fbpx

Turistični boni rešujejo turizem, nekateri ponudniki storitev beležijo celo boljše rezultate kot lani

Foto: Vila Koman

Pandemija koronavirusa nas je pahnila v čase, ki si jih nismo mogli niti predstavljati. Tako rekoč čez noč je med drugim tudi turizem obstal. Po že tako okrnjeni zimski sezoni, so turistične destinacije ostale brez gostov še dodatne tri mesece. Vlada se je zavedala pasti, ki so jih prinesli omejevalni ukrepi. Zato je pohitela z ukrepi in financirala zaposlene. Vendar to ni bilo dovolj, zato so se odločili, da bodo turizem pomagali obuditi s pomočjo turističnih bonov. Za mnenje o ukrepu smo povprašali ponudnike in posameznike, ki so bone uporabili. Glede na njihove odzive, je ukrep pozitivno vplival na turistično panogo, z uveljavitvijo bonov pa so zelo zadovoljni tudi državljani.

Valerija Hrastelj, upraviteljica posesti Na Škaluc pravi, da so turistični boni zelo dober ukrep. Pravi, da je se je že ob njihovi napovedi, vsul plaz rezervacij. Prav tako pa so zabeležili odlično sezono in ukrep je dosegel svoj namen. “Veste gostje rezervirajo spanje in zajtrk, a v letošnjem letu beležimo veliko večje povpraševanje tudi po hrani in večernem posedanju ob kozarčku,” in s tem poudari, da so gostje pripravljeni odšteti kakšen evro več, kot običajno.

“S solidarnostjo si želimo pospešiti tudi turizem v okolici, zato gostom povem, kaj lahko še lepega vidijo v okolici,” poudarja Hrastljeva. Gostom priporočajo bližnjo Celjsko kočo za pohod ali doživljanje adrenalinskih doživetij. “V bližini pa imamo tudi kmetijo z rudnikom svinca, ki je postala prava atrakcija,” še pove in poudari, da je v tem trenutku zelo pomembna solidarnost, ki smo jo zmožni deliti med seboj, saj ima lahko vsak nekaj od tega, s tem pa tudi turizem.

Na Škaluc (Foto: Facebook)

Boni Slovenijo približali Slovencem
“Turistični boni so zelo pozitivno vplivali na naše poslovanje, beležimo celo boljše rezultate kot junija lani,”
pravi Alen Koman, lastnik vile Koman na Jezerskem. Pravi, da je zaradi situacije zelo malo tujih gostov. Turistični boni pa so prinesli še eno dobro stvar, in sicer so Slovenci dobili lepo priložnost, da spoznavajo kotičke Slovenije, ki jih prej niso poznali. “Slovencem smo tako približali občutek, da Slovenija ni le Piran ali Portorož, in da je dopust v gorah lahko lepši, kot na morju,” še doda Koman.

Vila Koman (Foto: Facebook)

Mnogi prvič izkusili hotelske storitve
Za mnenje smo povprašali tudi uporabnike. “Veste, sam nikoli nisem šel na dopust v hotel, to je bilo zame prvič,” pravi Drago. Na dopust se je odpravil v Kranjsko Goro, kjer je bil nastanjen v hotelu Miklič in bil tako zadovoljen, da se bo vrnil tudi naslednja leta, čeprav ne bo turističnih bonov. “Sploh nisem vedel, da je lahko tako lepo počitnikovati v hotelu,” še dodaja. Tudi Domen pravi, da je z ukrepom zelo zadovoljen. Obiskal je Ljutomer in Belo Krajino. Pravi, da je bil postopek porabe bonov enostaven: “Pri rezervaciji sem navedel, da želim rezervirati na turistični bon, ob prihodu pa sem moral izpolniti določen obrazec ter pokazati osebni dokument.” Vse kar sem moral plačati je bila turistična taksa in še dodaja, da so boni dober ukrep, kajti brez njih bi mogoče razmišljal o kakšni drugi možnosti dopustovanja, kot je naprimer iskanje kapacitet pri sorodnikih.

Kranjska Gora. Pogled na Prisank. Foto: STA.

Ponudniki pravijo, da je vlada zelo dobro odreagirala. “Veste, kar pa mi je bilo najbolj všeč? Denar je bil nakazan kar pet dni od napovedanega,” in s tem poudari, kako je pomembno zavedanje, da so sredstva nakazana pravočasno, saj je potrebno plačati stroške, kar je bilo v času koronavirusa težje. Upraviteljica Na Škalucu še doda: “Prve tri mesece sezone, zaradi situacije nismo mogli obratovati. Zato smo bili popolnoma brez sredstev za investiranje in nabavo, zato smo se morali znajti sami za uspešen zagon.”

Sara Kovač