fbpx

Med ŠOU in Radio Študent vlada toksično razmerje: Predstavniki Antife naj bi študentskim predstavnikom celo grozili!

Prostori radia Študent in odgovorni urednik Radia Študent Matjaž Zorec (Foto: STA)

V javnosti je zaokrožila vse bolj glasna novica, da želi Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU) ukiniti financiranje Radia Študent s 50-letno tradicijo. Na ŠOU so kritični in poudarjajo, da so z Radiem Študent “zadnjih deset let v nekakšnem toksičnem razmerju” in si zato prizadevajo, da se v tem primeru razidejo. Medtem ko se Radio Študent (RŠ) brani pred kritiko svojega radia, pa so na ŠOU kritični, saj jih po njihovem celo blatijo, kljub temu, da so jim lansko leto denimo namenili 120 tisoč evrov sredstev. ŠOU Radio Študent postavlja pred ultimat: “Odidite sami, sicer vas prodamo.” Sodeč po informacijah našega vira, naj bi na Radiu Študent segale tudi lovke levega ekstremizma in zloglasne Antife, medtem pa naj bi predstavniki Antife celo klicali študentske predstavnike in jim posredno ter neposredno grozili, da naj odstopijo od svojih planov, da prekinejo financiranje.

Vodstvo Radia Študent je na spletni novinarski konferenci dejalo, da jim grozi izpad financiranja Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU), če se ta jutri na sprejemanju študentskega finančnega načrta za leto 2021 ne bo odločila drugače. Pri tem pa so predstavnike ŠOU-a še pozvali: “Predstavnike v Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani zato pozivamo, da Radia Študent ne dojemate kot nepotreben strošek v težkih časih, pač pa prepoznate njegov poseben kulturni, izobraževalni in družbeni pomen. Pozivamo vas, da prevzamete odgovornosti, ki pridejo z vlogo ustanovitelja zavoda.”

Na novinarski konferenci so predvajali tudi izjavo novega predsednika ŠOU Klemna Petka, ki je dejal, da sta ŠOU in RŠ imela že pred krizo koronavirusa “zadnjih deset let nekakšno toksično razmerje”. Po njegovih izjavah je ŠOU Radiu Študent velikokrat očitala pristranskost pri poročanju o organizaciji, medtem ko je radio od ŠOU zahteval več sredstev.

Predsednik ŠOU Klemen Petek (Foto: Facebook)

ŠOU je sicer že konec prejšnjega leta iz predloga letnega proračuna v celoti črtal financiranje RŠ ter spremenil pravilnik, ki ga je obvezoval, da za delovanje RŠ nameni najmanj štiri odstotke svojega letnega proračuna. Kot argument za prenehanje financiranje RŠ je Petek navedel, da RŠ o ŠOU “ne poroča objektivno” in organizacijo celo “blati” ter da je nekaj posamičnih honorarnih sodelavcev RŠ na volitvah v ŠOU kandidiralo na opozicijskih listah. “Pripravljen sem vložiti veliko truda v to, da se RŠ in ŠOU razideta,” je še dejal Petek. Nasprotno pa trdi njihova direktorica Ana Kandare, ki pravi, da jim je ŠOU ponudil finančno kompenzacijo za pozitivno poročanje o ŠOU.

V uredništvo smo prejeli informacije, da je Radio Študent utrdba levega ekstremizma, ki se financira iz strani davkoplačevalskega oziroma študentskega denarja:

“Radio Študent predstavlja utrdbo levega ekstremizma v študentskih krogih, kljub temu, da med njihovimi vodilnimi delavci ni več študentov. Notri sedijo utrjeni marksistični propagandisti, ki šokantno, vsako leto od študentskih organizacij prejmejo med 120 tisoč evrov in 230 tisoč evrov našega, davkoplačevalskega denarja, ki jim ga študentska organizacija nameni v strahu pred njihovimi podporniki, zloglasno Antifo.

Letos so se v študentski organizaciji odločili, da zaradi kriznih razmer v času pandemije znižajo sredstva za Radio Študent. Za skrajno leve ekstremiste je seveda nedopustno, da ne bodo mogli več tako preprosto priti do denarja, zato so mobilizirali vse svoje horde Antife in vso svojo medijsko krajino. Mladina, Rtv Slo, Večer in podobni mediji tolčejo svojo propagando, medtem ko antifovci kličejo študentske predstavnike in jim posredno ter neposredno grozijo, naj odstopijo od svojih planov prekinjevanja financiranja. Študentski predstavniki, jasno, so v strahu. Tu gre za napad na avtonomnost študentske organizacije in za udar v stilu Kapitola. Antifa želi prevzeti študentsko organizacijo,” navaja vir.

Radio študent odkrito o “smrti janšizmu” na družabnih omrežjih
Tudi na spletu je možno opaziti močno težnjo k temu, da RŠ ni bil namenjen kritiki družbe, temveč tistih vrednot, ki jih ima levica. “Če je radio namenjen širjenju propagande levih strank, naj ga financirajo oni!” so kritični po družabnih omrežjih, medtem ko Radio študent odkrito grozi s “smrtjo janšizmu” tudi po socialnih omrežjih. “Jaz mislim, da je na tej točki boljše za obe strani, da se poskušamo sporazumno raziti,” je ugotovil Petek.

Po drugi strani so tukaj tudi podporniki in podpisniki peticije, da se RŠ ne ukine, saj menijo, da je koristen. Nekateri menijo, da je Radio študent od ustanovitve “pomemben kamenček v mozaiku slovenskega kulturnega, političnega in znanstvenega napredka”.

So ukinili Radio Študent, ker je bil kritičen do financiranja ŠOU?
Radio študent meni, da ŠOU moti njihovo “kritično” poročanje. Kot še navaja Delo na njihova vprašanja pri RŠ niso odgovarjali, temveč so jim poslali le javno objavo, kjer trdijo, da ŠOU moti “kritično poročanje in demokratična opozicija”.  ŠOU pa pri tem pravi, da “primarni cilj organizacije ostaja ohranitev osnovnih dejavnosti”, a da so “pogovori z vodstvi posameznih zavodov še vedno v teku, zato ne želijo komentirati posledic odločitev, ki še niso bile dokončno sprejete”, je poročalo Delo.

Podobno kot je izpostavil že Petek, tudi na Radiu Študent izpostavljajo, da se njihovi odnosi že krhajo vse od leta 2012 dalje, vso krivdo pa prelagajo na študentsko organizacijo. Pravijo, da so vsi uslužbenci in svetovalci današnje ŠOU “podmladek” tistih, ki so ta mesta zasedali pred njimi, zato tudi “na najbolj radikalen način počnejo to, kar so počeli že njihovi predhodniki”. “Smatramo, da je Petek poslance zavajal, ker jim je predstavil, kot da se na RŠ s spremembami in načrti strinjamo in kot da s tem nimamo problemov. Seveda pa je resnica nasprotna – ne le, da se s tem ne strinjamo, o tem niti nismo bili obveščeni,” pravi odgovorni urednik RŠ Matjaž Zorec.

Lani je ŠOU Radiu Študent namenil 120 tisoč evrov
ŠOU, ustanoviteljica RŠ, je nedavno sprejela prvi osnutek proračuna za leto 2021, v katerem RŠ niso namenili sredstev. Lani je denimo Radio Študent prejel 120 tisoč evrov sredstev. Kot smo že omenili bodo jutri na ŠOU ponovno obravnavali proračun, a Zorec poudarja, da v končnem branju proračuna RŠ ni več omenjen. Pri tem pa še izpostavlja, da je bila prva seja sicer javna, a je “bila javnost o njej slabo obveščena, tudi RŠ ni vedel, da se bo odvila”, je še poročal Večer.

V celotno agonijo med Radiem Študent in ŠOU pa se je vmešal tudi Kemijski inštitut, ki zagovarja obstoj Radia Študent. Kemijski inštitut je na račun kritike o ukinitvi Radia študent požel kar nekaj negativnih kritik, med drugim pa premier Janez Janša meni, da bi v prvi vrsti morali preiskati umor njihovega direktorja Janka Jamnika, kot da se ukvarjajo s financiranjem radia.

Levica zagovarja, da študentje od svojega dela prispevajo za radio
“Ravnanje ŠOUL je zloraba ureditve, v kateri študentska skupnost avtonomno razpolaga z delom sredstev od študentskega dela – zagotovo ne tako, da potaplja najbolj priznane projekte pod svojim okriljem,” so kritični v Levici. Vsekakor je tukaj potrebno pomisliti tudi na afero plač predstavnikov študentske organizacije, ki se je znašla pred leti pod pošteno kritiko. Po drugi strani pa je vseeno potrebno premisliti ali preveriti, če so študenti pripravljeni svoj dohodek nameniti radiu, ki ga mogoče sploh ne želijo poslušati in morajo zanj odtrgati kos težko zaslužene pogače.

Sara Kovač