fbpx

Mariborski župan Fištravec razpustil mestno koalicijo. Bo sploh še lahko speljal kak projekt?

Andrej Fištravec (Foto: STA)

Po vedno glasnejših kritikah iz koalicijskih vrst na račun dela županove ekipe je mariborski župan Andrej Fištravec danes sprejel odločitev, da razpusti koalicijo. Kot je dejal, želi s tem “narediti prostor za odgovorne odločitve in zastavljene projekte ter s tem zagotoviti prihodnost mesta.”

V prvi vrsti želi Fištravec z razpustitvijo koalicije, ki jo je sklenil na začetku lanskega leta, razbremeniti mestni svet deljenja mestnih svetnikov na koalicijo in opozicijo. “V mestnem svetu ne bo več koalicije in opozicije, ‘naših’ in ‘njihovih’, temveč bodo mestni svetniki in župan,” je povedal v današnji izjavi za javnost.

Ob podpisu koalicijske pogodbe, ki je med drugim vsebovala zloglasno obljubo o zagotovitvi 5000 novih delovnih mest, je imela koalicija v sestavi Liste župana Andreja Fištravca, Gasilcev Maribora, DeSUS, Stranke mladih – Zeleni Evrope in NSi 23 glasov v 45-članskem mestnem svetu. Čez nekaj časa so se začeli izstopi iz županove svetniške skupine, zato je koalicijska moč pri sprejemanju odločitev v mestnem svetu pešala.

V zadnjem času so postajale vedno glasnejše kritike tudi iz drugih koalicijskih partneric. Po poročanju časnika Večer je prejšnji teden o izstopu iz koalicije začel razmišljati tudi DeSUS. “Mesto Maribor pri sprejemanju odločitev, ki so pred mestnimi svetniki, ne potrebuje delitev, temveč odgovorno in strokovno ravnanje vseh, brez politikantstva in populizma,” je danes pojasnil župan. “V prihodnje bodo opravljeni razgovori z vsemi deležniki, da se začrta pot naprej. Delovanje Mestne občine Maribor poteka nemoteno naprej,” je dodal.

M. P., STA