Lojze Peterle v Kočevski reki ob spominu na dan, ko je prvič zadišalo po Slovenski vojski: “Tisti, ki so stali tu, se kasneje borili in zmagali, niso bili tu za obrambo ideologije, ene partije ali paralelne ekonomije, ampak v bran demokratično izražene volje slovenskega naroda”

(Foto: Twitter/@VSO_Slovenija)

V Spominskem parku Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) v Kočevski Reki je danes ob 12. uri potekala posebna slovesnost, na kateri so obeležili prvi postroj Slovenske vojske in ga ob tem tudi ponazorili. Slovesnost je, v organizaciji Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) in Društva Moris, potekala v spomin na dan, ko je prvič zadišalo po Slovenski vojski.

V programu so sodelovali Garda Slovenske vojske, Trobilni kvintet Orkestra Slovenske vojske in pesnik Igor Pirkovič. Zbrane sta nagovorila poslanec Franc Breznik in kočevski župan dr. Vladimir Prebilič. Slavnostni govornik pa je bil aktualni evropski poslanec in predsednik prve demokratične vlade v Sloveniji Lojze Peterle, ki je v svojem nagovoru na slovesnosti poudaril “Čutim dolžnost, da vam povem, zakaj mi je takrat ob pogledu na prvi postroj brigade Moris v družbi z Bavčarjem, Janšo, Krkovičem in Omanom prvič zadišalo po slovenski vojski.” In nadaljeval: “Ko sem s ponosom gledal pred seboj prvi postroj brigade Moris, nisem razmišljal o zaščitni brigadi Edvarda Kardelja Krištofa ali o neki ‘razvojni skupini’. Pač pa sem videl ljudi, ki so bili pripravljeni dati življenje za svobodo Slovenije. Tam niso stali ljudje po črki zakona o TO, ampak prostovoljci, tisti, ki so na vprašanje, ali so se pripravljeni boriti za demokratično in samostojno Slovenijo, odgovorili z jasnim DA.”

(Foto: Twitter/@VSO_Slovenija)

V nadaljevanju objavljamo celotni govor Lojzeta Peterleta, aktualnega evropskega poslanca in predsednika osamosvojitvene vlade:

PRIHODNOST PRIPADA POGUMNIM

Obeležitev dneva, ko je prvič zadišalo po slovenski vojski, Kočevska Reka, 15. 12. 2018

Spoštovani gospod predsednik Republike Slovenije, dragi ministri osamosvojitvene vlade, poslanci DEMOS-a in sedanji poslanci, draga sedanji in takratni župan občine Kočevje, dragi veterani vojne za Slovenijo, dragi svojci padlih borcev za Slovenijo, spoštovani veterani iz Hrvaške, gospe in gospodje!

Prav tu sem stal 17. 12. 1990, en teden pred zgodovinskim plebiscitom za samostojno in demokratično Slovenijo. Kot predsednik vlade sem bil soodgovoren za pripravo obrambe naše poti do najvišjega narodnopolitičnega cilja slovenskega naroda – samostojne in demokratične države. Čutim dolžnost, da vam povem, zakaj mi je takrat ob pogledu na prvi postroj brigade Moris v družbi z Bavčarjem, Janšo, Krkovičem in Omanom “prvič zadišalo po slovenski vojski”. Dovolite mi, da vam povem zgodbo o njej.

Na dan izvolitve vlade, 16. 5. 1990, je začela TO SRS izvajati dan prej izdani beograjski ukaz in predala slovensko orožje JLA. O tem TO generala Hočevarja ni obvestila, ne že delujoče demokratične skupščine in tudi ne vlade oziroma njenega mandatarja. V tem, za ideološke tehnokrate tehničnem aktu, smo prepoznali prvi akt vojaške agresije na Slovenijo. Na pot osamosvojitve smo se odpravili goloroki.

Naslednji dan, 17. 5. 1990, sta ministra Igor Bavčar in Janez Janša poverila priprave na obrambo Tonetu Krkoviču. Pod različnimi imeni, eno od teh je bila MSNZ, se je pod formalno lupino TO z novo vsebino in novim poslanstvom začela razvijati resnična slovenska vojska. Zgodila se je ena od ključnih preobrazb v smeri slovenskih ciljev. Zgodil se je vsebinski, konceptualni in organizacijski prelom s TO SRS, ki je bila podsistem JLA. Zgodila se je bistvena diskontinuiteta. Brez nje se ne bi tu danes ničesar spominjali.

Do oktobra istega leta je bilo tako za obrambo organizirano moštvo, ki je štelo čez 20.000 ljudi. Zato smo lahko en teden pred plebiscitom pokazali Sloveniji, Jugoslaviji in svetu, da hočemo zavarovati našo pot v samostojnost tudi po vojaški poti. Zato smo bili 26. 6. 1991, na dan napada JLA, po proglasitvi neodvisnosti, pripravljeni na obrambo in zato smo tudi zmagali. Gospe in gospodje, to je bistveni del zgodbe o slovenski vojski. To ni fake news.

Ko sem s ponosom gledal pred seboj prvi postroj brigade Moris, nisem razmišljal o zaščitni brigadi Edvarda Kardelja Krištofa ali o neki “razvojni skupini”. Pač pa sem videl ljudi, ki so bili pripravljeni dati življenje za svobodo Slovenije. Tam niso stali ljudje po črki zakona o TO, ampak prostovoljci, tisti, ki so na vprašanje, ali so se pripravljeni boriti za demokratično in samostojno Slovenijo, odgovorili z jasnim DA.

Če mi je takrat zadišalo po slovenski vojski, mi je zato, ker sem jo videl, vedel za njen namen in čutil njeno srce.

Videl sem resnično slovensko vojsko, ki je nastala po volji nove slovenske demokratične oblasti. Ta je poskrbela tudi za njeno oborožitev. Sedež te oblasti je bil v Ljubljani, ne v Beogradu, Moskvi ali kje drugje.

Tisti, ki so stali tu, se kasneje borili in zmagali, niso bili tu za obrambo ideologije, ene partije ali paralelne ekonomije Kočevske Reke, ampak v bran demokratično izražene volje slovenskega naroda. Ta se je izrekla za demokracijo in samostojnost, najprej s podporo nosilcu tega programa DEMOS-u na prvih demokratičnih volitvah, nato še s plebiscitom. Slednjega brez prvega ne bi bilo.

Vesel sem, da je bil predsednik države in vrhovni poveljnik slovenske vojske gospod Borut Pahor pred nedavnim povsem jasen, ko je rekel, da TO SRS ni neposredna predhodnica slovenske vojske in ni bila ustanovljena v podporo osamosvojitvi. Slovenska vojska je stara 28 let. Toliko je star tudi konec TO SRS.

Dragi borci veterani, dovolite mi retorično vprašanje: kdo bi nas pa branil pol leta pozneje, če ne bi stali tu tistega hladnega decembrskega dne, pripravljeni na vse? Goloroka, razorožena TO SRS generala Hočevarja verjetno ne. Njen konec se je zgodil, ko je predala orožje in obrnila hrbet Sloveniji in njeni novi demokratično izvoljeni oblasti.

V imenu vlade, ki je prevzela operativno breme osamosvajanja in svoje delo odgovorno opravila, odločno odklanjam vsakršno manipulacijo z resnico o obrambi Slovenije in omalovaževanje dostojanstva tistih, ki so stali tu ali se kasneje borili za svobodo Slovenije ali zanjo celo padli.

V obrambi Slovenije smo bili enotni in borili smo se za skupni cilj – za našo svobodo, dostojanstvo in čast. Z roko v roki sta se borili slovenska policija in slovenska vojska. Ne z revolucionarnimi nameni, ne za oblast, ne za stranko, ne za to, da bi polnili z rojaki kakšna kočevska brezna. Šlo je za osvoboditev naroda in njegove države, ki je doživela vojno agresijo, četudi ji je takratna jugoslovanska ustava zagotavljala pravico do samoodločbe.

Nevredno, nečastno in škodljivo je danes umetno ustvarjati delitve in podrejati skupni boj interesom, ki nimajo nič z osamosvojitvijo.

Ker smo zmagali v enotnem boju za skupni cilj, lahko to in tako čisto stvar tudi skupaj praznujemo – s hvaležnostjo tudi do vseh tistih, ki so se kadarkoli kot domoljubi borili za slovensko stvar, ali kakorkoli delali zanjo.

17. december 1990 je bil velik dan – dan domoljubja, državotvornosti, politične volje in demonstracija obrambne pripravljenosti. Tu je takrat v podporo plebiscitu stala udarna sila nastajajoče slovenske vojske.

Zato je prav, da se tega dne spominjamo resnicoljubno in s hvaležnostjo vsem, ki so ga zasnovali in izvedli.

Spoštovani!

pred osemindvajsetimi leti smo se borili za Slovenijo, danes se moramo boriti za resnico o tem boju in za dostojanstvo tistih, ki so se borili, namesto da bi v čedalje bolj zahtevnih časih določali v sožitje in skupno prihodnost usmerjene skupne cilje.

Tri Jugoslavije so že propadle, nekateri pa bi institucije in simbole ene od njih še naprej častili in temu podrejali tudi samo osamosvojitev. Na dan proglasitve samostojnosti je bila na trgu republike samo ena rdeča zvezda, tista na zastavi, ki smo jo spustili. Od takrat smo zavezani našim simbolom.

Po skoraj tridesetih letih je čas, da resnico o osamosvojitvi Slovenije in boju zanjo izve tudi mladina v naših šolah.

Spoštovani zbor,

vesel sem, da praznujemo skupaj enega od ključnih in prelomnih dejstev na naši poti v samostojno državnost. Želim močno praznovanje dneva samostojnosti in enotnosti, praznujte vesel in miren božič, bodite zdravi, srečni in uspešni v novem letu!

Naj živi demokratična in samostojna Slovenija! Hvala in slava borcem, ki so zanjo padli!

Lojze Peterle
Evropski poslanec
Predsednik osamosvojitvene vlade

(Foto: Twitter/@VSO_Slovenija)

(Foto: Twitter/@VSO_Slovenija)

D. Č.

 • stajerc5

  Prav zanimivo, pol ure je minilo in se nobenega castilca rdece zvezde. Vam vnuki se kar prevajajo govor gospoda Peterleta v cirilico!?

 • Hribouc

  A Zvodnika in kurb kupleraja Slovenistan pa ni blo noben’ga ?

 • Franc Šink

  Vse naše upe, vsa naša hrepenenja, so se razblinila v želji komunistične kamarile,da nam vlada še naprej. In na žalost skoraj jim uspeva.

  • opazovalec

   Če ste pa tako nesposobni, od peterleta navzdol…..

 • večni srb

  Peterle voha vijolice, meni pa smrdi po fašističnem dreku in me sili na bruhanje.

 • večni srb

  Tehnično gledano, slovenska vojska ni mogla obstajati pred razpadom Jugoslavije oziroma ustanovitvijo Slovenije.
  Slovenska vojska je nastala iz JNA in ljudske milice, vsi kadri so se izšolali v SFRJ.
  V enciklopedijah lepo piše, da je bila vojska ustanovljena iz ostankov TO, šele leta 1993.
  Veterani osamosvojitve smo odložili orožje leta 1991, nimamo nobene veze s slovensko vojsko, nikoli nismo postali njeni člani in jih med osamosvojitvijo tudi še ni bilo.
  Profesionalna slovenska vojska je nastala leta 2003, ko so jih priključili v Nato in se je začel tudi fašistični drek.

  To so dejstva, ki jih nihče ne more zanikati, če trdi drugače, je Peterle torej nor.

  • večni srb

   Pozabil sem omeniti, da veterani To tudi z MORIS nismo imeli nič, osebno menim, da bi morali miličniki tiste teroriste razorožiti in nagnati domov. Nismo jih rabili, sicer pa so bili noter sami potomci hrvatov, delali so kar jim je padlo na pamet, terorizirali so nedolžne civiliste in niso nehali niti po osamosvojitvi.

  • učko

   Slovenska vojska je nastala tik pred vojno in med samo vojno za Slovenijo. To je sicer bila “neformalna” slovenska vojska, za to pa toliko bolj patriotska kot pa tale “profesionalna”, ki je sedaj v razpadanju.

   • večni srb

    Torej “formalno” ni obstajala, ni nastala ampak je nastajala, saj še sam ne veš več kaj je res.

    • učko

     Bila je to vojska v nastajanju, ki je tudi posledično nastala, v parih tednih in dnevih, definitivno !!!! Drugače se jugo armada ne bi pobrala od tu kar tako !

     • večni srb

      Ne razumeš.
      Hrvati so rožljali z orožjem zato, ker so vedeli, da ni več interesa ohranjati bankrotirano ekonomijo, Markovič je uničil dinar. Tisti isti Markovič, ki je tudi poslal tanke na Slovenijo, s pomočjo Kučanovega kolega Mešića, ki ga je potem klical sredi noči in mu razložil, da je bila v Sloveniji napadena Hrvaška, jebo te pas mater ustaško.

      Hrvati so upali, da bodo srbi ubogali povelja predsedstva Jugoslavije in pacifirali Slovenijom vendar je Miloševič zahteval umik srbskih nabornikov iz Slovenije. Teh je bila kar polovica vseh, hrvati so ostali praktično sami, na srečo so edina država v okolici, ki jo Slovenija še lahko premaga oziroma nas ne morejo uničiti sami. Sicer jih je pol več, vendar so trikrat bolj zahojeni in slabše opremljeni, tako da…
      Ko je Kučan izdal komunistično partijo, so vsi vedeli, da bolje ne boveč, vsaka republika se je začela pripravljati na lastno nacionano suverenost, naše orožje in vojska v Sloveniji se je selila v Vojno krajino, na Hrvaškem in v hrvaško muslimanske enklave v bosni. Saj je Kučan lepo povedal Mešiću kaj sledi.

 • večni srb

  Spoštovani veterani iz Hrvaške, jebo te pas mater ustaški fašistični gnoj!

 • učko

  Na sliki vidim tud JaJota, ki je bil glavni razbijač “Peterletove vlade” in je potem “briljiral” v Drnovškovi vladi. Nadaljnji dogodki so znani, po tem ko se je sprl s Kučanom.

 • učko

  Osamosvojitvena Slovenska vojska, v kateri sem bil tudi sam, se je uprla balkanskemu Miloševićevemu, Srbijanskemu naci fašizmu in zmagala. No, sedaj v miru pa smo postali, zaradi “domačih izdajalcev” poraženci !!! JaJo pfuuuuj, jebo ti pas mater !!!!!!

  • Slovenec sem

   Ti si osamosvajal le svoj kurac iz riti po činu višjega jugooficirja.

 • RATATA

  Proslavlja Druga Republika.
  Prva Republija se ne da, saj ima vse v svojih rokah in je nihče ne prisili.
  V bistvu imamo dve Sloveniji!
  Nič, grem naprej streljanje vadit, kaj več ne bom pravil.

 • Kučko pod pručko

  Peterletova kontradiktornost

  Če se Peterle ne bi izneveril slovenski pomladi, bi mu človek še kaj verjel. Tako pa sprejemam vsako njegovo izjavo z veliko mero rezerve in ji bolj malo verjamem. Bil je predsednik prve Demosove vlade in če se ne bi kasneje izkazal za Kučanovo kukavičje jajce, bi bil v slovenski zgodovini zapisan veliko bolje, kot sicer bo. Svoje ime si je zamazal, ve pa le on, ali je bilo to vredno vsega, kar mu je antiosamosvojitelj s svojo intimno opcijo kasneje nudil.

  Naj spomnim, da so osamosvojitelji vložili kazensko ovadbo proti Kučanu zaradi njegovega veleizdajalskega delovanja pri razoroževanju Teritorijalne obrambe, zaradi katerega bi se lahko naša osamosvojitev kaj klavrno končala. Takrat se je Peterle zavzel za Kučana in se oddaljil od povsem upravičene ovadbe. Bilo pa je še precej malo manjših spodrsljajev, zaradi katerih pri domoljubih ne uživa ugleda.

  Lojze, ali ti je bilo tega treba? Ali bi danes ravnal drugače in ostal pokončen mož, kakršna sta v naših očeh Janša in general Krkovič? Kako lahko govoriš o borbi v bran demokratično izražene volje slovenskega naroda, ko pa si se postavil na stran nekoga, ki se je javno večkrat izkazal, da je nasprotnik prav iste “demokratično izražene volje slovenskega naroda”!!!

  • VERZIFIKATOR

   Kandidat za predsednika Evropskega parlamenta. Kdaj je že bilo to? Predlani takšen čas.

   Peter L. Krogar

   PETROV ČASTNI KROG

   Peter se že dolgo je pripravljal,
   maraton, če treba, sam bi tekel,
   zmagovalca majico oblekel,
   že vnaprej veselo je proslavljal.

   Trije krogi naj bi se odvili,
   na kondicijo je Peter stavil,
   naokoli o uspehu pravil,
   da dvolični že so ga slavili.

   Bil navajen Peter le porazov,
   zdaj se končno zmaga mu obeta,
   ki doma bila mu večkrat vzeta,
   stavi Peter vse na moč dokazov.

   Bil je športnik, vselej bil tekač,
   z desne se na levo je prestopal,
   dobro se po treningu okopal,
   preoblekel majic več in hlač.

   Zdel kot nov je, zopet preoblečen,
   na več krogov Peter le pripravljen,
   pa po prvem že domov odpravljen,
   je odstopil naš tekač nesrečen.

   Krivi kajpak spet so navijači,
   najmanj trije niso ga podprli,
   se premalo mu v podporo drli,
   reče Peter, ko se preoblači.

   Stavil Peter zopet je na vse,
   častni krog do konca je pritekel,
   z desne se na levo opotekel,
   ni več v tekmi, spet je Peter le.

   • Kučko pod pručko

    To pravi tek ni, bolj počasna hoja,
    podobna kljusetu, ki starost ga načenja,
    kaj mu ostalo je, če drugo vse pojenja,
    igranje orglic, dejavnost ta brez znoja.

  • večni srb

   verjetno hočeš povedati, če ne bi bilo Kučana, bi Jugoslavija še danes obstajala. Saj si sam rekel, da je bilo možno zaustaviti upor, če bi Kučanu uspelo, se torej Slovenija ne bi odcepila, potem se verjetno ne bi tudi nihče drug.
   Zakaj smo teritorialci imeli orožje, ker se noben normalen človek ne bi šel borit na fronto brez orožja, to pa veš edino ti, pa tudi od kod ti ideja, da smo hoteli edini v Jugoslaviji ven, če so pa o tem govorile vse republike,največ Srbi, ki jih je bilo kar polovica vseh jugoslovanov in seveda hrvati, ki so komaj čakali, da lahko ostanejo sami in spet pohopsajo brezvezno Slovenijo.

  • Dado

   Ovadba je konstrukt desnice, navadna laž.. Kučan se je že prej “odcepil” od ZKJ in je svoje delegate ZKS 1986 odpeljal iz Beograda…..Tudi vse kar počne desnica , delitev Slovencev, strašenje z Islamom, je samo taktika Janše, kako pridobiti volivce na svojo stran. Janši umazana igra ni tuja… Desnici je pomembna samo njihova “RESNICA” ZATO IMA JANŠA nick name PRINC TEME, samo škodo dela….

  • etrusk

   Lepo in resnična pripoved – Peterle je in bo vedno kot izdajalec zavednih Slovencev. Upam , da so ga ljudje že davno spoznali. Verjetno, praktično sam ne ve na kateri strani sedi.

 • Slovenec sem

  Leta 1994, ko so tudi s sodelovanjem krščanskih demokratov razrešili Janeza Janšo s funkcije obrambnega ministra, je desettisoč ali več zborovalcev pred državnim zborom skandiralo: “Peterle, zbudi se”!

  Pa se ni zbudil.

  Ostal je krščanski socialist z vsem, kar spada zraven, in si tako kupil odpustke pri režimski levici, pri kateri bo užival nedotakljivost do konca življenja.

  Hkrati pa bo kvaril Novo Slovenijo, da bo kot netopir: ne tič, ne miš!

  • učko

   Leta 1994 so JaJota iz Drnovškove koalicije nagnali rdečkarji, ki so bili “capo di banda” tam noter. JaJo se je pač precenu in popušil. To ja bila genialna taktika političnega intriganta Kučana !

   • Slovenec sem

    Butl, formalno so Janšo res razrešili samo levičarji, kar jim je omogočil Peterle s poslovniškimi mahinacijami.

    • učko

     JaJota je razrešu Kučan, ki mu je namestil “Depalo vas”, ker so JaJotovi specialci najdl Kučanovo orožje na MB letališču. Kar se Peterleta tiče, v Drnovškovi vladi ni imel nič in lahko JaJotu plune u gobec, ker je bil Jajo glavni razbijač tako Peterletove vlade kot Demosa. Baučarju je u rt lezu, Baučarja so najprej hotli za premierja, potem Voljča, nato je “ratau” Drnovšek. JaJo, izdajalec !!!!

  • večni srb

   Krščanski demokrati so razpadli na SLS in NSi, eni so zdaj zombji, drugi pa vampirji.

 • Zzzzzz

  Petrle nima kaj za govorit, njemu je pomembna le debela Bruseljska plača. Pravi desničar je ljubitelj domovine, naroda in ne €, zapomnite si to vi kvazi desni politiki

 • Nesporni luzer 2018

  Izdajalski pederle, klerikalski rektum, ki je cerkvi raztalal vse denacionalizacijske bonboncke leta 1991, naj bo cisto tiho. V Bruslju itak dela samo skodo, us tercialska.

  • učko

   Takrat je samo ratal zakon o denacionalizaciji. Ta zakon pa so potem rdečuharji izvajali tako kot se je to njim zdelo prav. Tud cerkvi so dal vse rdečkarji, nič Peterle, to je že Jelinčič večkrat poudaru. Seveda rdečkarji tega niso dal cerkvi kar tako. Še iz jugo-udbovskih časov je klerikalni vrh v Sloveniji kolaboriral z režimom, za drobtinice seveda, to je že Niko Kaučič razlagal tik pred s smrtjo. Tako da je cerku vse dobila od rdečkarjev oziroma levuharjev, v zameno za prikrito in perfidno kolaboracijo !

   • Nesporni luzer 2018

    Tole kar si pa tukaj naklaftral, so pa najbolj svinjske lazi kar sem jih v zivljenju prebral. Jansisti ste mojstri v laganju in prirejanju zgodovine.
    Kdo tocno je kolaboriral s kom v ww2? Gamad domosralska izdajalska.
    SF-SN!

    • večni srb

     Slovenski deželni parlament, pod pod vodstvom predhodnice Peterletove čudežne zombi stranke, kdo pa drug.

   • večni srb

    Seveda ,saj to niso bili več komunisti, postali so pravi fašisti in potem rabijo Vatikan, da jim reši vsaj gnilo dušo. Če slučajno obstaja, splača se probat.

 • Dado

  Najslabša je bila prva vlada…. Dalje borili so se tudi od drugod,,,,, ni bilo sestankovanja, namreč, več nas je bilo iz drugih krajev, tisto v Kočevski Reki je manj od promila , več nas je bilo drugje, posebej milici. Vsa milica se je oborožila, ustanovila posebne in specialne enote, pa ni nobenega obeležja 7000 miličnikov, ki smo bili prvi v “kontaktu” z JLA…..
  Torej gospod Peterle, zakaj poudarjate Kočevsko Reko, kjer ni bilo JLA, mi pa smo bili neposredno pri JLA. Vi torej delite osvoboditelje Slovenije, na Krkoviče, ostalih pa ni nilkoder.

  • večni srb

   Ljudska milica je zgolj opravljala svoje delo, med opis katerega ni spadal tudi državni udar.

 • Nesporni luzer 2018

  Pederle je poleg firerja najbolj pokvarjen politik v zgodovini Slovenije. Izrabljal denacionalizacijo, talal cerkvi kar nikdar ni bilo njeno, ter bil eden glavnih krivcev za ukinitev SDK- da se je lahko zacela tajkunizacija.
  Da ne govorimo o pristinskem doktorju, ki je zrusil demos- zato mi nikdar ne bo jasno zakaj ga skrajno desnicarske budale gledajo kot boga. Nerazgledanost, retardiranost ali zgolj nepoznavanje slovenske politicne zgodovine?
  SF-SN

  • xtc

   Nehaj nabijat osel-predvojna zemljiška knjiga je zakon-nobeno Titovo s**,kot je bil poizkus katastra,za kar so ga ZDA zagrabile za jajca in je moral lepo popustiti,kataster je zakon -nacionalizacija pa komunistična kraja zaradi ketere bi morali vse že davno kar se le da vrniti v naravi.
   Namreč tudi Pokljuko ,kjer imajo komunistični veljaki,brez dovoljenja lastnika-Cerkve na črno postavljene vikende,kar osebno mislim ,da je treba odstraniti ali pa lastniku plačevati najemnino kot v VB

 • montyamp

  Petrle in Rupel , tadva ne moreta brez PLAVEGA MIlana .
  Ali ju UDBA drži za prašnike , ali sta pa po naturi izdajalca .
  Pomladniki ki rinejo v tazadnje banditom , od mene dobijo samo rjavi šraufnciger …

 • montyamp

  NSI je stranka udbovskih ovaduhov .
  Amen .

 • Janez

  A?
  DUH EX KP, ZK POLPISMENEGA STALINA – I. MAČKA
  ŠE
  VEDNO HODI PO KOČEVSKI REKI.
  Baje je I. Maček hodil tam, z
  revolverjem v škornjih.
  Domačini od tam so nam povedali veliko srhljivih zgodb. L.r. Janez Kepic-Kern KOMENDA

 • xtc

  Komunistična gozdna drhal in milica nista bbili nobeni začetnici samostojne SLO marveč komunistična in ne SLO vojska in policija.

 • Janez

  Še tole
  vprašanje imam.
  Kako je
  Josip Broz, kovinar iz KUMROVCA,
  lahkp
  oz. SPLOH MOGEL BITI – P O V E L J N I K – T.I. ” STALIN PARTIZANOV”
  ČE
  SO GA PA
  NAMREČ
  – JOSIPA BROZA,
  KOVINARJA, ŠLOSARJA IZ KUMROVCA – LETA – 1939 – L I K V I D I R A L I !
  Kot
  pove SRB, AKADEMIK DR. J.I. D E R E T I Ć
  so
  Josipa, Jožeka BROZA iz Kumrovca – likvidirali v Španiji, njegovi “kolegi komunisti”, leta 1939.
  Torej !
  Naj
  NAM KDO POJASNI TO – SKRIVNOST, ČUDEŽ ITD.
  KAKO
  LAHKO USTRELJEN, MRTEV ČLOVEK – OŽIVI !
  In
  VOJAŠKO VODI 4 LETA ( 1941-1945) T.I. “STALIN PARTIZANE” ?!
  TO
  ME PA RES
  IN ČISTO RESNO – ZANIMA ?! A kdo ve, kajj pametnega odgovoriti ?! L.r. Janez Kepic-Kern KOMENDA
  P.S.
  INTERVJU
  Z UPOŠTEVANJA POTREBNIM
  AKADEMIKOM DR. J.I. DERETIĆEM
  Istina o Titu

  https://www.google.com/search?q=jovan+deretić+istina+o+titu&oq=jov&aqs=chrome.1.69i57j69i59j69i60j69i59.5269j0j8&client=tablet-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

  Momčilo Jokić
  TAJNI DOSIJE J.B.TITO,
  JEDINO JA ZNA M, KO JE BIO TITO

  MARŠALA TTA JE VANBRAČNO RODILA
  POLJSKA GROFCA, UDOVICA Marija ERDELYI-SOBIESKA

  https://www.google.com/search?q=momčilo+jokićć+tajni+dosije&oq=mom&aqs=chrome.1.69i57j69i59l2j69i60l2j69i59.7105j0j8&client=tablet-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

  • PRAVLJICA 5/17

   DAJ GENIJ TI MEN RAZLOŽI SAJ VEM DA NE BO ŠLO SAM VSEENO

   KAKO JE TA JOSIP NATEGNIL CEL SVET
   DA SO MU PRIŠLI NA POGREB IN OČITNO NIHČE NI VEDEL TO
   KAR TI GENIJ ZDAJ LEPIŠ NA VSE MOŽNE STRANI, KER ČE BI VEDELI NE BI PRIŠLI
   TI JIH NAŠTEJEM ? ali si smorda posoben VSAJ pogoglat ta imena?

   ???

   Ti si samo dokaz besed večih raziskav med drugim tudi besed pokojega DR RUGLJA ki je dejal za desnake da omejeni in poČasne pameti

   • RATATA

    Kaj pa naj bi rekel partizanče Rugelj drugega?

    • PRAVLJICA5/17

     Ne sam Rugelj če bi prebral bi dojel čeprav je že on vsaj na faktorju 2 IQ od tvojga kalibra, ker si ponovno dokazal trdoto ti velikodušno častim če kak drug vir od stotine:

     https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2095549/Right-wingers-intelligent-left-wingers-says-controversial-study–conservative-politics-lead-people-racist.html

     • RATATA

      Sem pričakoval kakšno jugoslovansko ali pa venezuelsko študijo, pa sem se zmotil.
      Res si pravljičar, kot vsak komunist preden pride na oblast. Pol pa ne gre tako pravljično, kot je bilo obljubljano revežem.
      Ampak potem je zanje prepozno, komunisti ste pa že itak na oblasti in lastniki kapitala in direktorji firm..
      Ej, v Španiji bo spet vojna, boš lahko španski borec, tako za trening, pol pa revolucijo izvedeš še doma … in postaneš direktor firme, ali pa minister ipd. Vse že videno!
      To ni pravljica.

   • cosmosjasnovidec

    O tem bi ti lahko jaz razložil,ker sem visoko izobražen z razliko tebe ampak je razlaga predolga in se mi več ne ljubi.
    Kot vidim bi pa tebi in tebi podobnim komunajzarjem,čefutarjem ter levuharjem moral razložiti celotno zgodovino in še takrat vam nič ne bi štekalo na žalost.
    ——————————————————————————————–
    Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
    DR.Cosmosjasnovidec
    —————————————————————————————-

   • Janez

    A ?
    Kako je ” MARŠAL TITO” – “NATEGNIL” CEL SVET?
    Ja?
    GB W. CHURCHILL MU JE – “LOJTRO DRŽAL”
    STA
    EN “KRAVJI KŠEFT” OČITNO IMELA OKROG BALKANA.
    W. CHURCHILL NI HOTEL – RUSOV – NA SREDOZEMLJU
    IN
    TA “SKRAJNO POKVARJENI”
    MARŠAL TITO=AGENT JOSHUA F. AMBROS” – MU JE TO OMOGOČIL.
    KOT SO SAMI
    GB LJUDJE UGOTAVLJALI – JE MARŠAL TITO
    LETA 1945
    SPREMENIL JUGOSLAVIJO
    V NAVADNO,
    BREZPRAVNO “KLAVNICO LJUDI”. Jasno povedano, mar ne? L.r. Janez Kepic- Kern KOMENDA
    P.S.
    AKADEMIK, SRB
    DR. DERETIĆ
    ISTINA O TITU

    https://www.google.com/search?q=jovan+deretić+istina+o+titu&oq=jovan&aqs=chrome.1.69i57j69i59j69i60j69i61j69i59.4665j0j8&client=tablet-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

  • cosmosjasnovidec

   Diktatorja “tita” je po smrti pravega Tita iz Kumrovca nastavil diktator “stalin” kot svojega ruskega špijuna (to je dejansko bil polbrat leto starejši koz Josip Broz) kateri ga je moral ubogati.
   Ko se je diktator “tito” uvrstil znan po celem svetu saj je nosil predsednikom ogromna darila (za zahvalo pa prejemal gromozanske kredite za katere je vedel,da se bodo,če ne prej ko se bo stegnil morali vračati a to se njega več ne bo tikalo) je pričel vleči na svojo stran in hotel zapustiti “stalina”.
   Zato je komunjar “stalin” izjavil,da bo napadel takratno Yugoslavijo “tita”pa pospravil kot je dal pravega v Španiji kot navajaš.
   Situacija je bila skrajno napeta in tik pred izbruhom vojne z rusijo vendar je takratni diktator “tito” torej polbrat od pravega Josipa Broza sklenil z “stalinom”pakt ter sporazum tako,da mu je plačeval davek.
   Pravemu Titu oziroma Josipu je na roki manjkal en prst kar je izjavila tudi njegova mati po rodu Slovenka Marija Jeveršek katero so zaradi tega komunisti ubili,da diktatorja “tita”ne bi izdala.
   Marija Jeveršek je delala na Dunaju v Avstriji kot služkinja pri bogatem poljskem židu Samuelu Majerju kateri je bil lastnik tovarne medicinskih protez z katerim se je skurvala in 1891 rodila sina Jošua (Franca) Ambroz Majerja.
   To je bil od pravega Josipa Broza polbrat.Pravi Josip je bil rojen 1892.leta v Kumrovcu.Tam mu je kot šlosarju tudi odtrgalo prst.Njegov oče je pa bil kmečki delavec Franjo Broz.
   Jošua je odrasel v takratnem carskem Dunaju in zaradi svojega porekla torej židovskega se je šolal v najboljših šolah v nemškem jeziku končal je pa tudi šolo glasbenika kot odličen pianist kateri je v svojem razredu najbolje odigral Verdija ter Schopena.
   Imel je neverjeten talent o katerem je pripovedovala po vojni tudi Zenka Kunc katero je enkrat diktator “tito”spremljal na klavirju ko je pela.
   Torej pravemu titu Josip Brozu se niti sanjalo ni o nikakršnem klavirju.
   Josipov polbrat tale poznejši diktator kateri ga je zamenjal Jošua je iz Avstrije pozneje odšel na Poljsko v takratno grofovsko židovsko družino iz katere je izviral njegov oče pozneje pa se ustalil v Rusiji kot ruski špijun katerega je diktator “stalin” zamenjal na mesto pravega Josipa Broza,ker sta si bila neverjetno podobna in samo njuna mati Marija je prepoznala razliko in to plačala z svojim življenjem.
   Kakorkoli komunajzerski diktator enonogi “tito” je bil rojen izmeček v telesu navadnega morilca saj je vedel,da bodo komunajzerji ubili njegovega polbrata katerega bo nasledil in strinjal se je z komunajzarsko likvidacijo svoje lastne matere.
   Zato tudi ni čudež,da je dal pobiti toliko nedolžnih žrtev sicer so pa vsi povojni rdeči komunajzerji kateri so prevzeli boljševistični režim pobijali svoje lastne sestre,brate,starše ter vso rodbino katera ni bila enakega mišljenja kot oni.
   ——————————————————————————————–
   Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
   DR.Cosmosjasnovidec
   —————————————————————————————-

 • EDINA zveza z svetom po 25.6.1991 je bil Šentiljski mejni prehod in tega so branili in OBRANILI Teritorjalna obramba in Milica/Policija !!

  Zdaj pa nabijajte dalje zgodbice s pobeguljo v celovec in kletarjim cankarjevim

 • ZatonMesecnikov

  Lahko bi bil kakšen drug tam, namesto Lojzeta. kakšen bolj zaslužen. če je Lojze sploh kaj zaslužen. Vedno je skrbel le zase in svoje, ostale je pa zlorabljal….

 • cosmosjasnovidec

  Če bi se vsi ti prejšnjo krat udeležili protesta glede Marakeške deklaracije bi pred parlamentom bila slika čist drugačna tako pa bo “šarčeva”vlada seveda deklaracijo podpisala to je jasno.
  Zakaj že se protesta niso udeležili?
  ——————————————————————————————–
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec
  —————————————————————————————-

 • marker

  Spet je zadišalo po novem mandatu v evropskem parlamentu. Nekateri so obljubljali Švico, niso pa povedali, da samo zase….

 • Jovo Jamnica

  Stilska preobrazba Janše v Kočevski reki… LOL

  https://twitter.com/IPirkovic/status/1073906206002040833

 • xtc

  Ko bo narod hodil drisakat na titov in še kateri NOB grob in grobove “osvoboditeljskih NOB herojv”b o zadeva drugačna ,dotlej ne.

 • Dado

  Spomenik Krkoviču je zgrajen, Jože Pučnik ima ime na Ljubljanskem letališču , tako. Priprave so narejene, sedaj RABI SPOMENIK JANŠA. Drugih nas ni bilo v vojni za Slovenijo…… in ne potrebujemo spomenikov. Trije so zaslužni……

 • Caetano

  Cestitke vsem, ki ste pod vodstvom Krkovica in Janse gradili novo slovensko vojsko po tem, ko so kolaboranti skupaj z JLA razorozili TO. To nam je omogocilo, da smo se lahko branili pred agresijo JLA malo pozneje.

  • Janez

   ++++++++++++++++
   Se strinjam, absolutno.
   Vse iskreno
   priznanje in čast
   gospodu Tonetu Krkoviču in J. Janši. Hvala vsem. L.r. Janez Kepic-Kern KOMENDA

 • Janez

  EN RESEN GOSPOD
  ORIGINAL “KOČEVAR”
  NAM
  JE
  LETO DNI NAZAJ VERODOSTOJNO OPISOVAL
  NEČLOVEŠKE
  “NAČINE BOJEVANJA”
  SLAVLJENIH T.I. KP STALIN T.I. PARTIZANOV – NA KOČEVSKEM.
  NAVEDEL
  JE
  PRIMER, KO JE NEKI T.I. STALIN PARTIZANSKI ENOTI – ZMANJKAKLO – HRANE !
  Baje
  SO PREPROSTO ŠLI
  DO NEKE KMEČKE DOMAČIJE

  – POBILI DOMAČE LJUDI “KAR TAKO”!?

  ŽIVINO
  S TISTE KMETIJE SO ODVLEKLI S SEBOJ – SE KRILI – V GOZDOVE PRI KOČEVJU
  IN
  VESELO JEDLI VEČ TEDNOV – PEČENKO
  OD
  TAKO “PRIBORJENE ŽIVINE”.
  . Le citiram pripoved nad 70 let starega gospoda, domačina.
  Kakšni
  so bili
  realni načini
  – KP STALIN PARTIZANSKE OSKRBE S HRANO –
  naj kar ugotovijo:
  netangirane strokovne zgodovinarske ekipe. L.r. Janez Kepic-Kern KOMENDA

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!