fbpx

Med prejemniki tudi Jankovićev MOL: Poglejte seznam vseh organizacij, ki jih v Sloveniji financira George Soros!

Foto: Arhiv Nova24TV. Ljubljanski župan Zoran Janković.

Včeraj so bili v javnosti, zahvaljujoč hekerski skupini DCLeaks, prvič objavljeni podatki o financiranju slovenskih nevladnih organizacij s strani ameriškega finančnega špekulanta Georgea Sorosa, večinoma prek njegove zloglasne fundacije Open Society. Soros je bil v Sloveniji aktiven že kmalu po osamosvojitvi, saj naj bi v obdobju od 1992 do 2000 za sofinanciranje slovenske kulture prispeval blizu 150 tisoč ameriških dolarjev, financiral je študijska potovanja za slovenske akademike, umetnike in novinarje v tujino, močno v interesu mu je bilo, da v Slovenijo pridejo tujci. V devetdesetih letih si je tako zelo prizadeval za prihod čim večjega števila beguncev iz republik nekdanje Jugoslavije. Slovenija je bila namreč pomemben del njegove vizije Evropa brez narodov in meja. Samo leta 1992 je, denimo, ustanovi Open Society doniral 326 tisoč dolarjev za plače učiteljev, ki so poučevali otroke balkanskih beguncev.

George Soros je prek svoje fundacije Open Society in prek svojega istoimenskega inštituta financiral številne slovenske nevladne organizacije, med katerimi so Vsi enaki – vsi enakopravni/Ministrstvo za izobraževanje in šport, Amnesty International Slovenija, Anglunipe – Romski informacijski center, Bilten Al, Bosanski mednarodni svet, Karitas Slovenija, Zagovorništvo človekovih pravic LGBT skupnosti Legebitra, CMEPIUS in Erasmus študijski programi, MOVIT – Zavod za razvoj mobilnosti mladih, Helsinki Monitor, Humanitas, Humanopis in Zavod KROG.

Na seznamu najdemo tudi Inštitut za afriške študije, Društvo Parada ponosa, Mladinski svet Slovenije, Rdeči križ Slovenija, Spletno oko, Loesje Slovenija, Mednarodna organizacija za migracije, Inštitut za romske študije, Zveza Romov Slovenije, Društvo študentski kulturni center, Za in Proti (ZIP), Slovenska filantrofija – pomoč breguncev, Mladi liberalni demokrati (MLD), Zavod Voluntariat – SCI Slovenija, SKUC – Društvo študentski kulturni center, Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije, Kulturno društvo France Prešeren.

Sorosov denar je končal tudi v Mestni občini Ljubljana
Open Society tesno sodeluje tudi z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, saj je Urad za mladino, ki deluje pod okriljem Mestne občine Ljubljana, prav tako prejemnik iz finančnih skladov Sorosove fundacije. Že v preteklih dneh pa smo poročali, da so med prejemniki donacij tudi Mirovni inštitut, Medijska preža, Srbski kulturni center Danilo Kiš, Center za sodobno umetnost Ljubljana, Digital Media Lab (Ljudmila) in multimedijski centri v Mariboru ter Kopru.

Gre za nevladne organizacije, ki so večinoma, tako ali drugače, povezane s slovensko stranko Socialnih demokratov, za katere smo poročali, da s Sorosom tesno sodelujejo tudi v Makedoniji, kjer so pomagali zrušiti desnico in na oblast spraviti svojo sorodno stranko, SDSM, ki jo vodi novi mandatar Zoran Zaev.

Foto: Nova24TV. Seznam vseh slovenskih organizacij, ki jih financira George Soros.

Prav tako zadnji sveženj dokumentov, ki jih je razkril DCLeaks, potrjuje naše prejšnje poročanje, zakaj slovenski režimski mediji – z nekaj redkimi izjemami – nikoli ne poročajo kritično o delu Georgea Sorosa, ki je leta 1992 spletkaril celo proti britanskemu funtu in s finančnimi špekulacijami povzročil njegov padec ter s tem milijone Angležev oškodoval njihovih pokojninskih prihrankov. Lep primer sta komercialni televizijski postaji POP TV in Kanal A, ki sta v lasti družbe Central European Media Enterprises, s sedežem na Bahamih, ki jo je ustanovil Ronald Lauder, politični aktivist.

Ambasador 21
je poročal, da je Ronald Lauder tudi predsednik Svetovnega židovskega kongresa. Central European Media Enterprises pa je postal last ameriške multinacionalke Time Warner, od katere je Soros v prejšnjih dveh letih kupil okoli 4 milijone delnic. Podobne povezave obstajajo tudi v večini drugih velikih komercialnih slovenskih in evropskih medijih.

Za hekersko skupino DC Leaks stoji celo KGB?
In kdo sploh so hekerji iz skupine DC Leaks, ki so se specializirali predvsem za obveščanje javnosti o prikritem političnem delu t. i. filantropa in borca za človekove pravice, Georgea Sorosa? DC Leaks je bil ustanovljen leta 2016. Od začetka svojega delovanja je bila skupina odgovorna za izdajo zaupnih elektronskih sporočil znanih ameriških vladnih uradnikov in vojaških oseb. Ameriške obveščevalne službe sumijo, da so hekerji iz skupine DC Leaks tesno povezani z rusko kibernetsko vohunsko skupino Fancy Bear, v kateri deluje osebje nekdanje tajne politične policije KGB.

T. F.