fbpx

Slovenski organi pregona imajo izjemno priložnost, da procesirajo enega izmed zadnjih še živečih partizanov, ki so sodelovali pri izvensodnih pobojih Slovencev po drugi svetovni vojni!

Franc Sever - Franta (STA)

Slovensko tožilstvo je dobilo izjemno priložnost, da obtoži enega izmed redkih še živečih partizanov, odgovornih za vojne zločine po drugi svetovni vojni, Franca Severja s partizanskim imenom Franta. Franta se je namreč kar “samoovadil” v svoji knjigi Trenutki odločitev, po njej pa so celo posneli film Preboj, za katerega mnogi zgodovinarji trdijo, da je povsem skregan z zgodovinskimi dejstvi. S kazenskim procesom proti enemu zadnjih še živečih zločincev bi Slovenija končno pokazala, da je civilizirana država, v kateri se zločini kaznujejo – in s tem bi dosegli le delno satisfakcijo v procesu sprave ter v odnosu do 15 tisoč ubitih žrtev ter še nekaj živečih sorodnikov izvensodno pobitih Slovencev, ki si zaslužijo vsaj kanček zadoščenja.

Slovenska levica vedno najde novega partizanskega junaka, ki je usodno spremenil usodo 2. svetovne vojne proti okupatorskim silam v takratni Sloveniji. Na njegova stara leta so tako iz naftalina potegnili 96-letnega Franca Severja – Franto in njegov “epski boj” na Menini planini, ki se v dominantnih medijih pojavlja kot ena izmed najpomembnejših bitk 2. svetovne vojne v Sloveniji. A kot pri vseh “partizanskih junaštvih” se je tudi pri Franti izkazala tudi njegova temačna plat, ko je kot eden izmed preiskovalcev sodeloval v izvensodnih pobojih 15 tisoč Slovencev, ki jih je opisal v svojem delu Trenutki odločitev. Vsekakor gre za izjemno priložnost organov pregona, da sprožijo vse potrebno za kazenski postopek proti Francu Severju – Franti.

Doslej se organi pregona in sodišča niso izkazali, in sicer pod pretvezo, da nimajo dovolj dokazov
Druga svetovna vojna je največja vojna tragedija, ki je doletela svet in za sabo pustila več kot 60 milijonov žrtev ter množično kršenje človekovih pravic. Brutalnost tistega časa je zajela tudi območje Slovenije, ki jo je poleg medvojnega terorja doletelo tudi povojno nasilje zunajsodnih pobojev. To obdobje lahko mirne vesti označimo kot najbolj tragično in krvavo ero za slovenski narod, saj je bilo samo v povojnem času zunajsodno pobitih več kot 15 tisoč Slovencev. V krvavi zgodovini zadnjih 70 let na območju Slovenije pa so komunistične oblasti pobile skupno kar 130 tisoč ljudi različnih narodnosti. Za zločine proti človeštvu ni odgovarjal še nihče, so se pa kazenski postopki neuspešno vodili proti trem osebam, ki jim slovensko režimsko pravosodje ni želelo dokazati krivde: Mitji Ribičiču, Martinu Štorglju in Vinku Kosovelu.

Povojne poboje, ki imajo pravni status kaznivih dejanj, ki ne zastarajo, so začeli preiskovati šele v samostojni Sloveniji, saj jih je prejšnja nedemokratična jugoslovanska oblast vselej prikrivala. Prvi koraki v smeri k preiskavam povojnih zločinov so se zgodili s kriminalistično akcijo Sprava, prvi rezultat te policijske akcije pa je bil viden šele leta 2005 z ovadbo zoper Mitjo Ribičiča zaradi kaznivega dejanja genocid in njegove vloge pri izvensodnih pobojih na območju Slovenije, vendar je zadeva padla zaradi režimskih izvedeniških mnenj. Prav tako ni prišlo do epiloga pri Štorglju in Kosovelu, saj so ju režimska sodišča zavzeto ščitila.

Molk državnih organov o zunajsodnih pobojih civilnega prebivalstva je nečloveško ravnanje, ki ga prepovedujejo temeljna načela moderne in demokratične družbe.

S poboji so kršili vse do takrat postavljene pravne norme
Kako protipravno in nečloveško so ravnali z vojnimi ujetniki, nam pomaga odkriti kar Franc Sever – Franta v svojih spominih. Pravi, da so ga konec maja 1945 “poklicali v obveščevalni oddelek armade. Dobil sem nalogo, da grem v Celje, v štab enote KNOJ (Korpus narodne obrambe Jugoslavije), kjer je bil nameščen eden od polkov. Tam naj bi bili ujeti domobranci z Dolenjske, ki so jih Angleži vrnili nazaj v Jugoslavijo. Izmed njih naj bi izločil tiste, ki so bili nedolžni oziroma prisiljeni v sodelovanje z okupatorjem, in mladoletne“.

Franc Sever – Franta, Violeta Bulc in Milan Kučan – pripadniki nedotakljive kaste prvorazrednih, varnih pred kazenskim pregonom. (Foto: STA)

Na Teharjah je “dobil v roke precej debelo mapo z listinami, kjer so bili vpisani vsi, ki so bili v tem taborišču”.Seznam je vseboval ime in priimek ubežnika, mesto in dan rojstva, navedena je bila domobranska enota, v kateri je služil in koliko časa, v katerih spopadih s partizani je sodeloval, zakaj se je pridružil tej izdajalski vojni formaciji itd. Več kot tri ure smo z dvema tovarišema pretresali in izločali najprej tiste, ki sem jih poznal, in potem razpravljali o njihovih krivicah in obnašanju njihovih družin. Šlo je za posameznike iz grosupeljskega in stiškega okrožja in za tiste ujetnike, za katere sem lahko argumentirano jamčil, da niso bili izdajalci in da so bili prisiljeni v kolaboracijo ali so bili mladoletni. Na koncu pretresanja smo se strinjali, da je štirinajst ujetnikov zaprtih po krivici in da niso zakrivili zločinov, nekateri pa so bili tudi mladoletni. Izpustili so vseh štirinajst.” 

Zločini nikoli ne zastarajo, ne glede na starost zločinca
V letu 2005 so svetovni mediji poročali o takrat 94-letnemu Aribertu Heimu, ki je bil poleg dr. Mengeleja eden najbolj krutih nacističnih zločincev, čeprav so vsi trdili, da je umrl že leta 1993. Starost osebe nikoli ni vprašljiva, le spomnite se znamenitega filma Vzoren učenec (Abt pupil, 1998) režiserja Bryana Singerja, v katerem je najstnik razkrinkal ostarelega soseda, ki je bil v resnici nacistični vojni zločinec, in ga postavil pred sodišče. Letos bomo v Sloveniji priča prvi partizanski epopeji Preboj, v kateri bomo videli v slogu hollywoodskih vojnih spektaklov “epski prikaz boja na Menini planini“.

Epopeja, ki bolj spominja na komunistično propagando Bitke na Neretvi, Sutjeske ali pa Desanta na Drvar, bo še enkrat učila mlajše generacije, kako so se naši pogumni dedki in babice bojevali za svobodo slovenskega naroda. Čeprav obstajajo dokazi, da je bila bitka na Menini plani obroben zgodovinski dogodek, smo v levičarskih medijih že nekaj mesec priča agresivni propagandi filma, ki bo mobilizirala tudi najbolj številčno društvo v Sloveniji, Zvezo združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, ki je že zdavnaj izgubila prvotni namen delovanja ter služi kot podaljšek levice ter obračunavanja z drugače mislečimi.

Glede najnovejših razkritij smo vprašanja poslali tudi na slovensko Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani:
1. Ali izvajate kakšne aktivnosti na področju zločinov iz 2. svetovne vojne?
2. Ali boste vložili kazensko ovadbo zoper Franca Severja – Franto glede na njegovo priznanje, ki vam ga prilagamo zgoraj?
3. Kako komentirate, da so z življenjem plačale tudi osebe, ki so bile udeležene zaradi bližnjih sorodnikov?

Samo Samec