fbpx

Milojka Kolar Celarc ne obvladuje situacije v slovenskem zdravstvu, zato je čas, da odide s položaja ministrice

Soodgovornost za neukrepanje na področju koruptivnih dejanj v zdravstvu, odgovornost za podaljšanje neurejenega stanja na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana, odgovornost za neučinkovito reševanje problema čakalnih dob, soodgovornost za slabo poslovanje in vedno večja zadolženost javnih zdravstvenih zavodov ter odgovornost zaradi predlogov zakonodaje na področju zdravstva, ki so v nasprotju s slovensko in evropsko zakonodajo, in s tem tudi slabljenje slovenskega zdravstva so glavni razlogi, da so se v poslanski skupini SDS odločili za ponovno interpelacijo.

Koalicija si je na začetku svojega mandata na področju slovenskega zdravstva kot prioritete zadala izboljšanje slovenskega zdravstvenega sistema s ključnim ciljem krepitve javnega zdravstva, zagotavljanja čim širših pravic našim pacientom in za jasnejšo ločitev med zasebno in javno zdravstveno dejavnostjo. “Nič od tega v tem mandatu ministrici ni uspelo,” je ob predstavitvi vsebine interpelacije dejala poslanka SDS Jelka Godec in nadaljevala, da ministrica za zdravje ni sposobna ustaviti korupcije in preplačevanja medicinskega materiala v zdravstvu, v zdravstvenih zavodih se povečujejo izgube, bolniki pa najbolj občutijo podaljševanje čakalnih dob.

Vabljeni k spremljanju neposrednega prenosa izredne seje na Nova24TV, ki se bo začela ob 10.30.

Ministrica je v pisnem odgovoru na interpelacijo zapisala, da je celotna interpelacija osnovana na govoricah, na nepreverjenih trditvah in populističnih ocenah. “Moram reči, da vsi nastopi ministrice slonijo na populističnih izjavah, in to že od začetka njenega mandata,” ji odgovarja poslanka SDS in dodaja: “Očitno smo vsi v Sloveniji, ki spremljamo zdravstveni sistem ter ugotavljamo, da ministrica ni sposobna voditi ministrstva in da ni prava oseba, ki bi naš zdravstveni sistem postavila v pravo smer, neumni, edino ona in premier Cerar pa sta pametna in na koncu predora vidita luč.”

Razpis za žilne opornice ni uspel
V odgovoru na interpelacijo je ministrica med drugim zapisala, da je kot ukrep zoper korupcijo ministrstvo izpeljalo projekt skupnih javnih naročil, ki pa vse od leta 2015 do danes še vedno ni zaključen. “Da zadnji skupni javni razpis na področju žilnih opornic kaže na to, da tudi ministrstvo očitno ni zadovoljno s projektom, dokazuje dejstvo, da je ravno ministrstvo podalo prijavo na Agencijo za varovanje konkurence zaradi suma kartelnega dogovarjanja dobaviteljev,” je spomnila Jelka Godec. Prav tako pa skupni javni razpis na področju žilnih opornic ni uspel in ga bo očitno treba ponoviti.

V SDS v interpelaciji o delu in odgovornosti ministrice za zdravje opozarjamo tudi na vse slabše finančno stanje javnih zdravstvenih zavodov. Podatki za leto 2013 kažejo, da so imeli zavodi za 98 milijonov neplačanih terjatev, za letos pa je ministrstvo napovedalo, da bo ta številka znašala kar 200 milijonov. “Torej ministrica od 2014 do 2017 spremlja zadeve, pa ni za reševanje težav storila popolnoma ničesar. Edini njen ukrep je racionalizacija v smislu združevanja bolnišnic, za kar pa vsi opozarjajo, da to ni prava smer,” je povedala poslanka SDS in izpostavila primer bolnišnice Topolšica, ki se jo želi priključiti bolnišnici Celje, ki je tudi v rdečih številkah.

Zaradi neukrepanja umirajo otroci
Glede otroške srčne kirurgije je ministrica sama dejala, da situacijo spremlja že od leta 2014. “To pomeni, da Milojka Kolar Celarc že vsa ta leta gleda, kako ta program v Sloveniji propada, ukrepala pa vse do danes ni,” je ob predstavitvi interpelacije dejala Jelka Godec. Zadnji dogodki pa kažejo, da stanje na otroški srčni kirurgiji še vedno ostaja problematično, odgovornost v zvezi z neurejeno situacijo pa vedno bolj leži na plečih ministrice za zdravje.

Na očitke o čakalnih dobah se je ministrica odzvala z besedami, da imamo v SDS in vsi ostali, ki nanje opozarjamo, napačne podatke, in to čeprav gre za uradne podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje. “Čakalne dobe naj bi ministrica skrajšala z enkratnimi programi, za katere je namenjenih kar nekaj milijonov, vendar, če pogledamo realizacijo, je ponekod porazna, v UKC Ljubljana, denimo, le 9-odstotna,” je povedala poslanka Godčeva in dodala: “Kam gredo vsi ti milijoni, se lahko samo vprašamo. Ministrica bo namenila tudi 18 milijonov za delovno uspešnost zdravnikov, ki bodo skrajševali čakalne dobe, morate pa vedeti, da v UKC Ljubljana zdravniki ne izpolnijo niti rednega programa, kaj šele dodatni program.”

C. Š.