fbpx

Martinov vikend naj ne bo izgovor za druženje: Število okužb naraslo preko 1700, prav tako tudi število smrti- 41!

Ljubljana, Infekcijska klinika. Oskrba bolnikov na Infekcijski kliniki v casu epidemije covid-19. (Foto: UKC Ljubljana)

Vlada Republike Slovenije je sporočila, da so v petek ob 6675 opravljenih testih potrdili kar 1731 okužb z novim koronavirusom. Povečalo se je tudi število tistih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, teh je namreč že kar 1224. Umrlo je 41 bolnikov s covidom-19, kar so tri smrti več kot v četrtek.

Na enotah intenzivne nege se je zdravilo 206 bolnikov s covidom-19, kar je šest več, kot dan prej. 95 je bilo takih, ki so bili odpuščeni iz bolnišnice. Do sedaj smo v Sloveniji zabeležili že 54.109 okužb z novim koronavirusom, skupaj je umrlo 765 covidnih bolnikov.

Tudi v petek so največje število okužb zabeležili v občini Rogašovci,  kjer je ta znašal 3,485 odstotka. Občina z najmanjšim deležem aktivnih okužb je bila Kočevska. Največ novih primerov, 175, so v petek našteli v Ljubljani, s 96 potrjenimi okužbami ji je sledil Maribor, poroča STA.

Glede na to, da je pred nami Martinov vikend naj to ne bo izgovor za druženje, naj ne bo izgovor za to, da za kratek čas pozabimo na trenutne razmere in pozabimo na spoštovanje samozaščitnih ter vseh ostalih ukrepov, je opozoril vladni govorec Jelko Kacin in ob tem dodal, da bo ves trud zadnjih mesecev zaman, če bomo popustili. Kot je nedavno poudaril predsednik slovenske vlade Janez Janša, bomo razmere prebrodili le z razumom in solidarnostjo. Nekaj tednov izpada šole lahko namreč nadomestimo s podaljšanjem v poletje, enega tedna izpada zdravstva pa po njegovem ni mogoče nikoli popraviti, prav tako ne posledic izpada kritične industrije.

Nina Žoher