fbpx

Migranti predstavljajo hibridno orožje v specialni vojni, Slovenci pa smo izgubili suverenost

Foto: Nova24TV

“Migranti predstavljajo hibridno orožje v specialni vojni, v Sloveniji pa smo doživeli zlom državne suverenosti, saj nismo mogli več nadzirati lastnega ozemlja,” je o ozadju migrantske krize povedal poslanec SDS Franc Breznik.

V prostorih Celjskega doma je v ponedeljek, 27. februarja, Mestni odbor SDS Celje organiziral javno tribuno o migrantskem vprašanju. Gostoma, poslancema SDS Vinku Gorenaku in Francu Brezniku se je pridružil tudi predsednik SLS, sicer Celjan, Marko Zidanšek. Osrednje vprašanje javne tribune je bilo, ali naj imajo migranti res več pravic kot slovenski državljani. Spomnimo: nedavno je bilo razkrito, da je mesečni strošek za azilanta v Sloveniji skoraj dva tisoč evrov.

To kar dela Grčija, je absurd
Gorenak je uvodoma spomnil na kontekst (ne)upoštevanja evropske zakonodaje o prehodu državne meje, saj se v zadnjih dveh letih ta zakonodaja ni več spoštovala, pač pa je Evropska unija – domnevno zaradi težav z nataliteto – na staro celino vabila priseljence iz drugih celin. Evropa ima tako več obrazov: eden je tisti tipični zahodnjaški, drugi pa recimo predstavlja Višegrajsko skupino. Za Slovenijo se zdi, da glede na aktualno politiko sodi v prvo skupino. Temeljna vprašanja, ki si jih moramo zastaviti, pa so: ali bo Evropa vodila skupno azilno politiko, ali bomo imeli skupno varovanje meje in ali bomo ustvarili skupno obveščevalno službo. Če na tem področju ne bomo uspeli, se bomo vrnili v preteklost, ko je vsaka od držav ljubosumno čuvala svoje meje. Gorenak, sicer nekdanji notranji minister, je spomnil tudi na absurd, da Grčija, ki je članica EU, spušča v Evropo migrante, medtem je nečlanica EU, tj. Makedonija, branik Evrope. Koliko migrantov bo šlo v Evropo, pa je odvisno tudi od aktualne turške oblasti oz. njenega predsednika Erdogana.

Zidanšek je opozoril, da smo glede skupnega nadzora meje padli na izpitu, prav tako smo na nek način podrejeni v skupnosti, ki smo jo pomagali soustvarjati. Evropa se je znašla na razpotju, saj potrebuje skupno varnostno politiko, vendar pa se evrobirokracija ne zaveda te realnosti. Evropi primanjkuje tudi močna gospodarska pobuda, zdaj se govori celo o Evropi dveh hitrosti.

Po mnenju Franca Breznika pa migranti predstavljajo hibridno orožje v specialni vojni. Kot je opozoril, smo v Sloveniji doživeli zlom državne suverenosti, saj nismo mogli več nadzirati lastnega ozemlja.

Bruselj vabi le muslimane
V nadaljevanju je Gorenak spomnil na sestanek s predsednikom Evropske komisije Jeanom-Claudom Junckerjem, ki je govoril o nekem dokumentu, s katerim naj bi se Evropa zavezala, da bo povabila okoli 50 milijonov novih prebivalcev, s čimer naj bi odpravila posledice slabe natalitete in pomanjkanja delovne sile. Vendar pa se je iz Ukrajine zaradi vojne v zadnjih letih umaknil kar milijon ljudi, kar pa Bruslja ne zanima, saj vabi v Evropo le muslimane. Evropski azilni politiki po sistemu kvot pa se je uprla Poljska.

Predsednik SLS Zidanšek se je med drugim vprašal, ali si še upamo v München ali kakšno drugo mesto. Kot pravi, to, kar se dogaja, ni več normalno, saj se ne čutimo več varne. Za lastno varnost pa moramo poskrbeti sami.

Lažnivi mediji soustvarili migrantsko krizo
Breznik pa je opozoril, da nas islam naskakuje v treh smereh: kulturno, versko in pravno, saj nam uvažajo tudi šeriatsko pravo, ki nasprotuje rimsko-evropsko pravni tradiciji. Spomnil je tudi na vrednostni sistem prišlekov z Bližnjega vzhoda, saj je njihov način življenja in delovanja povsem drugačen kot naš. V primeru sedanje migrantske krize pa ne moremo govoriti o neki humanitarni katastrofi, pač pa o hibridnem načinu vojskovanja. Dejstvo pa je, da Evropa zdaj doživlja četrto industrijsko revolucijo, kjer ima Slovenija veliko priložnost, vendar bo treba za uresničenje priložnosti braniti meje. Po njegovem mnenju je rimsko cesarstvo razpadlo prav zaradi tedanje dekadence.

Glede skupnega reševanja političnih vprašanj je Gorenak spomnil na stališče Slovaške glede tega, ali “posoditi” denar Grčiji ali ne. Slovaška se je temu uprla, Slovenija pa je bila po zaslugi Pahorjeve vlade zelo ravnodušna. Spomnil je tudi na dejstvo, da mediji lažejo, a ne samo v Sloveniji, pač pa tudi drugod po Evropi, saj skušajo prikriti realnost, od katere je zelo daleč tudi Juncker.

Junckerja bi bilo treba odpeljati na Kubo
Na področju reševanja migrantskega vprašanje pa je Zidanšek poudaril nujnost preprečevanja konfliktov v regiji (Bližnji vzhod) ter vzpostavljanje pogojev, da se bodo begunci lahko vrnili domov. Breznik pa je ob tem spomnil na težave denimo v Afriki, kjer imajo težave s pridobivanjem pitne vode ter zasuševanjem območij. S pomočjo evropske tehnologije bi bilo mogoče rešiti marsikatero težavo. Afrika pa nasploh velja za nestabilno področje, polno spopadov. Po Breznikovem mnenju je v vojni v BiH šele ZDA prekinila genocid, OZN pa se je izkazala kot slab branitelj miru marsikje po svetu.

Ob koncu javne tribune je na vprašanje novinarja Demokracije, ali bodo stranke, ki so članice Evropske ljudske stranke, Junckerju ob njegovem napovedanem obisku v Sloveniji poslale kakšno kritično sporočilo, Breznik odgovoril, da Juncker dejansko sodi na levico, gre namreč za socialista. Spomnil je tudi, da v Evropski ljudski stranki očitno nimajo najbolj srečne roke z voditelji. Glede Junckerja je še povedal, da bi ga glede na njegovo objokavanje smrti Fidela Castra za en mesec peljal na Kubo.

Naj ob tem spomnimo, da so kritična stališča obeh poslancev do Junckerja z močnim aplavzom pozdravili tudi poslušalci v dvorani …

Gašper Blažič