Minister Hojs odgovarja Alešu Zalarju: “Škoda, ker zadevo, tudi v tako težkih trenutkih politiziraš. Policija dela po zakonu in ima srce!”

Datum:

Aleš Zalar, nekdanji minister za pravosodje, ki je bil pred leti tudi obtožen zlorabe položaja, je na Twitterju potožil da ne more čez mejo in pojasnil, da je zato vložil pobudo za oceno ustavnosti odloka, s katerim je vlada prepovedala zapustiti državo. Dodal je še , da je ta ukrep razbil njegovo družino na dva dela. V sosednjo Avstrijo se očitno niti ni odpravil, čeprav mu je notranji minister napisal, da njegov primer prav gotovo sodi med izjeme. Čez mejo bi se seveda lahko odpravil tudi z negativnim testom, a v tem primeru ne bi imel razloga za negodovanje na družabnem omrežju.

Pred eno uro je moji partnerki umrla mama. Če kdaj, me potrebuje sedaj a ne smem v sosednjo državo. Torej, mi ne preostane drugega kot da kršim predpis, plačam globo in vložim še ustavno pritožbo,” je Aleš Zalar zapisal na Twitter. Notranji minister Aleš Hojs mu je sicer odgovoril, da je po opisu sodeč zadeva urgentna, zato bi državo lahko zapustil, saj tako dopušča ena od zapisanih izjem – po njegovem mnenju gre namreč za odpravo neposredne nevarnosti za zdravje.  “Škoda, ker zadevo, tudi v tako težkih trenutkih politiziraš, policija dela po zakonu in ima srce,” mu je še dejal Hojs, z Zalarjem sta bila menda tudi sošolca. “Dragi sošolec. To, da si prizadevam zaščititi pravico do mojega družinskega življenja zato, ker ste v vladi prezrli to pravico vsakogar, ki živi v čezmejni družinski skupnosti, ni politizacija ampak samo pravno sredstvo, ki mi ga zagotavlja ustava. Politično nisem več aktiven,” je Hojsu odgovoril Zalar. Več kot očitno mu torej ni šlo v prvi vrsti za to, da bi nekako prišel v Avstrijo in stal ob strani svoji partnerki – drugače bi se te težave lotil drugače in bolj aktivno.

Preberite še: Počivalšek ostaja minister za gospodarstvo

Zalarju nasvet ministra Hojsa torej ni zadostoval, zapisal je še, da “vse skupaj dokazuje, da je prepoved zapustiti državo povsem neživljenjski ukrep, ker ob prehodu meje ni omogočeno presojanje vsakega posameznega primera.” Kako je prišel do tega sklepa sicer ni jasno, glede na to, da se, sodeč po napisanem, po dokaz na mejo ni odpravil. Na Twitterju je še pojasnil, da je vložil  pobudo za oceno ustavnosti odloka, s katerim je vlada prepovedala zapustiti državo zato, ker je ta ukrep razbil njegovo družino na dva dela. “Jaz ne smem čez mejo, moja partnerka pa lahko pride, a se ne sme vrniti v matično državo, ker v Sloveniji začasno prebiva,” je potožil. Zalar v vsakem primeru s svojim zapisom zavaja, saj bi lahko šel čez mejo tudi z negativnim covid testom. Da ima Zalar večne težave s tem, da kam (ne)pride, je sicer dokazal tudi ko je bil obdolžen zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, na sodišče pa mu, po poročanju medijev v letu 2017, nikakor ni uspelo priti. Tožilstvo je za nekdanjega ministra predlagalo sedem mesecev zapora, s preizkusno dobo dveh let. Februarja 2018 je primer zastaral.

Na Zalarjev zapis se je odzval tudi premier Janez Janša, ki je zapisal: “Medtem ko se na stotine obolelih za covid-19 bori za zdravje in življenje in velika večina nas ostalih upošteva ukrepe, se prvorazrednemu Alešu Zalarju, Bog ne daj, kljub epidemji, ne sme omejiti nobene svoboščine. Ker potem konec sveta, najmanj pa diktatura.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Zala in Boris Tomašič prihajata v Kozje

Voditelja oddaj Kdo vam laže in Signal, Boris ter...

Tihotapca prevažala kar 36 ilegalcev

Novomeški in brežiški policisti so prijeli tihotapca ljudi s...

Ameriška veleposlanica obiskala Brežice

V sredo, 21. 2. 2024, je Občino Brežice in...

Tudi kokoši imajo lahko svojo vilo

Podjetje Run Tiger je pod blagovno znamko Run Chicken...