ob vračanju v Slovenijo iz teh držav obvezna dvotedenska karantena. Pristojni poudarjajo, da zaenkrat še ne moremo govoriti o drugem valu epidemije, so pa ob tem sporočili, da so priprave nanj že v teku. Tudi z izobraževanjem dodatnih kadrov.

Hana Murn