fbpx

Ukrepi sproščanja morajo biti postopni, stopenjski

Foto: STA

Do ponedeljka do 24. ure smo v Sloveniji zabeležili še 8 novih okužb s SARS-CoV-2, skupno število primerov okužb je tako naraslo na 1.220. V ponedeljek je umrla še ena okužena oseba, skupno število smrtnih žrtev je tako naraslo na 56. Na današnji tiskovni konferenci sta sodelovala vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beovič in vladni govorec Jelko Kacin. Časovnica uveljavitve drugega paketa #PKP2 ostaja enaka, je napovedal Kacin, Beovičeva pa je dejala, da se prvi manjši paket sproščanja morda obeta že naslednji ponedeljek.

Vlada Republike Slovenije je sporočila, da je bilo do ponedeljka, 13. aprila do 24. ure v Sloveniji potrjenih 8 novih okužb z novim koronavirusom SARS-CoV-2, skupno število primerov okužb je tako naraslo na 1.220.

V ponedeljek je bilo po navedbah vlade v Sloveniji izvedenih 541 novih testov, število vseh izvedenih testov do zdaj tako znaša 35.946.

Smrtnih žrtev skupno 56
V ponedeljek je COVID-19 terjala eno novo smrtno žrtev, skupno število umrlih v Sloveniji tako zdaj znaša na 56.

Na enotah intenzivne terapije 35 pacientov, zaščitna oprema prihajala tudi v ponedeljek zvečer
Skupno so po zadnjih podatkih v Sloveniji hospitalizirane 103 osebe, od tega 35 na enotah intenzivne terapije. Tudi v ponedeljek zvečer so na Letališču Jožeta Pučnika pristajala velika letala z zaščitno opremo.

Časovnica uveljavitve drugega paketa #PKP2 ostaja enaka
Od 11. ure dalje na tiskovni konferenci na daljavo o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom, na kateri sodelujeta vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beovič in vladni govorec Jelko Kacin. “Vlada in svetovalna skupina, ki pripravlja smernice za oblikovanje novega paketa ukrepov za blaženje posledic epidemije, sta pomembno delo opravili tudi čez praznike, zato predvidena časovnica uveljavitve drugega paketa #PKP2 ostaja enaka, torej do konca tega meseca,” je uvodoma dejal Kacin.

Prvi manjši paket sproščanja se morda obeta že naslednji ponedeljek
Beovičeva je uvodoma opozorila, da v Sloveniji epidemija poteka zadnje dni potiho: “Najbrž zaradi praznikov, zaradi katerih ljudje, če res ni nujno, ne hodimo k zdravniku. Na srečo so bili podatki ugodni že nekaj dni pred prazniki, nestrpno pa pričakujemo nove podatke naslednjih dni.” Kot je pojasnila, mora biti pred začetkom sproščanja ukrepov ugašanje epidemije prepričljivo in mora trajati vsaj nekaj dni. V državi moramo imeti po njenih besedah na razpolago veliko število testiranj, s katerimi bomo ugotovili čim več primerov, ki bi se lahko razširijo v nova žarišča.

Bojana Beovič (Foto: STA)

“Pred začetkom sproščanja ukrepov je nujna učinkovita epidemiološka služba, ki bo zaznala vsak nov izbruh, ga analizirala in zamejila. Usposobljenih strokovnjakov za to delo je malo, zato si veliko obetamo od podpore, ki jo lahko nudi sodobna tehnologija,” je dejala. Z uvedbo telefonskih aplikacij, ki na prostovoljni bazi in na anonimen način javljajo ljudem, da so bili v stiku z okuženo osebo, epidemiološki službi ni treba iskati stikov s poizvedovanjem in zaznajo se tudi stiki, na katere nismo pozorni.

Izkušnje držav, ki so že prešle skozi najhujši del epidemije po besedah Beovičeve kažejo, da morajo biti ukrepi sproščanja postopni, stopenjski, le tako je možno oceniti, kakšen učinek so imeli na potek epidemije in ugotoviti, ali je bil morda posamezen korak preuranjen. Kot opozarja, moramo pred začetkom sproščanja ukrepov ugotoviti, kako bomo na ustrezen, ne omejujoč način zaščitili najbolj ranljive skupne, mednje spadajo starostniki, ob tem pa je treba opozoriti, da je v Sloveniji skoraj petina ljudi starejših od 65 let. “Smiselno je odpirati dejavnosti, ki lahko potekajo varno, z upoštevanjem fizične razdalje med ljudmi in z upoštevanjem higienskih pravil. Postopno je smiselno odpirati dejavnosti, ki so pomembne za življenje in ki bodo v čim večji meri omilile gospodarsko škodo,” je pojasnila. V Sloveniji nismo ustavili tovarn. Delo v tistih, ki so ohranile proizvodnjo, po njenih besedah poteka sorazmerno varno: “Ob delu se redno nadzoruje zdravstveno stanje zaposlenih. Za storitvene dejavnosti in trgovino, so pripravljena / v pripravi natančna navodila, kako delati.”

Če bodo podatki ostali ugodni, se po napovedi Beovičeve prvi manjši paket sproščanja morda obeta že naslednji ponedeljek. Ob odpiranju pa se moramo zavedati, da bo virus med nami ostal in da nas bo spremenjen način življenja spremljal do dostopnega učinkovitega cepiva ali zdravila. “Nadzor nad okuženimi lahko izvaja epidemiološka služba, a to je kadrovsko zahtevno. V Evropi se je pojavila ideja aplikacije, katere namen ni slediti osebi v izolaciji, ampak postreči z informacijo ali smo bili v stiku z okuženim,” je še pojasnila za konec.

Slika je simbolična (foto: STA)

Sprostitev v smeri večjih športnih ali drugih javnih prireditev oziroma množičnega druženja v kratkem času še ni za pričakovati
“Vsi skupaj smo lahko skupaj ponosni, da nam je uspelo preprečiti veliko hujše scenarije in da smo z lastnim znanjem, odgovornostjo in odločitvami prevzeli vajeti epidemije v svoje roke. Nekatere države se na nas že sedaj obračajo za dobre prakse, pomembna odgovornost pa nas bo čakala tudi v kratkem, saj že s 1. julijem predsedovanje Svetu Evropske unije prevzema trio, v katerem je Slovenija skupaj z Nemčijo in Portugalsko,” je v nadaljevanju povedal Kacin in dodal: “Veseli nas, da je v zadnjih dneh prišlo do nekaterih pomembnih odločitev na ravni Evropske unije, v prvi vrsti seveda finančni paket za odpravljanje posledic pandemije. Še posebej pa nas veseli, da skuša Evropska unija, podobno kot mi, stopiti korak pred virus.”

Koordinacije na evropski ravni si po njegovih besedah želijo več, nekaj so k njej na lastno pobudo že prispevali tudi sami prek vzpostavitve praks humanitarnih in transportnih koridorjev: “In zanjo si bomo prizadevali tudi v luči našega prihajajočega predsedovanja.” Slovenska proizvodnja po njegovih besedah v veliki meri teče naprej – bolje, kot se morda zavedamo. “Žarišč virusa v proizvodnih obratih ni, to nas opogumlja,” je pojasnil. Pripravljajo tudi ukrepe za zagon drugih panog gospodarstva, pa tudi oblik skupinskega ali javnega prevoza ter preskrba z zaščitno opremo. Razmislek poteka v smeri prodaje gradbenega materiala, medtem ko že obstoječi odlok, s katerim je bila ponovno omogočena prodaja sadik, omogoča sezonska in vrtnarska dela.

Prizadevajo si za čim večjo varnost potrošnikov in zaposlenih v trgovinah, ob tem pa moramo upoštevati tudi nekatere specifike, saj npr. v primeru širšega odprtja trgovin lahko pričakujemo tudi določene pritiske na meje, če tovrstne trgovine v Italiji še ne bi bile odprte. “Načrtujemo tudi postopno zmanjševanje omejitve gibanja. Tako bi v kratkem lahko pričakovali sprostitev gibanja na eno občino za tiste, ki imajo npr. v drugi občini svoj vikend,” je dejal in poudaril, da se ob tem pričakuje dosledno spoštovanje usmeritev, da ne bomo obremenjevali lokalnega prebivalstva.

Načrtuje se tudi pričetek opravljanja športnih dejavnosti za tiste športe na prostem, ki omogočajo varno razdaljo med zaposlenimi in vsemi sodelujočimi (tenis, golf, kolesarjenje,…). “Sprostitev v smeri večjih športnih ali drugih javnih prireditev oziroma množičnega druženja v kratkem času še ni za pričakovati,” je pojasnil Kacin glede tega. Za odprtje meja za ne nujna potovanja se bomo po njegovih besedah odločili takrat, ko bo to primerno in varno.

Na osnovi današnjih in jutrišnjih vzorcev testiranj in števila okužb bo svetovalna skupina Ministrstva za zdravje sprejela priporočila glede morebitnega sproščanja ukrepov omejevanja širjenja epidemije. Za konec je še povedal: “Od nedelje je ob vstopu v Slovenijo obvezna 7-dnevna karantena, zadnji dan je obvezno testiranje na COVID-19. Izjeme veljajo za dnevne in tedenske migrante, za opravljanje kmetijskih del, za tranzitni promet…”

Rok Krajnc