fbpx

Minister Poklukar o cepivu AstraZeneca: Blagi stranski učinki do neke mere zaželeni, saj kažejo na odziv na cepljenje – velikih razlik med stranskimi učinki cepiv ni

Minister za zdravje Janez Poklukar. (Foto: STA)

Blagi stranski učinki po cepljenju so do neke mere zaželeni, saj kažejo na odziv na cepivo, si pa želimo čim manjše, da ne pride do strahu med prebivalstvom, je danes dejal minister za zdravje Janez Poklukar. Ob tem je poudaril, da po mnenju stroke ni nobenih zadržkov, da ne bi nadaljevali s strategijo cepljenja, tudi z uporabo cepiva AstraZenece. Da ni razlogov za prekinitev cepljenja s cepivom AstraZenece, je danes sporočila tudi posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Kot je dejal minister Janez Poklukar v današnji izjavi za medije, za zdaj nihče na razpolaga s poročili Evropske agencije za zdravila (Ema) ali proizvajalcem cepiva AstraZenece, da bi zaznali takšne stranske učinke cepiva, zaradi katerih bi morali prekiniti cepljenje z AstraZeneco v Sloveniji. Prav tako serije cepiva AstraZenece, ki je bila v Avstriji, v Sloveniji ni.

Da ni razlogov za prekinitev cepljenja s cepivom AstraZenece, je danes sporočila tudi posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. “Dogodki, ki so opisani v tujini, so dogodki, ki so v registru Eme opisani s podobno verjetnostjo, kot se sicer dogajajo splošno v populaciji. To je neka podlaga, da lahko verjamemo, da gre za naključja, ki jih je pa seveda treba preveriti. Če bi se izkazalo, da je bil razlog v cepivu, sledi ustrezen ukrep,” je zatrdil.

Mnenje posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ o cepivu AstraZeneca.

Stranski učinki so zaželeni, velikih razlik med stranskimi učinki cepiv ni
Kot je dejal glede stranskih učinkov po cepljenju nekaterih zaposlenih v šolstvu, je dejstvo, da nezaželeni učinki po cepljenju so. Te so zaznali tudi po cepljenju zaposlenih v zdravstvu in pri starejših. “Toda to so pričakovani stranski učinki cepljenja. Praviloma vsa simptomatika izzveni v nekaj dneh,” je navedel in dodal, da so blagi stranski učinki do neke mere celo zaželeni, kajti kažejo na ustrezen odziv na cepivo. “Seveda si želimo čim manjši stranski učinek, da ne pride do strahu med prebivalstvom, da je s cepivom karkoli narobe,” je še poudaril Poklukar. Ob tem je dodal, da ni dramatičnih razlik o poročanih neželenih učinkih različnih proizvajalcev cepiv.

Sara Kovač