Milijonar Zoran Predin in državni denarci

Foto: STA

Slovenski glasbenik Zoran Predin, v zadnjem obdobju sicer bolj znan kot politični podpornik izrojene levice in strasten košarkarski navijač, ki je pripravljen za svoj klub uporabiti celo pesti in fizično obračunati s sodnikom, je na Nova24TV poslal zahtevo za popravek na članek, v katerem smo zapisali, da estradniki, zlizani z levico, dobro služijo s plačami iz državne blagajne. Predin izrecno poudarja, da nikoli ni prejemal plačil iz državne blagajne, vendar pa javno dostopni podatki kažejo ravno nasprotno. Glasbenik Zoran Predin je s podjetjem Artibiro, d. o. o., ki ga ima v solastništvu s svojo ženo Barbaro Lapajne Predin, od države neposredno in posredno prejel kar 184.774,26 evra. Skupni prihodki med leti 2008 in 2016 pa so znašali več kot milijon evrov. Še pred ustanovitvijo podjetja pa je kot samostojni kulturni delavec Zoran Predin skladatelj in pevec z državo posredno in neposredno ustvaril 51.693,65 evra prometa.

“Zahtevam, da objavite Popravek v celoti: Nikoli nisem prejemal plače iz državne blagajne. Zoran Predin.”, se je glasila zahteva Zorana Predina, ko smo objavili prispevek, da se podpornikom Zorana Jankovića in slovenske izrojene levice “romanje na magistrat” finančno obrestuje in splača. Seveda zahtevi nismo ugodili, saj so javno dostopni podatki le nekaj klikov stran. Po podatkih Erarja je podjetje Artbiro, d. o. o., med februarjem 2008 in junijem 2017 z državo posredno ustvarilo za 184.774 evrov prometa.

Med naročniki so bili sicer prevladujoči kulturni zavodi, med katerimi zagotovo izstopa Cankarjev dom, od katerega je Artbiro ‘pokasiral’ več kot 35 tisoč evrov, od državnih ustanov pa izstopata Urad Vlade RS za komuniciranje, od katerega je Predinovo podjetje prejelo 7.800 evrov, in Ministrstvo RS za kulturo, od katerega je prejelo 2.800 evrov. Transakciji sta bili izvedeni leta 2009, v času Pahorjeve vlade, ko je imela oblast trda levica. Seveda pa so zneski, ki jih je ustvaril z državo, le drobiž. Če pogledamo celotno poslovanje, lahko vidimo, da je Zoran Predin pravi bogataš.

Najbolj donosna leta so bila prva štiri leta poslovanja.

Pri pregledu poslovnih knjig podjetja Artbiro lahko vidimo, da družini Predin ne gre slabo. Med leti 2008, ko je bilo podjetje ustanovljeno, pa do leta 2016 sta z ženo ustvarila kar 1,139.919 evrov prometa, od tega pa plačala zgolj 977 evrov davka na dobiček v letu 2008 in 940 evrov davka na dobiček v letu 2016, kar pomeni, da vsa preostala leta nista izkazovala dobička.

Romanje na magistrat in razgrajanje v Stožicah
Sicer pa spomnimo, da je bil Zoran Predin eden izmed vidnejših “romarjev na magistrat” iz leta 2011, ko so domnevno prišli prositi Jankovića, ki so ga prej sicer že izbrali strici iz ozadja, da kandidira na volitvah v državni zbor. Kot je takrat dejal Predin, je bil zanj na prvem mestu poraz Janeza Janše. “Prva podpora je bila v času, ko je bilo treba ustaviti večinsko zmago Janeza Janše. Takrat sem bil podpornik Zorana Jankovića samo zaradi tega,” je denimo za MMC pred časom izjavil vodilni v skupini Lačni Franz. V prostem času pa v Jankovićevih Stožicah rad udari košarkarskega sodnika, zaradi česar je zveza ULEB Košarkarskemu klubu Union Olimpija naložila plačilo 25 tisoč evrov kazni.

Primerno obnašanje za glasbenika in javno osebnost? (Foto: STA)

Tako so morali varnostniki umakniti razgretega Zorana Predina na košarkarski tekmi v športni dvorani Stožice. (Foto: STA)

C. Š.