fbpx

LMŠ pojasnjuje, kako je Jože P. Damijan prišel do zneska v višini 18 tisoč evrov za svetovanje njeni poslanski skupini

Predsednik LMŠ Marjan Šarec in ekonomist Jože P. Damijan (foto: STA)

Da je Jože P. Damijan tudi po finančni plati povezan z največjo opozicijsko stranko LMŠ, ni nobena skrivnost.

Pred nekaj dnevi je namreč zaokrožila novica, da je podjetje Grant Thornton Advisory d. o. o. od Državnega zbora RS prejelo nekaj nad 18 tisoč evrov za storitev poslanske skupine LMŠ. Direktor podjetja je namreč nihče drug kot Jože P. Damijan, sicer predavatelj na Ekonomski fakulteti v Ljubljani ter nesojeni kandidat za mandatarja, ki ga ponuja tako imenovana koalicija ustavnega loka oziroma levičarski četverček.

Zaradi razjasnitve okoliščin smo se obrnili na poslansko skupino LMŠ, kjer so nam pojasnili, da sta bili sklenjeni dve pogodbi za nudenje strokovne pomoči. Prva v vrednosti 12.200 evrov že decembra lani, druga v polovični vrednosti tega zneska pa junija letos. “Predmet prve pogodbe je bila priprava študije s področja infrastrukture, predmet druge pogodbe pa je bila priprava študije o zdravstvenih, ekonomskih in drugih posledicah covida-19. Delo je bilo opravljeno skladno s pogodbo. Gradivo se uporablja za pomoč poslanski skupini LMŠ pri pripravi stališč, razprav in predlogov ukrepov,” so pojasnili iz LMŠ.

Gre sicer za mednarodno podjetje, slovenski del vodita Jože P. Damijan in njegova žena Sandra, ki sta tudi solastnika z nekaj več kot tretjinskim deležem.

Ni pa tudi skrivnost, da so takšni posli lahko prava zlata za podjetnike, ki se sicer na prostem trgu ne znajdejo najbolje. Odlazkov portal Svet24 je pred dvema letoma poročal o Damijanovem poskusu, da bi se zavihtel na funkcijo guvernerja Banke Slovenije, vendar pa so Damijanova podjetja poslovala v rdečih številkah. Nenavadno za nekoga, ki sicer študentom predava ekonomijo. No, pa tudi Odlazkov medijski imperij, ki je bil takrat do JPD zelo kritičen, je medtem spremenil odnos do novega “mesije”.

Demokracija