fbpx

Lažna novica na spletnem portalu Dnevnik: Na lažne navedbe se je odzval UKC Ljubljana

Časopis Dnevnik. (Foto: STA)

Dnevnik si je dovolil veliko napako. Smo v četrtem valu in tematike o koronavirusu so lahko zelo občutljive, saj zaradi lažnih novic v ljudeh vzbudi strah, jezo in nezaupanje. Dnevnik pa očitno vse to le podpihuje. 31. avgusta so namreč objavili članek z naslovom “UKC Ljubljana že mesece uporablja neveljavne teste”. 

Dnevnik se je razpisal o neveljavnih antigenskih hitrih testih, kar je zavajujoča in lažniva informacija. Na navedbe se je odzval tudi UKC Ljubljana, ki so na svojem Twitterju zapisali: “Opozarjamo na lažne navedbe spletnega portala Dnevnik.si o domnevno neveljavnih testih v bolnišnici”.

“Hitri antigenski testi, ki so trenutno v uporabi, so na nacionalnem seznamu sprejemljivih testov in ustrezajo zahtevam kakovosti. Rezultati se ves čas pošiljajo in vpisujejo v Centralni register,” so še dodali.

Srž članka je, da je ljubljanski klinični center kupil ter za testiranje osebja in bolnikov uporablja 50 tisoč hitrih antigenskih testov znamke Zhuhai Lituo, s katerimi v evropskem prostoru naj ne bi bilo mogoče izpolnjevati pogoja PCT. Testi po (lažnem) poročanju Dnevnika namreč niso na seznamu testov, ki jih je odobrila Evropska agencija za zdravila, izpolnjujejo pa merila vladne skupine za covid-19.  S takimi lažnimi trditvami, kot jih navaja Dnevnik, se zmanjšuje zaupanje ljudi v hitre teste in se ustvarja le negativno klimo v družbi. Upajmo, da se bodo pri Dnevniku za laži opravičili.

E-Maribor