Logarjeva: Če se bo zaradi decembrskega druženja situacija poslabšala, ne bomo mogli več zagotavljati primerne oskrbe za bolnike

Infektologinja Mateja Logar. (Foto: Nova24)

“V prihajajočih praznikih pazite nase, naša epidemiološka situacija je še vedno ena najslabših v Evropi. Upoštevajte ukrepe” je javnost pozvala infektologinja Mateja Logar.“V tem trenutku si nikakor ne moremo privoščiti, da bi znova prišlo do poslabšanja epidemiološke situacije,” še opozarja. Hospitaliziranih je namreč 1050 bolnikov s covidom-19, 268 jih potrebuje intenzivno nego.  “To so številke, ki jih nihče pravzaprav ne more predstavljati, dokler tega ne vidi v živo. To so bolniki, ki potrebujejo 24-urno oskrbo in ki bi brez sprejema v intenzivno nego in terapijo v nekaj urah umrli”.

“Če bo zaradi decembrskega druženja prišlo do vnovičnega poslabšanja situacije, potem vam moramo povedati, da v takšnih pogojih ne bomo zmogli več zagotavljati optimalne oskrbe za vse, ki bi potrebovali zdravljenje v intenzivnih enotah”, je še dodala Logarjeva. Po zadnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), je bilo v nedeljo testiranih 1857 ljudi, od tega so pri 775 potrdili okužbo z novim koronavirusom, trenutni delež pozitivnih testov znaša 41,7 odstotka. Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 28.698 aktivnih okužb, sedemdnevno povprečje znaša 1763, 14-dnevno povprečje na 100.000 prebivalcev pa 1361.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 1763, kar je sicer 37 manj kot dan prej, vendar je stanje še vedno zaskrbljujoče. V zadnjih 14 dneh so pristojni potrdili 1361 okužb na 100.000 prebivalcev, dan prej je povprečje znašalo 1390 okužb, kažejo podatki NIJZ.

O prepovedi ponudbe hrane in pijače na stojnicah in dovoljenje teh v gostilnah pove, da se zunaj, na prostem, lahko za eno majhno mizo zbere 10 ljudi ali več, opomnila nas pa je tudi na stanje iz leta 2019, kako hitro se je razširil virus, ko tega nismo pričakovali in da je verjetnost, da se situacija ponovi.

Novo stanje okuženih. (Foto: sta)

Zakaj kostanj ja, vina pa ne

“Kostanj jemo med hojo in olupke lahko mečemo po tleh, medtem ko vina brez maske ne moremo piti in hkrati težko ohranjamo varnostno razdaljo, saj tam nastane gneča,” je odgovorila Logarjeva na vprašanje: “Zakaj kostanj lahko prodajajo na stojnicah, vina pa ne?”

 

Tanja Brkić