Socialne delavke na robu z močmi! Se po obubožani vojski in shiranem zdravstvu obeta zlom socialnega sistema?

Foto: STA

Pred dnevi smo v uredništvo Nova24TV prejeli obupano pismo socialnih delavk enega izmed centrov za socialno delo pri nas. Pišejo o nevzdržnih razmerah po uvedbi reorganizacije CSD in več kot očitno je, da smo priča razpadanju vitalnih sistemov države: po obubožani vojski in shiranem zdravstvu se obeta tudi razpad socialnega sistema! Da reorganizacija, kakršno si je zamislila Anja Kopač Mrak, prinaša več težav kot pa koristi, smo v preteklih letih opozarjali vsi, ki se na področje socialnega varstva spoznamo. Žal pa si je Anja Kopač Mrak, ki je bila v času svojega mandata vpletena v več katastrofalnih odločitev svojega ministrstva (zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, vrednotnice, spodbujanje ovajanja sosedov in dramatična ugrabitev koroških dečkov), obupano prizadevala, da bi se kot ministrica izkazala vsaj z enim uspešno izvedenim projektom. In kaj je sledilo? Zopet popolna polomija!

O tem priča tudi na nas naslovljeni nedavni javni poziv socialnih delavk, ki so se v svoji nemoči ob tem, da jih lastno ministrstvo sploh ne posluša, obrnile kar na javnost. V podobno komunikacijo so bili pred dnevi prisiljeni tudi družinski zdravniki, kar dokazuje popolno ignoranco Šarčeve vlade do problemov najpomembnejših sistemov, ki omogočajo normalno delovanje države. Marjan Šarec se očitno ne zaveda, da sedi na tempirani bombi in da se mu hiška iz kart lahko kaj hitro podre. In če rečemo: čim prej – tem bolje, nismo niti najmanj privoščljivi, le realni.

Nepravilnosti gredo vse do družinskega zakonika
Poleg vsiljene reorganizacije CSD, ki so jo podprli le povzpetneži, ki so blizu stranki Socialni demokrati, je eden od kamnov spotike v pismu socialnih delavk tudi zloglasni družinski zakonik, ki ga je CerarŽidanErjavčeva koalicija, kljub ostremu nasprotovanju SDS, NSi in Gibanja za otroke in družine, dobesedno vsilila ljudem. Socialne delavke sedaj ugotavljajo, da jim tudi družinski zakonik prinaša kup problemov, saj jim jemlje strokovne kompetence, zaradi zmede in neorganiziranosti pa ga sploh ni mogoče izvajati na način, kot si je to površno zamislila Anja Kopač Mrak.

Reorganizacija CSD je bila po katastrofalni socialni politiki Socialnih demokratov pod vodstvom Ivana Svetlika in njegove takratne državne sekretarke Anje Kopač Mrak vsekakor potrebna, a morala bi biti vsebinska. Svetlik in Mrakova sta znana kot inženirja zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki je socialnim delavcem naložil neznansko količino administrativnega dela, več kot 40 tisoč ljudi pa pahnil pod prag revščine, zato se bosta omenjena vpisala v zgodovino kot neusmiljena pospeševalca revščine malega slovenskega človeka.

Toda iz njunih napačnih odločitev, poročajo socialne delavke v dopisu za Nova24TV, izhaja več obstoječih šibkosti centrov za socialno delo: vsi CSD delajo vse; zaradi ukinjanja sredstev za izobraževanja se pojavlja pomanjkanje specializacije; kolizija interesov in dvojna vloga strokovnih delavk; kadrovska podhranjenost; pomanjkanje časa za terensko delo; neprimerna kadrovska struktura, zaradi katere zaposlujejo samo administrativne delavce; preobremenjenost zaradi informativnega izračuna, ki spada na Furs, ne pa na CSD; neenotna praksa itd.

Poročali smo: podpora Anji Kopač Mrak, a le pod pogojem ohranitve privilegijev in koristi
Reorganizacijo CSD je po internih raziskavah ministrstva za socialo podprlo le približno 40 odstotkov zaposlenih na CSD. Večinoma je šlo za mlajše, manj izkušene, ki so v reorganizaciji videli priložnost za kariero. Med temi, ki so zgrešeno reorganizacijo podprli, so bili tudi ministrici zvesti direktorji, ki so ohranili svoj položaj ali še napredovali.

V prvem predlogu zakona o socialnem varstvu na temo reforme CSD je ministrica želela Skupnost CSD in Inštitut RS za socialno varstvo ukiniti, Socialni zbornici Slovenije pa vzeti posamezna pooblastila in del kadra združiti v 16 regijskih centrov in v še en t. i. “nacionalni center”. Po odkritem nasprotovanju omenjenih institucij so prvotno zamisel na ministrstvu umaknili in naenkrat so vsi “strokovnjaki” utihnili, ker so ohranili kader, naloge, delo in seveda pogodbe o rednem delu. Ministrstvo Anje Kopač Mrak je na podlagi te kravje kupčije trdilo, da ima za reorganizacijo CSD podporo stroke, v resnici pa je šlo za vse kaj drugega.

Reformo Anje Kopač Mrak so tako v resnici podprli le  tisti, ki so zase nekaj pričakovali. Obljubljena so bila nova delovna mesta, možnost dela v regijskem centru, napredovanja, ohranitev starih položajev itd.

Reforma CSD bi morala iti v smer zmanjšanja birokracije, Kopač Mrakova pa je socialo dodatno zbirokratizirala in ji vsilila informativni izračun, ki spada na Furs!
Starejši strokovni delavci v reforme Anje Kopač Mrak nikoli nismo verjeli. Leta in leta poslušanja  praznih obljub in desetine nepotrebnih reform in ukrepov, ki so ponavadi polnili žepe njenih političnih prijateljev, nam je odprlo oči. Informativni izračun in odločbe, za katere je ministrica zmotno zatrjevala, da bodo poenostavile delo strokovnih delavcev, so dosegle ravno nasprotni učinek, še bolj so “zabasale” delo socialnih delavk. In to kljub našemu opozarjanju, da nikakor ne spadajo pod okrilje centrov za socialno delo, ampak spadajo pod Finančno upravo RS (Furs) ali kvečjemu na upravne enote.

Socialne delavke, ki so ves čas reorganizacije opozarjale na pomanjkljivosti v predlogu Anje Kopač Mrak, sedaj nemočno spremljajo rezultate. Njihovi strahovi žal dobivajo vse bolj resnično podobo, zato namesto gluhih ušes ministrstva, od koder se je Anja Kopač Mrak skrila v Šarčev kabinet, sedaj nagovarjajo javnost.

Se bo tudi s socialnimi delavkami zgodilo tako kot z družinskimi zdravniki in bodo množično bežale v tujino in zapuščale centre, ljudje pa bodo ostajali brez prepotrebne pomoči in oskrbe?

Franci Donko