fbpx

Minister Poklukar: Odvrzite dvome in strahove. Izberimo zdravje, izberimo cepljenje

Minister za zdravje Janez Poklukar (Foto: STA)

“Zdravstvo vsem prebivalkam in prebivalcem enotno sporoča: Cepimo se!” je na današnji novinarski konferenci sporočil minister za zdravje Janez Poklukar in ljudi pozval, da naj odvržejo dvome in strahove. Poklukar poudarja, da so se cepiva izkazala za učinkovita in varna. “Izberimo zdravje, izberimo cepljenje,” sporoča. 

Glavna pozornost ministra za zdravje je bila osredotočena na dneve cepljenja, ki bodo organizirani v predbožičnem času. “Glavni cilj te akcije je, da dosežemo čim boljšo precepljenost, kajti samo ta nas pelje v varno in zdravo leto 2022,” je prepričan minister, ki se je ob tem zahvalil še celotnemu primarnemu zdravstvu, saj je bilo v to akcijo vloženega veliko napora. Kot pravi Poklukar, gre posebna zahvala tudi županom, ekipam civilne zaščite, Rdečega križa in drugim nevladnim organizacijam pa tudi vsem tistim, ki v teh dneh kakorkoli pomagate, da dosežemo zadostno precepljenost.

Dnevi cepljenja bodo potekali od nedelje, 19. decembra, do četrtka, 23. decembra. Po Sloveniji bo 62 cepilnih centrov, kjer bo potekalo cepljenje od 8. do 20. ure. V vseh občinah po Sloveniji pa bodo organizirali tudi mobilne enote.

Vir: Vlada RS

V vsaki od statističnih regij bo odprt tudi cepilni center oziroma mesto, kjer se bo mogoče cepiti tudi od 20. ure do 8. ure. Na nobenem od cepilnih mest ali mobilnih enot se ni treba naročiti na cepljenje, povsod pa bo omogočena tudi izbira cepiva, sporoča Poklukar. Izjemo okrog naročanja predstavljajo le otroci v starostni skupini od pet do 11 let. Na spodnji sliki si lahko podrobneje ogledate, kjer bodo cepilni centri, kjer bo mogoče cepljenje 24 ur. Nočni cepilni centri bodo v celjski, goriški, izolski in brežiški splošni bolnišnici ter v zdravstvenih domovih v Mariboru, Sežani, Slovenj Gradcu, Postojni, Novem mestu in Murski Soboti, kot tudi v obeh univerzitetnih kliničnih centrih in Kliniki Golnik.

Vir: Vlada RS

Po občinah bo mogoče videti cepljenje, ki bo po besedah Poklukarja potekalo na lokalno najbolj sprejemljiv način. Poleg mobilnih enot bo denimo mogoče cepljenje v gasilskih domovih (npr. Občina Domžale) in celo lovskem domu. (borovniška občina). Posebna telefonska številka bo na voljo v Tolminu, prek katere se bo mogoče dogovoriti za brezplačen prevoz do mesta cepljenja.

Foto: Printscreen

Poveljnik Republiškega štaba Civilne zaščite Srečko Šestan je v okviru današnje novinarske konference sporočil, da podpira cepilno akcijo po Sloveniji. “Tukaj pred vami sem zato, ker verjamem strokovnjakom, kot sta profesor Borut Štrukelj in Roman Jerala, in seveda zdravstveni stroki in njihovim navedbam, da je cepljenje tisti ukrep, ki bo z najmanjšo škodo pripeljal do tega, da bomo epidemijo covida-19 zadovoljivo obvladovali,” je sporočil po navedbah STA in podal prepričanje, da bo velika večina županov izkoristila možnost, da akcijo podprejo in organizirajo s pomočjo zdravstvenih domov ter vseh sil za zaščito, reševanje in pomoč, ki jih imajo v lokalni skupnosti.

“Če pa bodo potrebovali in zaprosili za pomoč iz regijske ali državne ravni, jim bodo z veseljem pomagali z vsemi sredstvi, s katerimi razpolagajo,” je napovedal Šestan, ki je vesel pozitivnih poročil, ki jih prejema v pripravah na Cepilne dneve od regijskih poveljnikov, saj to po njegovem prepričanju pomeni, da gredo stvari v pravo smer.

Foto: Printscreen

Generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije Cvetka Tomin je prav tako spregovorila v zvezi z dogodkom, ki spodbuja cepljenje, in izpostavila, da spodbujajo vse ukrepe za to, da čim prej premagamo epidemijo covida-19. Kot je povedala, s svojo mrežo pomagajo v vseh lokalnih okoljih z obveščanjem prebivalcev, prevozi na cepilna mesta, usmerjanjem mobilnih enot, na cepilnih mestih pa pomagajo pri organizacijskih zadevah.

Nina Žoher