fbpx

Ugledni pravniki o delu Janševe vlade: Resnično gre za zgodbo o uspehu!

Fotomontaža: Demokracija

“Verjetno je to najboljša vlada, najbolj uspešna, najučinkovitejša, najbolje vodena, s sijajnimi ministri (v veliki večini) in tudi učinkovita glede na rezultate, ki jih je dosegla. Gre za rezultate, ki so po mojem mnenju najbolj vidni na zunanjepolitičnem področju,” o delu vlade meni nekdanji predsednik ustavnega sodišča dr. Peter Jambrek. “Ta vlada je v teh dveh letih delovala, ne samo sijajno, ampak nepričakovano fantastično, v primerjavi z drugimi vladami. To oceno lahko podam, ker sem delal tudi za dve vladi Janeza Drnovška in za vlado Antona Ropa,” pa je ocenil dr. Miha Pogačnik.

O uspešnem delu vlade Janeza Janše smo se pogovarjali z uglednimi slovenskimi pravniki. Najprej je za naš medij spregovoril poznavalec upravnega prava in nekdanji ustavni sodnik dr. Tone Jerovšek, ki je dejal, da gre za vlado, ki je v vseh teh 30 letih, pravzaprav najboljša vlada vseh vlad. “Toliko koristnih stvari za ljudi, za podjetništvo, za socialne transferje, za celo vrsto drugih ugodnosti, kot jih je uzakonila in tudi izvedla ta vlada – doslej takšne vlade še nismo imeli. To ni hvala kar tako na pamet, ampak to dokazujejo dejstva, ki so v zakonski ureditvi, ki so v ravnanju te vlade.” Izpostaviti gre zlasti odnos do reševanja koronakrize.

Res je, da je bilo veliko mrtvih, ker so tako prejšnja vlada, kot številne pred njo (vlada Marjana Šarca, Alenke Bratušek itd.), popolnoma zanemarile domove za ostarele. Smrt je tam “kosila” ravno zato, ker stvari niso bile popolnoma nič urejene. Če pa bi se to število prepolovilo – v tem primeru pa bi iz koronakrize izšli kot ena najboljših držav v Evropi. V primeru aktualne vlade gre izpostaviti še povišane pokojnine in nižje davke. Vlada je sprejela ukrepe, ki zadevajo vse državljane, vse davkoplačevalce, vse od tistih, ki so plačani najslabše pa vse do najbolje plačanih. Poleg tega je omogočila, da so se mnoga podjetja zavezala projektom, ki se financirajo iz EU. “Tudi na tem področju smo bili izjemno uspešni,” je prepričan Jerovšek.

dr. Tone Jerovšek (Foto: STA)

Primerjava rezultatov z drugimi vladami: Naravnost fantastično
Svoj pogled na delo vlade je podal tudi mednarodni pravnik Miha Pogačnik: “Ta vlada je v teh dveh letih delovala, ne samo sijajno, ampak nepričakovano fantastično, v primerjavi z drugimi vladami. To oceno lahko podam, ker sem delal tudi za dve vladi Janeza Drnovška in za vlado Antona Ropa. Potem nekaj časa nisem pomagal. Lahko pa primerjam s tremi preteklimi vladami pa tudi z dosežki vlad, ki sem jih spremljal od zunaj. Iz prve roke pa lahko rečem, da je ta vlada delovala odlično, tudi zato, ker sem bil v prvem letu delovanja te vlade, predstojnik vladne službe za zakonodajo in sem tudi sedel na njenih sejah. In videl sem, kako energično, intenzivno, so se stvari dogajale, kako so na mejah fizične izčrpanosti delali na različnih projektih. Ta vlada je delala tako učinkovito, da jo je bilo kar težko dohajati.”

dr. Miha Pogačnik (Foto: Veronika Savnik)

Postali smo igralci svetovnega formata
Z vidika zakonodaje: na zadnji Službi za zakonodajo se je količina dokumentov povečala kar za 30-40 odstotkov. Neprimerno bolj intenzivno se je delalo kot v preteklih letih. Sprejeta je bila vrsta zakonov. Bilo je tudi obdobje koronakrize, kar je pomenilo izredne razmere, a se je kljub temu delalo bolje kot prej, ko so bili časi normalni in bolj ugodni. In sprejeti ukrepi bili učinkoviti. Na področju mednarodnega prava in mednarodnih odnosov pa se je Slovenija zagotovo postavila na mednarodni politični zemljevid. Še več kot to – pridobila si je visoko prepoznavnost. Postali smo eden najbolj omenjanih in dejavnih igralcev v mednarodni, varnostni in evropski politiki itd. in to ne glede na sorazmerno majhnost naše države. Postali smo celo igralci svetovnega formata. Predsednik vlade se pojavlja v svetovnem formatu, na svetovnih televizijah.

Premier Janez Janša je bil gost Becky Anderson v oddaji Connect the World na CNN. (Foto: Zajem zaslona CNN)

To je nekaj, čemur po mnenju Pogačnika nismo bili priča vse od osamosvojitve dalje. To, da bi se predsednik slovenske vlade, kadarkoli pojavil v svetovnih medijih, on pa se pojavlja celo po večkrat v enem tednu (!!!), kar je nekaj, kar se v zgodovini Slovenije še ni zgodilo. “In to je nekaj, kar je zagotovo popolna razlika od prejšnjih vlad, ko so bili naši vodilni politiki tako rekoč neprepoznavni na globalni politični sceni.” Tudi predsedovanje Svetu EU je bilo odlično izpeljano, predvsem pa brez izjeme pohvaljeno kot veliko pozitivno presenečenje. Presegli smo pričakovanja tujih političnih akterjev, ki so nas ocenjevali z ozirom na ozemeljsko majhnost Slovenije in kratek obstoj naše države. Vrh vsega pa imamo sijajne odnose z sosedami, vključno s Hrvaško, ki so se kazali v različnih oblikah pomoči (naše pri potresu in njihove pri gašenju požara), še omeni mednarodni pravnik Pogačnik.

Foto: KPV

Pogačnik spomni, da je Hrvaška celo prenesla svoj glas v EU na Slovenijo. Obenem smo priča porajanju in razvoju različnih novih idej. Ne gre za povsem ustaljeno rutino, saj se ves čas ponavljajo nove zamisli in pobude, sicer pa je tudi na področju rutinskih in klasičnih zadev ta vlada mnogo bolj učinkovita, uspešna kot njene predhodnice. Inovativnost se je nenazadnje pokazala tudi v primeru reševanja ukrajinske krize, ko je Slovenija postala ena od osrednjih pobudnic za reševanje tega perečega vprašanja. “Obisk predsednika v Ukrajini je predstavljal zelo lep zgled za druge. Razlika med to in ostalimi vladami je kot opravljati izpit. Lahko ga delaš ali pa narediš. Ta vlada ne dela, ampak naredi. Rezultati pa se kažejo preko raznih kazalcev, kot so gospodarska rast, brezposelnost. Lahko bi rekli, da gre za sanjsko zgodbo,” še o rezultatih pove Pogačnik.

Slovenija je sklenila številna mednarodna prijateljstva
Izjavo je podal tudi ustavni sodnik, diplomat, strokovnjak za mednarodno pravo in nekdanji svetovalec predsednika države Boruta Pahorja Ernest Petrič, ki se trenutno nahaja v Ženevi na Zasedanju komisije za mednarodno pravo: “Delo vlade v teh zadnjih dveh letih, je bilo delo v izrednih razmerah. Izredne razmere pa so veliko bolj zapletene in včasih tudi takšne, da je potrebno iti preko kakšne formalnosti. Govora je o koronakrizi, enako pa sedaj velja tudi za ukrajinsko krizo. Obe sta zahtevali tisto, čemur se v teoriji mednarodnih odnosov in v politologiji reče “krizno odločanje”.”

Dr. Ernest Petrič, Janez Janša in dr. Peter Jambrek (Foto: STA)

Šlo je za odločanje v času krize, ko ni bilo časa za oblikovanje kakšne komisije, izvajanje raziskav, opravljanje analiz itd., ampak se je potrebno odločiti v danem trenutku. In tedaj so mnoge odločitve seveda lahko sporne (gledano po določenem času), kar pa je stalnica kriznega odločanja. “Ampak, reči moram, da je naša vlada, ko se je koronakriza začela in vse kar je skupaj z njo sledilo, sprejemala precej dobre odločitve, krizo smo precej uspešno prebrodili.” Škoda je vsakega življenja, ki je bilo ob tem izgubljeno, kar pa ni bilo toliko posledica ravnanja vlade, kot je bilo posledica ravnanja družbe kot celote. Ni bilo mogoče dobiti nekega družbenega soglasja, da se je potrebno s to krizo spopasti z nekaterimi ukrepi, in da smo vsi k temu dolžni prispevati.

Vladi naj se zaupa še en mandat, da nadaljuje uspešno delo
S pohvalami ni skoparil nekdanji ustavni sodnik dr. Peter Jambrek, za katerega je to “verjetno je najboljša vlada, najbolj uspešna, najučinkovitejša, najbolje vodena, s sijajnimi ministri (v veliki večini) in tudi učinkovita glede na rezultate, ki jih je dosegla. Gre za rezultate, ki so po mojem mnenju najbolj vidni na zunanjepolitičnem področju.” Jambrek je prepričan, da je Slovenija obkrožena z dobrimi prijatelji, kar je ključno za neko majhno državo. Imamo dobre povezave z ZDA, EU in Natom. Na tem področju ni bilo napake. Šlo je za odlični preboj za mednarodno uveljavitev Slovenije. Na notranjepolitičnem področju pa je največji dosežek do sedaj (oziroma katerekoli vlade) – da se je resno posvetila socialno-tržnemu gospodarstvu. Na področju ekonomije je beležila sijajne uspehe: produktivnost, gospodarski razvoj, minimalno brezposelnost itd.

Dr. Peter Jambrek (Foto: STA)

Sicer obstaja vrsta zadev, ki jih ta še ni utegnila obravnavati. “Vredno je, da jo izvolijo volivci in poslanci imenujejo še za naslednji mandat, da bi se lahko lotila preostalih, odprtih vprašanj, denimo reforme visokega šolstva, zdravstva, vzpostavitve konkurenčnih in učinkovitih meril na področju javnih služb, infrastrukturnih podjetij itd.” Kot tretji dosežek te vlade pa je po njegovem treba poudariti, da je bila v mirnem času, ustavna demokracija v Sloveniji, v polnem zamahu in beleži uspehe, kar dokazuje močan dialog med različno mislečimi strankami in posamezniki. Tudi to je zaznamovalo dvoletno obdobje te vlade, kot demokratične vladavine prava.

Domen Mezeg