Slovenski organi pregona imajo izjemno priložnost, da procesirajo enega izmed zadnjih še živečih partizanov, ki so sodelovali pri izvensodnih pobojih Slovencev po drugi svetovni vojni!

Franc Sever - Franta (STA)

Slovensko tožilstvo je dobilo izjemno priložnost, da obtoži enega izmed redkih še živečih partizanov, odgovornih za vojne zločine po drugi svetovni vojni, Franca Severja s partizanskim imenom Franta. Franta se je namreč kar “samoovadil” v svoji knjigi Trenutki odločitev, po njej pa so celo posneli film Preboj, za katerega mnogi zgodovinarji trdijo, da je povsem skregan z zgodovinskimi dejstvi. S kazenskim procesom proti enemu zadnjih še živečih zločincev bi Slovenija končno pokazala, da je civilizirana država, v kateri se zločini kaznujejo – in s tem bi dosegli le delno satisfakcijo v procesu sprave ter v odnosu do 15 tisoč ubitih žrtev ter še nekaj živečih sorodnikov izvensodno pobitih Slovencev, ki si zaslužijo vsaj kanček zadoščenja.

Slovenska levica vedno najde novega partizanskega junaka, ki je usodno spremenil usodo 2. svetovne vojne proti okupatorskim silam v takratni Sloveniji. Na njegova stara leta so tako iz naftalina potegnili 96-letnega Franca Severja – Franto in njegov “epski boj” na Menini planini, ki se v dominantnih medijih pojavlja kot ena izmed najpomembnejših bitk 2. svetovne vojne v Sloveniji. A kot pri vseh “partizanskih junaštvih” se je tudi pri Franti izkazala tudi njegova temačna plat, ko je kot eden izmed preiskovalcev sodeloval v izvensodnih pobojih 15 tisoč Slovencev, ki jih je opisal v svojem delu Trenutki odločitev. Vsekakor gre za izjemno priložnost organov pregona, da sprožijo vse potrebno za kazenski postopek proti Francu Severju – Franti.

Doslej se organi pregona in sodišča niso izkazali, in sicer pod pretvezo, da nimajo dovolj dokazov
Druga svetovna vojna je največja vojna tragedija, ki je doletela svet in za sabo pustila več kot 60 milijonov žrtev ter množično kršenje človekovih pravic. Brutalnost tistega časa je zajela tudi območje Slovenije, ki jo je poleg medvojnega terorja doletelo tudi povojno nasilje zunajsodnih pobojev. To obdobje lahko mirne vesti označimo kot najbolj tragično in krvavo ero za slovenski narod, saj je bilo samo v povojnem času zunajsodno pobitih več kot 15 tisoč Slovencev. V krvavi zgodovini zadnjih 70 let na območju Slovenije pa so komunistične oblasti pobile skupno kar 130 tisoč ljudi različnih narodnosti. Za zločine proti človeštvu ni odgovarjal še nihče, so se pa kazenski postopki neuspešno vodili proti trem osebam, ki jim slovensko režimsko pravosodje ni želelo dokazati krivde: Mitji Ribičiču, Martinu Štorglju in Vinku Kosovelu.

Povojne poboje, ki imajo pravni status kaznivih dejanj, ki ne zastarajo, so začeli preiskovati šele v samostojni Sloveniji, saj jih je prejšnja nedemokratična jugoslovanska oblast vselej prikrivala. Prvi koraki v smeri k preiskavam povojnih zločinov so se zgodili s kriminalistično akcijo Sprava, prvi rezultat te policijske akcije pa je bil viden šele leta 2005 z ovadbo zoper Mitjo Ribičiča zaradi kaznivega dejanja genocid in njegove vloge pri izvensodnih pobojih na območju Slovenije, vendar je zadeva padla zaradi režimskih izvedeniških mnenj. Prav tako ni prišlo do epiloga pri Štorglju in Kosovelu, saj so ju režimska sodišča zavzeto ščitila.

Molk državnih organov o zunajsodnih pobojih civilnega prebivalstva je nečloveško ravnanje, ki ga prepovedujejo temeljna načela moderne in demokratične družbe.

S poboji so kršili vse do takrat postavljene pravne norme
Kako protipravno in nečloveško so ravnali z vojnimi ujetniki, nam pomaga odkriti kar Franc Sever – Franta v svojih spominih. Pravi, da so ga konec maja 1945 “poklicali v obveščevalni oddelek armade. Dobil sem nalogo, da grem v Celje, v štab enote KNOJ (Korpus narodne obrambe Jugoslavije), kjer je bil nameščen eden od polkov. Tam naj bi bili ujeti domobranci z Dolenjske, ki so jih Angleži vrnili nazaj v Jugoslavijo. Izmed njih naj bi izločil tiste, ki so bili nedolžni oziroma prisiljeni v sodelovanje z okupatorjem, in mladoletne“.

Franc Sever – Franta, Violeta Bulc in Milan Kučan – pripadniki nedotakljive kaste prvorazrednih, varnih pred kazenskim pregonom. (Foto: STA)

Na Teharjah je “dobil v roke precej debelo mapo z listinami, kjer so bili vpisani vsi, ki so bili v tem taborišču”.Seznam je vseboval ime in priimek ubežnika, mesto in dan rojstva, navedena je bila domobranska enota, v kateri je služil in koliko časa, v katerih spopadih s partizani je sodeloval, zakaj se je pridružil tej izdajalski vojni formaciji itd. Več kot tri ure smo z dvema tovarišema pretresali in izločali najprej tiste, ki sem jih poznal, in potem razpravljali o njihovih krivicah in obnašanju njihovih družin. Šlo je za posameznike iz grosupeljskega in stiškega okrožja in za tiste ujetnike, za katere sem lahko argumentirano jamčil, da niso bili izdajalci in da so bili prisiljeni v kolaboracijo ali so bili mladoletni. Na koncu pretresanja smo se strinjali, da je štirinajst ujetnikov zaprtih po krivici in da niso zakrivili zločinov, nekateri pa so bili tudi mladoletni. Izpustili so vseh štirinajst.” 

Zločini nikoli ne zastarajo, ne glede na starost zločinca
V letu 2005 so svetovni mediji poročali o takrat 94-letnemu Aribertu Heimu, ki je bil poleg dr. Mengeleja eden najbolj krutih nacističnih zločincev, čeprav so vsi trdili, da je umrl že leta 1993. Starost osebe nikoli ni vprašljiva, le spomnite se znamenitega filma Vzoren učenec (Abt pupil, 1998) režiserja Bryana Singerja, v katerem je najstnik razkrinkal ostarelega soseda, ki je bil v resnici nacistični vojni zločinec, in ga postavil pred sodišče. Letos bomo v Sloveniji priča prvi partizanski epopeji Preboj, v kateri bomo videli v slogu hollywoodskih vojnih spektaklov “epski prikaz boja na Menini planini“.

Epopeja, ki bolj spominja na komunistično propagando Bitke na Neretvi, Sutjeske ali pa Desanta na Drvar, bo še enkrat učila mlajše generacije, kako so se naši pogumni dedki in babice bojevali za svobodo slovenskega naroda. Čeprav obstajajo dokazi, da je bila bitka na Menini plani obroben zgodovinski dogodek, smo v levičarskih medijih že nekaj mesec priča agresivni propagandi filma, ki bo mobilizirala tudi najbolj številčno društvo v Sloveniji, Zvezo združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, ki je že zdavnaj izgubila prvotni namen delovanja ter služi kot podaljšek levice ter obračunavanja z drugače mislečimi.

Glede najnovejših razkritij smo vprašanja poslali tudi na slovensko Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani:
1. Ali izvajate kakšne aktivnosti na področju zločinov iz 2. svetovne vojne?
2. Ali boste vložili kazensko ovadbo zoper Franca Severja – Franto glede na njegovo priznanje, ki vam ga prilagamo zgoraj?
3. Kako komentirate, da so z življenjem plačale tudi osebe, ki so bile udeležene zaradi bližnjih sorodnikov?

Samo Samec

 • SIMON ROZIC

  Prosim, da odstranite vsaj z ekranov največje klavce in komunistično bando v celoti!
  Ljudje si zaslužimo vsaj malo miru!

  • zokispoki

   Matilda, pomagaj !

   • Amerikanc

    Kar dolgo jih muči. Ne spusti jih hitro. Pokora je dolga. Tudi Mitja je dolgo čakal v vrsti.

    • zokispoki

     A si predstravljas, kaksna golazen zivi, in se klati med nami !? Tega odurnega klavca, bi morali ze zdavnaj sprocesirati, tudi zaradi mentalno higienskih razlogov !

   • SIMON ROZIC

    …zgleda, da se ga tudi Matilda boji, ali pa ji je
    tako antipatičen, da vedno pogleda stran!

  • Steiermark

   Ne samo z ekranov…..

  • Andrej

   Jaz pa mislim, da je potrebno o njih govoriti. Zaslužijo si biti zgled, kako se nikdar več ne bi smelo delati.

   • SIMON ROZIC

    Tako razumemo mi, ostali pa uživajo v “reklami”…

   • samotoje

    Govoriti in obsoditi- da, gledati pa- ogabno. Tu se tudi pojavi vprašanje. Ali zobarji mumijam nalašč naredijo zombijevske proteze ali se jim vsakič sfižijo?

 • Amerikanc

  Samo še meninski Western pogleda, da vidi če je dobro zrežiral, potem gre lahko takoj med Angelčke – rdeče, seveda.

  • JANEZ GUS

   Belcebub im že vse pripravljeno za terapijo.

 • est

  Še en “špageti westren” na gošarsko tematiko.

 • tomven

  Problem pri teh ogabnih komi spakah je, da jih še Satan noče, zato živijo tako dolgo… Pri škratu je podobno.

  • Tunek Bahtirov

   res bo moral komunist jj končno crkniti…

 • rubec

  Je pa tale franta malo premlad, da bi bil v partizanih. Saj ima zobe še vse svoje.

  • pajot

   Kva pa govoriš? Sej je povedu,da je stolku celo SS divizijo. Mu bomo pa ja verjel.

 • althar

  A to se vi hecate? Imeli so oni po letu ’91 priložnost sprocesirati na desetine komunističnih teroristov, ki si pravijo partizani, vključno z njihovimi kolovodji, pa so raje preganjali kurje tatove in pustili, da jim je pakaža pomrla na svobodi. Vrana vrani ne izkljuje oči.

  • samotoje

   Kdo so to oni? Sodniki, tožilci ?

   • althar

    + Policija

 • VERZIFIKATOR

  Sodstvo, to je vendar staromodno,
  tam ne išče zlepa se pravice,
  če otresti hočeš se krivice,
  pot uberi boljšo – zunajsodno.

 • VERZIFIKATOR

  Zmago Zveznik Bruc

  OD PREBOJA DO PREBOJA

  Firma ZZB scenarij piše,
  njena filiala je v režiji,
  malo še pa na televiziji
  se naslovna špica nam izriše.

  Nova Od preboja do preboja
  firme ZZB nadaljevanka
  se prikaže in v njej brez prestanka
  borba se odvija – stvar obstoja.

  Stvar obstoja, zgodba da obstane,
  saj brez nje slabo se firmi piše,
  tu je še rešitev tržne niše,
  da rdeč junak iz groba vstane.

  Le zakaj rdeč? Pa saj je jasno,
  kri zalila fanta bo v preboju,
  v grobu znašel sam se bo, v razkroju,
  tulil, na pomoč bo klical glasno.

  Ko telo krvavo se razkraja
  in ko še umetno več ne vstane,
  snemanje le filma preostane,
  zgolj tako da laž iz groba vstaja.

  Film Od preboja do preboja,
  po kakovosti bo rokodelski
  v koprodukciji venezuelski
  priča firme ZZB razkroja.

  To ne bo nikakršna srhljivka,
  tudi ne komedija domača,
  zmes tragedije in horuk-trača,
  nova zvrst: priložnostna smrdljivka.

 • Andrej

  Organi pregona vendar ne bodo svojih lovili.

 • murgl

  pa ti nimajo sreče. Kar z rokami naredijo z ritjo poderejo. Trenutno samo še z velikimi vložki ohranjajo stanje, ni pa pravega naboja in motivacije. Ko bo zmanjkalo denarja, ker ga bodo pokradli njihovi, bo tudi teh velikih zgod konec.

 • pajot

  Baba Vanga je napovedala,da bo v letu 2019 v Sloveniji umrl pomemben človek. rajtam,da je to Franta.

  • JANEZ GUS

   Tale zločinec pa res ni pomemben.

 • JANEZ GUS

  Aretacija zločinca pride v poštev v pravni državi,v komunistični guberlji pa vran vrani ne skljuje oči.Callo več,na naš stroške bodo posneli še eno partizansko pravljico.Sramota za Valiča.

 • JANEZ GUS

  Če bi bil JJ bi kanalizacija RTVS že imela izdelan scenarij in ostala komunistična govna.

 • bubamara

  Največje spomenike so komunisti postavljali “herojem”, ki so pobili neposredno ali posredno največ Slovencev. Okupator je bil nepomemben za “heroje”. Upam, da bodo tudi butalci kdaj to spregledali.

 • JANEZ GUS

  Res lepa slika.EUkomisarka med dvema zločincema.To sliko povečat in poslat v EU parlament z obrazložitvijo,da vidijo s prve roke,kaj je Slovenistan.

  • Mojca pokraculja

   Kera je pe una na skrajni levi, mija jankovičeva ?

   • samotoje

    Iz ugledne ljubljanske familije.

  • Mojca pokraculja

   Ma kaj pa oni vejo kaj je to Slovenistan ? Slišijo samo na komunizem, a še niso dojeli, da zivijo v EU v kateri je še vedno prisoten komunizem v obliki državne ureditve.

 • rubec

  Zdaj je priložnost, da za film angažiramo odpuščene adrijine pilote, da se bodo lahko prebili čez mesec. Tudi oni imajo položnice. Torek, kot jaz vem, je partizanski odpor na meninnen planninen strla šele Luftwaffe eskadrilja dvanajstih meseršmitov.

  • kalavnik

   Rubec, jaz sem nekje prebral, da so zaradi Frante Nemci bili prisiljeni potegniti celo floto mesersmitov iz Anglije in ne samo njih12.

   • rubec

    Knjigo poznam maestro. Prebral sem jo tudi sam, dvakrat. In če pomisliš, da bi floto raje uporabili za odmetavanje zimskih gat obkoljenim pred stalingradom, potem ni čudno, da so nemci poleg Okinave izgubili tudi to rusko luko.

 • RATATA

  Pred sojenjem se Frantata splača izkoristiti in ga angažirati pri organizaciji in vodenju novoustanovljenega avioprevoznika na Brniku, saj je za to več kot kompetenten, ko je bil 12 let direktor Aerodroma Lublana.-Pulj.
  Sodelavci naj mu bodo kocjančič, tajnikar in letečakobila bratišca.

  • JANEZ GUS

   Ispit za letenje je naredil že na Menini,da je46 že pilotiral.

   • RATATA

    v bistvu so bili taki kot je franta vsi avioni.

 • IZBIRA

  Na žalost zločinca Franto ne bo procesuiral sodni sistem, v katerem so glavni sodniki kršitelji človekovih pravic in sledilci naravnega in revolucionarnega “prava”. Poleg tega so ničvredni igralci in režiserji AGRTF v nič vrgli nakaj miljonov za poveličevanje istega zločinca z neko znanstvenofantastično pravljico. Slaba igra, slaba režija izmišljena zgodba = zanič film = še en v nizu fiaskov “talentov” AGRFT.

  • Mojca pokraculja

   Mi je prišlo na misel kako lahko nekdo sploh sprejme vlogo igralca in upodobi še živečega zločinca?!

   • JANEZ GUS

    Valiči spadajo k njim.

   • IZBIRA

    “igralec” iz AGRFT, ki je ljubljančan, iz partizanske igralske družine brez talenta in civilizirane morale in etike, ki se je naposlušal samohvalnih samospevov v družini, ki so ga porinile v poklic za katerega ima talent kot zajec na bobnu.

   • dob

    Preprosto. Je še cajt da prekosi svojega idola.

   • samotoje

    Dobro plačajo.

  • Tunek Bahtirov

   kdo pa bo prasico jj procesiral…

 • Mojca pokraculja

  “Priložnost da procesirajo še zadnjega živečega”!!!
  Bere se kot procesirali smo vse, ki so bili še živi v času samostojne Slovenije, ta je zadnji. V resnici nismo nikogar.
  Niti eden, en sam samcat zločinec povojnih pobojev, genocida, ni bil procesiran! Niti eden!
  Tudi ta poslednji je nic manj kot “heroj”, ker je izvajal revolucijo od leta 45 do danes. Mi živimo ves čas v revoluciji, v kateri so vrednote predrugacene. Zato re-volucija. Vrednota je ubijanje!
  Niti eden, zapomnimo si to!

 • dušan vreček

  res škoda, da ne bom mogel brat zgodovine slovenskega naroda čez recimo 150 – 200 let.

  • JANEZ GUS

   Pri sv.Petru bomo imeli direkten prenos.

 • Common Sense

  Franta je v mladostni zanesenosti verjel, da to kar počne je absolutno prav. Tako kot ISIS-ovci, ki so sekali glave in roke.

 • Artur

  Kako naj bo ta “bratomorec” procesiran, če pa njihova “legalna” revolucija proti narodu še vedno traja komunistična deca pa njemu in njegovim zločinskim tavarišem brez sramu še gošarske “preboje” poveličujejo in še snemajo povrhu. Ja res smo smRDEČA gnojna bula v srcu Evrope in ni še videti konca temu smradu.

 • Franc Šink

  Madona, čim odprem to spletno stran,se mi prikažejo vedno in isti ksihti.

 • Sandokan

  Slovenski partizani so se edini domoljubi, ki so borili za slovensko zemljo in niso kolaborirali z okupatorjem.

  • Andrej, Miha ali Jure

   Sandokan

   • tohuvabohu

    Emil Marija Pintar.

  • Slovenec

   Da niso paktirali? Sodelovanje nacistov in komunistov je bilo
   že pred napadom Nemčije na
   SZ. Pri napadu partijcev na
   Turjak in Grčarice so partijci
   angažirali italijansko artilerijo.
   Torej? Pouči se o zgodovini.

   • samotoje

    Ne more se poučiti. Ne gre in ne gre. Saj gleda, ampak mu ni nič jasno.

  • soc

   Bebce na vrvico.

 • milanček

  obtožnica je jasna, torej, smrtna kazen z ustrelitvijo! kraj izvedbe, pred spomenikom komunistični drhali-morilcem!

 • radames

  Če ne bi Američani posegli v vojno v Evropi, bi zmagali Rusi ali pa Nemci.
  Ali pa bi oboji sklenili mir in si razdelili Evropo.

 • črnaovca

  a ta beli so že vsi preč? naj kdo vloži obtožnico

  • xtc

   Tožilstvo.

 • xtc

  Rdečega SS ovca pred sodišče kot so njegove socialistične kamerater v Nurngergu in na štrik kot so njih zaradi zločina proti človeštvu in vojnih zločinov.

 • xtc

  Pol pismeni rdeči primati,brez vsakrčne izobrazbe,kaj šele pravosodnega izpita iz SHS so bili sodniki,ki so sodili po zakonih SHS,ki je niso priznavali.
  Pa koga ta zločinska rdeča drhal zajebava?
  Večina teh “sodnikov” še osnovne šole ni imela v SHS,komaj pisat in brat so znali,kaj šele ,da bi kaj vedeli o pravu ali mednarodnem pravu.
  Že to ,da se Franta predstavlja kot nek “sodnik” je kaznivo,ker sploh ni imel nobene pravne izobrazbe-gre za lažno predstavljanje,kaj šele to kar je počel.

 • soc

  Če bi to govno pobilo ducat Židov namesto stotnij svojih rojakov, bratov, bi se že dolga leta grel v celici v Izraelu brez upa, da bo še kdaj kje zunaj. Očitno jih ni.

 • Slovenec

  Joj, kaj vse tlači slovensko zemljo.

 • Tunek Bahtirov

  cerkevena prasica janša nemoteno serje po tv..

 • Denis Lednik

  Tako kot je že jelinčič plameniti povedal najbol zaščiteni v tej državi so sodniki,tožilci in cigani
  Ista pesem pa je z povojnimi zločinci sodijo tako dolgo dokler ga nepobere…

 • učko

  Eh desnuharji, nič ni z vami !

 • Kapodistrias

  Slovenski organi da ga bodo sprocesirali? Mislim, da bo to storila mati narava.