Minister Hojs ima dovolj iskanja izgovorov predsednika Sindikata policistov Slovenije za neukrepanje pri napadih na poslance: “Delat začnite!”

Minister Aleš Hojs in predsednik Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš. (Foto: STA)

Šef Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš je za Delo povedal, da ima Center za varovanje (CVZ) pristojnost za varovanje območja parlamenta, Trg republike pa je pristojnost PU Ljubljana – po njegovih besedah je imel notranji minister možnost, da razširi območje varovanja. Ker tega ni storil, bi varovanje morala prevzeti Generalna policijska uprava – zakaj se to ni zgodilo, Kristjan Mlekuš sicer ne ve, je pa namignil, da bi lahko temu botrovala napaka generalnega direktorja. Krivda za to, da so policisti mirno gledali, kako se pljuva po poslancih, po Mlekuševih besedah torej leži na plečih ministra Aleša Hojsa in generalnega direktorja Policije dr. Antona Olaja. “Po tem, ko so napadali in pljuvali poslance, so policisti tam stali, opazovali in o tem obvestili direktorja ali kako? In on naj bi po tem naročil oceno tveganja, da bi vi vedeli kako ukrepati! Halo?! Ne glede na kodeks je očitno, da vam nekaj koleščkov manjka. Kot rečeno: delat začnite!“, se je odzval minister Hojs.

Trije višji uslužbenci PU Ljubljana so v začetku tega meseca na podlagi strokovnega nadzora prejeli opozorila pred odpovedjo zaradi kršitev pogodbe o zaposlitvi. Opozorila so povezana z dogajanjem na “alternativni državni proslavi”, ki je potekala 25. junija, ter dogajanjem pred državnim zborom, ko so aktivisti pljuvali v poslance. Spomnimo, na alternativni proslavi, ki je bila v resnici neprijavljen shod Jaše Jenulla, so se pojavili tudi rumeni jopiči s svojim transparentom. Jenull je prek ozvočenja pozval policiste, naj jopiče odstranijo, kar se je nato tudi zgodilo – iz mnogih posnetkov je bilo razvidno, da za tako ravnanje policistov ni bilo prav dobrega razloga oziroma, da bi policisti, če že, lahko odstranili tudi Jenullove protestnike. Obe skupini sta namreč imeli enako pravico stati ob Prešernovem spomeniku in rumeni jopiči niso kršili javnega reda in miru nič bolj od Jenulla s svojo družbo. V drugem primeru pa je šlo za več povezanih incidentov pred državnim zborom, ko so aktivisti, zbrani okoli Anice Bidar, napadi in dobesedno pljuvali poslance. Čeprav so bili policisti v bližini, niso posredovali, kar je v svoji izjavi omenil tudi poslanec Jožef Horvat. Mnogi so komentirali, da policija očitno varuje leve vstajnike, poslancev pa ne. Kontrast je očiten – rumene jopiče so vrgli po tleh, jim zvezali roke in jih odpeljali, medtem ko so pljuvajoče aktiviste mirno gledali, ne da bi ukrepali. Generalni direktor Policije dr. Anton Olaj je odredil izvedbo dveh strokovnih nadzorov nad delom PU Ljubljana, saj so bili v javnosti izraženi dvomi in vprašanja, ali je Policija v tem primeru delovala nepristransko.

Generalna policijska uprava je nato javnost obvestila o ugotovitvah obeh nadzorov, generalni direktor Policije pa je sprejel odločitev, da zoper tri javne uslužbence na PU Ljubljana izda pisno opozorilo pred redno odpovedjo o zaposlitvi, zaradi kršitev pogodbe o zaposlitvi. Predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS) Kristjan Mlekuš je komentiral, da gre za očiten primer političnega pritiska na Policijo ter nevaren precedens, na GPU-ju pa so vsa namigovanja na “politizacijo Policije” kategorično zavrnili. “Poraja se vprašanje, kaj bo v nadaljevanju. Protesti se bodo še odvijali, prav tako provokacije. Generalni direktor posega po takšnih delovnopravnih ukrepih zaradi izvajanja pritiska na zaposlene. To je nedopustno in po naši oceni tudi nezakonito,” je za portal 24ur dejal Mlekuš in dodal, da ukrep generalnega direktorja Policije pomeni ogrožanje javnega reda in miru in celo nacionalne varnosti.

Je treba delat, ne samo iskati izgovore
Notranji minister Aleš Hojs je danes zapisal, da naj bi bila po mnenju sindikata za (ne)varovanje poslancev pred DZ po besedah šefa SPS odgovoren Olaj oziroma kar on sam, ker ni spremenil območij pristojnosti varovanja. “Začnite delati v policiji, spoštovani sindikalisti in nehajte politizirati in iskati izgovore,” jih je okrcal. “Drži, spoštovani minister, predlagamo Vam, da se seznanite z določbami 32. člena Zakona o organiziranosti in delu v Policiji,” pa je ministru odpisal sindikat. “Ste izdelali oceno tveganja? Niste!! Začnite delati, lenuhi,” se je nato razhudil notranji minister.

A po mnenju SPS za izdelavo ocene tveganja nosi vso odgovornost generalni direktor policije. “Skladno s Pravili o obveščanju in poročanju je bil obveščen o dogajanju,” so zapisali in pozvali ministra, da v komunikaciji spoštuje Etični kodeks funkcionarjev v Vladi in ministrstvih. A Hojs je trdno obstal za svojim stališčem: “Po tem, ko so napadali in pljuvali poslance, so policisti tam stali, opazovali in o tem obvestili direktorja ali kako? In on naj bi po tem naročil oceno tveganja, da bi vi vedeli kako ukrepati! Halo?! Ne glede na kodeks je očitno, da vam nekaj koleščkov manjka. Kot rečeno: delat začnite!

Sara Bertoncelj