fbpx

Minister Poklukar potrdil, da se začasno ustavlja cepljenje z Janssenom: “Stekli so postopki, da razjasnimo vse okoliščine”

Potem ko je bil v zvezi s smrtjo mlajše bolnice postavljen sum na povezavo s cepljenjem proti covidu-19, je ministrstvo za zdravje v skladu s predlogom posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ pozvalo NIJZ, da začasno ustavi cepljenje s cepivom Janssen, je na današnji novinarski konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar.

Minister za zdravje Janez Poklukar je na tiskovni konferenci dejal, da je prišlo do primera suma resnega neželenega dogodka v časovni povezavi s cepljenjem proti covidu-19 pri mlajši ženski. “Zaplet se je končal tragično. Ob tem izrekam iskreno sožalje svojcem. Javnost prosim za pieteto in spoštovanje. Podrobnosti primera ne poznam in ga tudi ne morem komentirati. Lahko pa zagotovim, da so stekli vsi potrebni predpisani postopki, da se razjasnijo vse okoliščine” je zagotovil in svojcem izrekel sožalje.

O dogodku je UKC Ljubljana obvestil Nacionalni inštitut za javno zdravje, prav tako je, kot je dejal minister, ministrstvo za zdravje prejelo sklep posebne posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ, kjer predlagajo, da se cepljenje s tem cepivom začasno ustavi. Sklep, ki ga je sprejela Posvetovalna skupina za cepljenje, se glasi: “Glede na obvestilo o resnem neželenem dogodku po cepljenju s cepivom Janssen člani PSC predlagajo, da se do razjasnitve situacije cepljenje s tem cepivom začasno ustavi.”

Ministrstvo za zdravje je skladno s predlogom Posvetovalne skupine pozvalo Nacionalni inštitut za javno zdravje, da začasno ustavi cepljenje s cepivom Janssen in o tem obvesti tudi cepilne centre in druge izvajalce cepljenja. “Kot minister za zdravje in zdravnik popolnoma zaupam stroki in sledim njihovim priporočilom. V kolikor je strokovna skupina presodila, da to cepivo začasno umaknemo iz cepilnih centrov, to odločitev podpiram” je dejal Poklukar.

Stroka nenehno preverja in spremlja učinkovitost – prednosti cepljenja odtehtajo morebitna tveganja
Poklukar je še poudaril, da stroka nenehno preverja in spremlja učinkovitost cepiv in beleži neželene stranske učinke. “Do danes smo v Sloveniji zabeležili le en primer, kjer je bila potrjena povezava med cepljenjem in smrtjo. Istočasno smo v naši državi uporabili že 2,1 milijon odmerkov. Z obema odmerkoma je cepljen skoraj milijon prebivalcev. Ti so cepljenje prestali s predvidenimi stranskimi učinki in se s tem zaščitili pred boleznijo covid-19. Poudariti moram, da smo v Sloveniji do sedaj s cepivom Janssen cepili 120.000 ljudi in da prednosti cepljenja odtehtajo morebitna tveganja”, je dejal.

Tudi vodja posvetovalne skupine o cepljenju Bojana Beović je družini in svojcem dekleta izrekla sožalje, “ob tem dogodku smo vsi globoko pretreseni”, je dejala. “Ko smo na posvetovalni skupini izvedeli, da je možen ta neželeni dogodek v povezavi s cepljenjem, smo se takoj odločili, da cepljenje s tem cepivom začasno ustavimo, dokler ne bodo znane podrobnosti primera. Potem se bomo odločili, kako naprej uporabljati cepivo.” Kot je znano, je cepivo registrirano brez posebne omejitve za starostne skupine. Obstaja nekaj izjemno redkih kontraindikacij, je še dejala in dodala, da države po svetu z bolj ali manj različno močnimi priporočili v nekaterih primerih cepljenje odsvetujejo pri določenih starostnih skupinah, ni pa to enotna praksa. Prav tako ni enotna moč priporočila; nekje je cepljenje še vedno možno.

Sara Kovač