fbpx

Levica z donacijami podpira STA: So po novem humanitarna ali dobrodelna organizacija?

Foto: STA

“Tole z donatorsko akcijo, ki jo je sprožilo društvo novinarjev za STA, je zanimivo ali pa bo še postalo zanimivo. Ko smo se na Demokracija leta 2019 zanimali, ali lahko dobimo posebno številko za zbiranje donacij, potem ko je Šarec namignil državnim podjetjem, naj ne oglašujejo pri nas, so rekli, da nismo ne humanitarna, ne dobrodelna organizacija. In kolikor vem, je DNS stanovska organizacija, zato težko verjamem, da izpolnjuje zahteve. Ampak – v redu. Bomo tudi mi v naslednjih dneh prek Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev Telekomu oddali zahtevek za donatorsko akcijo. Me zanima, ali nas bodo obravnavali kot DNS,” se je odzval odgovorni urednik Demokracije in predsednik Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev Jože Biščak o donatorski akciji Društva novinarjev Slovenije za STA. Po drugi strani pa so levičarji končno dojeli, naj svoje medije financirajo sami. Od leta 2003  je STA prejela več kot 45 milijonov evrov (45.297.576,90)!

Vodstvo Slovenske tiskovne agencije že od lanskega oktobra ni pripravljeno razkriti dela dokumentacije, ki jo zahteva v imenu ustanovitelja vlade Republike Slovenije pooblaščeni Urad vlade za komuniciranje (UKOM). V normalnem poslovnem svetu ima vsak lastnik podjetja dostop do vseh podatkov, v tem primeru pa podrejeni noče izročiti dokumentacije, ki jo zahteva njegov lastnik. Narobe svet, bi lahko rekli. Direktor Uroš Urbanija je v oddaji Tema dneva povedal, da so vse obveznosti do STA poravnane, za naprej pa bodo morali ravnati skladno z dotedanjo prakso, da bi podpisali novo pogodbo, ki je pogoj za financiranje STA.

Toda vsaka stvar je za nekaj dobra. V Društvu novinarjev Slovenije so se odločili, da bodo preko SMS donacij pomagali zbirati sredstva za STA. Če to pomeni, da se bo STA financirala na trgu in ne več z javnim denarjem preko davkov Slovencev, ki neobjektivnosti STA ne podpirajo, gre takšno potezo le pozdraviti. Slovenska tiskovna agencija namreč že dolgo ne deluje več v javnem interesu.

Direktor STA Bojan Veselinovič se bo v prihodnje “financiral” preko donacij. (Foto: STA)

Je STA humanitarna ali dobrodelna organizacija?
Toda akcija zbiranja donacij za STA kaže, da se prvorazredne medije znova obravnava privilegirano. Na družbenem omrežju Facebook je predsednik Slovenskih domoljubnih novinarjev Jože Biščak ob tem razkril, da so želeli leta 2019 po enakem principu zbirati donacije preko SMS sporočil. V Telekomu so “rekli, da nismo ne humanitarna, ne dobrodelna organizacija,” ja začuden Biščak ob dejstvu, da je to uspelo Društvu novinarjev Slovenije. Po mnenju Biščaka jim Telekom ne bi smel tega dovoliti, saj so stanovska organizacija. “Težko verjamem, da izpolnjuje zahteve,” dvomi v pravilnost postopka zbiranja donacij odgovorni urednik Demokracije. Hkrati zagotavlja, da se bo angažiral kot predsednik Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev in bodo ponovno oddali Telekomu zahtevek za donatorsko akcijo. “Me zanima, ali nas bodo obravnavali kot DNS,” zaključi Biščak.

Odgovorni urednik Demokracije Jože Biščak (Foto: Demokracija)

Luka Perš