Marko Brecelj: Še eden v vrsti slovenskih performans “umetnikov”, ki parazitirajo na državnem denarju in jih promovira RTV

Oglas za oddajo o Marku Breclju na RTV2 (vir: twitter)

Na socialnih omrežjih je zaokrožil napovednik 2. programa javne TV Slovenija, s katerim promovirajo še enega svobodnega “umetnika”, Marka Breclja, ki se je pred leti javno ponašal s svojimi dejanji tako imenovanega “mehkega terorizma”. Medtem ko je dandanes polno okupiran z uničevanjem denarja, ki ga prejema na račun davkoplačevalcev.

“Še eden od bodočih Prešernovih nagrajencev?” se je spraševala neka uporabnica družbenega omrežja. “Kvazi kulturnik, kvazi kulturnik, ki ni še nikoli nič delal, malo pojčkal …” je dodala druga. Odzivi na splošno niso bili vzpodbudni, ne nad početjem RTV Slovenija ne nad dejstvom, koga ta reklamira.

V Sloveniji nas lahko tako samo preseneča, kako da Brecelj za vse svoje “mehko teroriziranje”, napade na Cerkev in uničevanje denarja še ni prejel Prešernove nagrade, kot sta bili za svoje “dosežke” na področju umetnosti javno prepoznani pasja dojilja Maja Smrekar in uničevalka slovenske zastave Simona Semenič. Kazenskih ovadb, ki bi si jih vsaj dve od treh naštetih oseb zagotovo zaslužile, ni od nikjer.

Država ne sme spodbujati uničevanja denarja
Namreč, v direktivi EU iz leta 2010 je v zvezi z uničevanjem denarja jasno zapisano, da “države članice ne smejo spodbujati uničevanja evrskih bankovcev in kovancev za umetniške namene” – jasno je, da državna televizija z reklamiranjem “svobodnega umetnika” Breclja, ki pozira z uničenimi evrskimi bankovci, počne ravno to.

Kaj torej pričakovati od javne televizije, ki se požvižga na evropsko zakonodajo, vse dokler lahko promovira svoje levičarske ljubljence? “Ni kaj. Stalno se je šlepal na kvazi kulturi!” je komentiral še eden od uporabnikov Twitterja, medtem ko je nekdo drug lepo zaobjel stanje slovenske kulturniške scene z besedami: “Pri nas pa je že lahko vsak debil kulturnik.”

A. B.