fbpx

Levičarski provokator Nikita Xever nadaljuje turnejo ogrožanja zdravja ljudi – proti nošenju mask se je prerekal pred največjo slovensko zdravstveno ustanovo!

Fotografija je simbolična. (Foto: Facebook)

Provokator in maskota petkovih protivladnih protestov Nikita Xever, ne pozna počitka. Po včerajšnjem obisku Bleda je sicer zapisal, da je že malo utrujen, vendar pa je vseeno zbral dovolj energije, da se je danes odpravil v Univerzitetni klinični center Ljubljana. 

Nikita Xever se je danes pretihotapil v Klinični center, svoj podvig pa je seveda tudi v živo posnel za Facebook. Drzen pohod po bolnišnici, brez maske in ob spremljavi vseh povedanih nebuloz, se je končal tako, da se je zapletel v konflikt z varnostniki. Varnostnik ga je že poznal zaradi objav na Facebooku in dejal: “Že večkrat ste objavljali posnetke, ki jih ne bi smeli. Jaz bom na to vašo provokacijo tako odgovoril, da vas bom prosil, da zapustite varovano območje.” Xever je želel, da se varnostnik identificira in mu povedal, da se mora, ker je v javni službi. “Ker če mi bo kdorkoli omejeval svobodo, se bom pritožil”, mu je s povišanim tonom še zabrusil. “Poslušajte me, drugače bom jaz pozdvignil glas. Jaz sem tu nadzornik varovanja,” je zelo mirno in odločno na provokatorjevo histerično zadiranje odgovoril nadzornik. Provokator se je nato želel z varnostnikom rokovati in ob njegovi zavrnitvi poznavalsko pripomnil, da koronavirus ne obstaja.

Čeprav je bil večkrat naprošen, naj zapusti varovano območje, je Xever ponovil svoj običajen govor. “Tukaj imam pa pismeno od Andraža Terška, da odlok ni zakon in vse kar si tukaj izmišljujete s temi maskami, to je protizakonsko in kaznivo.” Nadzornik varovanja mu je še enkrat vse lepo razložil in povedal, da sicer noben od njiju ni pravnik, ampak, da ga vseeno lahko pravno poduči o zakonu o zasebnem varovanju. Opozoril ga je, da bo podal ukrep in ga pridržal do prihoda policije, če ne bo odšel. “Če ste razumen človek, boste to razumeli. Zato sem vam jaz prišel to povedat, zdaj pa vas prosim, da zapustite območje,” je provokatorju še povedal nadzornik varovanja.

Varnostna služba UKC Ljubljana … po zakonu je varnostnik dolžan pokazat ident.kartico, takoj ko je izrekel ukrep. Napaka v postopku varnostnika lahko pride do tožbe za okoli 10.000€ …

Gepostet von Nikita Xever am Dienstag, 1. September 2020

Provokator ogroža zdravje ljudi, ne le s svojo neumnostjo
Problematični so že Xeverjevi obiski trgovskih centrov, pohod po Univerzitetnem kliničnem centru pa je že praktično napad na najbolj ogroženo skupino ljudi. Tudi če predpostavimo, da je zdrahar brez maske vsaj fizično zdrav, se njegovo početje vsekakor lahko šteje kot naklepno ogrožanje zdravja sočloveka. Na Twitterju se je sicer pojavila objava UKC, ki sporoča, da informacijska pooblaščenka ni pristojna, da obravnava snemanja. Xever je bil namreč očitno deležen prijave zaradi  snemanja in predvajanja posnetka. Vendar pa snemanje pri celi stvari niti ni največji problem. Nevarno je predvsem to, da se oseba brez maske lahko prosto sprehaja po bolnišnici vsaj 16 minut (toliko časa je namreč trajal njegovo oddajanje v živo na Facebooku). Več kot očitno je, da bi že zdavnaj moral nekdo ukrepati in ustaviti pohode tovrstnih norcev.

Nekaterim osebam bi možnost objavljanja nevarnih sporočil pač morali omejiti
Skrajnež Nikita Xever ima pod svojimi prispevki že kar nekaj všečkov, videti pa je tudi nekaj spodbujajočih komentarjev njegovih sledilcev. Seveda je normalno in v skladu z načeli demokracije, da ima vsak pravico do izražanja lastnega mnenja. Vendar pa bi pri posameznikih, kot je Nikita Xever, morali začrtati mejo. Res je sicer, da imajo medijske osebnosti širši domet in imajo njihove ideje lahko večji vpliv na javnost. Vendar pa so tudi izjave še tako obskurne osebe lahko nevarne in škodljive. To, da aktivist Xever spodbuja ignoriranje mask in protikoronskih ukrepov ter na družbenih omrežjih novači enako misleče pripadnike, na noben način ni početje, ki bi kakorkoli pripomoglo k dobrobiti naše družbe. To je početje, ki družbi škodi, hkrati pa tudi potencialno ogroža zdravje ljudi. In glede na to, da Facebook briše veliko manj sporne objave, bi škodljivcem kot je Xever, že zdavnaj morali ukiniti profil in jih utišati.

Nikita Xaver in njegovi pozivi na Facebooku (Foto: Facebook)

Je provokatorjevo početje morda posledica padca na glavo?
Na spletu se je sicer našel podatek, da se je Xever nekdaj pisal Bogatić, po očetu, ki je Srb. Govori se tudi, da že kakih 30 let prejema invalidsko pokojnino, kar bi sicer pojasnilo, kako najde čas (in denar) za svoje podvige po celotni Sloveniji. Do statusa invalida naj bi, če so govorice resnične, prišel po padcu z motorja. Če je res padel na glavo, bi to lahko pojasnilo marsikatero njegovo dejanje. Kar pa ga seveda nikakor ne opravičuje.

Sara Bertoncelj